ביידן אישר: קובה תוסר מרשימת המדינות הנותנות חסות לטרור, 553 אסירים ישוחררו

נשיא ארצות הברית היוצא הסיר סנקציות שהוטלו נגד האי שבאמריקה הלטינית, זאת ימים ספורים לתום כהונתו • בתמורה להקלות, צפויים להשתחרר מאות אזרחים שנכלאו לאחר שהשתתפו במחאות נגד המשטר בשנת 2021 • ההחלטה עשויה להשתנות עם כניסתו הצפויה של טראמפ לבית הלבן

ביידן. צילום: אי.פי.אי

נשיא ארצות הברית היוצא ג'ו ביידן הודיע הערב (שלישי, שעון ישראל), ימים ספורים לתום כהונתו, על כוונו להסיר את תיוגה של קובה מרשימת המדינות הנותנות חסות לטרור, זאת במסגרת הסכם שהובילה הכנסיה הקתולית. 

במסגרת ההסכם נשיא קובה מיגל דיאז-קאנל הודיע כי המדינה תשחרר "בהדרגה" 553 אסירים פוליטיים עד השבעת ממשל ביידן.

הפסקת החשמל בהוואנה בירת קובה (ארכיון), צילום: רויטרס

בנוסף לשחרור האסירים, ארצות הברית תבטל מספר סנקציות שהוטלו על המדינה ובכך תקל על הלחץ הכלכלי שהוטל על המדינה. כמו כן בוטלה הנחיה מ-2017 שהוציא הנשיא דאז והנבחר דונלד טראמפ, בו הוקשחה העמדה האמריקנית כלפי קובה. בחודש מאי האחרון ממשל ביידן הסיר את קובה מהרשימה הקצרה של מחלקת המדינה הכוללת מדינות שלדעתו "לא משתפות פעולה נגד קבוצות טרור". 

"ביידן מכבד את החוכמה והעצות שסיפקו לו מנהיגים רבים, בייחוד באמריקה הלטינית, שעודדו אותו לנקוט בפעולות הללו במטרה לקדם את זכויות האדם של העם הקובני בצורה הטובה ביותר", אמרה בהצהרה מזכירת העיתונות של הבית הלבן, קארין ז'אן-פייר. 

טראמפ ומרקו רוביו, צילום: אי.פי

קובה בירכה על ההקלה בסנקציות אך אמרה כי הפעולות עשויות להיות מעטות מדי, מאוחרות מדי, והוסיפה כי ממשלים אמריקניים עתידיים עלולים לבטל אותן.  עם זאת, משרד החוץ במדינה אמר כי היא תמשיך להיות "מוכנה לפתח קשר מכבד עם ארצות הברית, המבוסס על דיאלוג ואי-התערבות בענייניה הפנימיים של קובה".

ואכן, ההקלה בסנקציות צפויה להתבטל בשבוע הבא, לאור כניסתו של דונלד טראמפ מחדש לבית הלבן, לצד שר החוץ המיועד מרקו רוביו ושליחו לאמריקה הלטינית מאוריסיו קלבר-קרונה. 

רוביו, שמשפחתו עזבה את קובה בשנות החמישים לפני המהפכה הקומוניסטית של פידל קסטרו הביע לאורך השנים תמיכה בסנקציות על המדינה. 

אזרחים בחשיכה מוחלטת בהוואנה בירת קובה, צילום: איי.אף.פי

בימיו האחרונים של ממשל טראמפ הראשון הבית הלבן הטיל את העיצומים על קובה והגדיר אותה כמדינה תומכת טרור, זאת לאחר תקופת ההתחממות ביחסים בין המדינה לבית ארצות הברית בתקופת כהונת אובמה השנייה. 

הפגנה שהתקיימה בבירה הוואנה, צילום: אי.פי

טראמפ הצדיק את הסנקציות לאור תמיכת קובה במנהיג ונצואלה ניקולס מדורו, סירוב המדינה להסגיר מורדים קולומביאנים לקלומביה ובשל המשך מתן החסות לאמריקנים מבוקשים. 

כחצי שנה לאחר מכן, ביולי 2021 ממשל ביידן הטיל סנקציות על בכירים באי ועל המשטרה בו, זאת לאחר שמאות אזרחים נעצרו במהלך הפגנות נגד המשטר בבירה הוואנה ובערים אחרות. בהן מחו על מחסור, הפסקות חשמל, ומדיניות ממשלתית.

ארגוני זכויות אדם וכן ועידת הבישופים הקתוליים בארצות הברית לחצו על ממשל ביידן להסיר את את הגדרתה של קובה כתומכת טרור במטרה להקל על סבלם של אזרחים הסובלים מהשפעות הבידוד הכלכלי. 

מפגינים צועדים בבירהת קובה הוואנה, צילום: איי.אף.פי

צוות המעבר של טראמפ לא הגיב למהלך. טד קרוז, סנאטור מטקסס החבר בוועדת יחסי החוץ של הסנאט, גינה את המהלך וצפה שיבוטל על ידי טראמפ. כך גם חבר הקונגרס קרלוס גימנז, רפובליקני מפלורידה, שכינה את ביידן כ"פחדן ופתטי". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר