"לא ייתכן שלום במזרח התיכון": עמדותיו של המועמד הבולט של האריס לסגן מעוררות סערה

ה"פילדלפיה אינקוויירר" פרסם מאמר ישן של מושל פנסילבניה ג'וש שפירו בו הוא מביע ספקות לגבי פתרון לסכסוך הישראלי-פלשתיני • ב-1993 כתב שפירו כי הפלשתינים "לוחמניים מדי" מכדי לחיות בשלום לצד ישראל • עם זאת, המושל ציין כי הדברים לא מייצגים את אמונותיו כיום - והוא תומך בפתרון מדיני

מושל פנסילבניה ג׳וש שפירו המועמד לתפקיד סגנה של קמלה האריס. צילום: אי.אף.פי

ב"פילדלפיה אינקוויירר" דווח הלילה (בין שישי לשבת) כי מושל פנסילבניה ג'וש שפירו כתב בעיתון המכללה שלו ב-1993 כי שלום "לעולם לא יגיע" למזרח התיכון והביע ספקנות לגבי היתכנות פתרון שתי המדינות, תוך שתיאר את הפלשתינים כ"בעלי נטייה חזקה מדי ללוחמנות" מכדי לחיות בדו-קיום עם ישראל.

ג'וש שפירו עם קמלה האריס, השבוע, צילום: רויטרס

עמדות אלה מלפני עשורים עומדות בניגוד לעמדותיו של שפירו כיום - הוא תומך בפתרון שתי המדינות באזור - בעת שהוא נבחן לתפקיד מועמד סגן הנשיא מטעם המפלגה הדמוקרטית.

במאמר הדעה שכותרתו "שלום אינו אפשרי", שפורסם ב"קמפוס טיימס", עיתון הסטודנטים של האוניברסיטה, טען שפירו כי הסכם שיושג במשא ומתן בין מנהיגים ישראלים ופלשתיניים לא יביא לסיום הסכסוך באזור. הוא כתב: "על סמך תקדימים היסטוריים, שלום בין ערבים לישראלים הוא כמעט בלתי אפשרי, ולעולם לא יגיע".

ברק, ערפאת וקלינטון בקמפ דיוויד, צילום: אי.פי

שפירו תיאר את העולם הערבי כמפולג, וכתב כי המנהיג הפלשתיני דאז, יאסר ערפאת, היה בסכנת התנקשות "על ידי חבריו הערבים הלוחמניים".

"פלשתינים לא יחיו בדו-קיום," כתב שפירו. "אין להם את היכולות להקים מולדת משלהם ולהפוך אותה למוצלחת, אפילו בעזרת ישראל וארצות הברית. הם מוכווני קרב מדי מכדי להיות מסוגלים להקים מולדת שלווה משלהם".

פרס, ערפאת ורבין, צילום: צילום: יעקב סער

ה"אינקוויירר" מדווח כי מנואל בונדר, דובר מטעם שפירו, אמר בהצהרה כי עמדתו של המושל השתנתה במהלך שלושת העשורים האחרונים וציין את תמיכתו בפתרון שתי המדינות. "המושל שפירו בנה קשרים קרובים ומשמעותיים עם מנהיגי קהילות מוסלמיות-אמריקניות, ערביות-אמריקניות, נוצריות-פלשתיניות ויהודיות בכל רחבי פנסילבניה," אמר בונדר.

בהתייחסו לדברים בפני עיתונאים ביום שישי, שפירו חזר והדגיש כי הטור אינו מייצג את אמונותיו כיום. "הייתי בן 20," אמר. "אמרתי במשך שנים, שנים לפני 7 באוקטובר, שאני תומך בפתרון שתי המדינות - ישראלים ופלשתינים חיים בשלום זה לצד זה, מסוגלים לקבוע את עתידם וגורלם".

הטור אינו מייצג את אמונותיו כיום. מושל פנסילבניה ג׳וש שפירו , צילום: אי.פי

ככל ששפירו הפך לאחד המועמדים המובילים למועמדות לסגנות הנשיאות, קבוצות פרו-פלשתיניות מסוימות התנגדו לו, בהתייחס לדעותיו על המלחמה בעזה. עם זאת, הוא גם מתח ביקורת חריפה על ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, אותו תיאר כ"כוח מסוכן והרסני" ו"אחד המנהיגים הגרועים ביותר בכל הזמנים".

ה"פילדלפיה אינקוויירר" מציין כי דמוקרטים בולטים גינו לאחרונה חלק מההתנגדות לשפירו כאנטישמית. חבר הקונגרס אדם שיף אמר: "לבודד אותו, או להחיל עליו סטנדרט כפול בנוגע למלחמה בעזה, זה אנטישמי ושגוי".

מושל פנסילבניה ג׳וש שפירו. שינה את דעותיו, צילום: רויטרס

לסיכום, העיתון מדגיש כי עמדותיו של שפירו בנוגע לסכסוך תואמות בדרך כלל את אלה של סגנית הנשיא האריס ושל דמוקרטים אחרים המתמודדים על מועמדות סגן הנשיא.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר