אמנם דונלד טראמפ עדיין לא נכנס לבית הלבן, אך ביומיים האחרונים כבר יצר מיני משבר בין ארה"ב לשתי ממשלות שנחשבות לבעלות בריתה, גרינלנד ופנמה (בנוסף לעלבונות התכופים שהוא משגר לשכנה מצפון קנדה).
שעות אחרי שיצר סערה כאשר אמר כי ארה"ב עשויה להשתלט מחדש על תעלת פנמה, כתב ביום ראשון שאין מנוס מכך שגרינלנד תהיה בשליטת ארה"ב, וגרר תגובה זועמת מצד האי האוטונומי, שנחשב לטריטוריה של דנמרק כבר 600 שנה אף שיש לה זהות פוליטית עצמאית.
"למטרות של ביטחון לאומי וחירות ברחבי העולם, ארה"ב חשה שבעלות ושליטה על גרינלנד היא הכרח אבסולוטי", כתב טראמפ במסגרת ההודעה שלו על המינוי שיציג לאישור הסנאט עבור משרת השגריר לדנמרק, קן הוורי.
היום, תגובתו של ראש הממשלה הגרינלנדי לא הותירה מקום לספק שארצו אינה מונחת על השולחן. "גרינלד שייכת לנו, אנחנו לא למכירה, ולעולם לא נהיה למכירה. אסור שנפסיד במאבק הארוך שלנו לחופש", כתב ראש הממשלה מוצי אגדה, בהתייחסו לחירות של גרינלנד מהממלכה הדנית, שאמנם לא העניקה לה עצמאות מלאה אך כן אפשרה לנהל מדיניות נפרדת, כולל יציאה מהאיחוד האירופי.
כזכור, גם בתקופת כהונתו הראשונה של טראמפ בין 2017 ל-2021 הציף את הסוגיה של קניית גרינלנד, בדומה לקניה של אלסקה מהרוסים, שהייתה אחת העסקאות המוצלחות ביותר של ארה"ב. בשנת 2019 אמר טראמפ כי "אנחנו מעוניינים, כי זה מעניין באופן אסטרטגי, אבל צריך לראות אם יש להם (גרינלנד) אינטרס (למכור)". לארה"ב יש בסיס חשוב בגרינלנד, והאי היה למעשה תחת שליטה אמריקנית בזמן מלחמת העולם השנייה עד לניצחון על הנאצים.
בזמנו, ההצעה של טראמפ גררה זעם כמו היום, כולל מצד דנמרק, ובסופו של דבר השערורייה גם הובילה לביטול ביקורו בקופנהגן, אך עכשיו נראה כי הוא מתכוון להעלות הילוך בהתנגשות החזיתית מול דנמרק והאי הענק, שנחשב טכנית חלק מצפון אמריקה. עד כמה רציני, ככל הנראה נדע רק כשיושבע כנשיא ב-20 בינואר 2025.
כאמור, גם תעלת פנמה נמצאת על הכוונת של הנשיא ה-47. ביומיים האחרונים הוא מנהל קרב אינטרנטי מול המדינה המרכז אמריקנית וטוען כי העברתה לבעלות מקומית בשנת 1999 הובילה לכך שעלויות השינוע דרכה פוגעות בספינות אמריקניות באופן שלא הוגן לאור העובדה שארה"ב בנתה אותה. העברת ספינה דרך התעלה שמחברת את שני האוקיינוסים יכולה לעלות כחצי מיליון דולר.
"המחירים שפנמה גובה הם נוראיים, במיוחד לאור הנדיבות הרבה שארה"ב העניקה לה", טראמפ כתב, ואף פרסם תמונת AI שבה הוא הכריז על התעלה כ"תעלת ארה"ב". בתגובה, הנשיא של פנמה, חוסה ראול מולינו, אמר: "אין מה לדבר", מה שהוביל לתגובה, ספק איום, מצד טראמפ: "אנחנו נראה עניין".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו