הפסקת האש עליה הכריזו המורדים באופן חד-צדדי בסוף השבוע בחלקה המזרחי של הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, פיזרה מעט את ערפל המלחמה וחשפה תמונה מזוויעה של רצח, הצתה והרס באחד האזורים המורכבים והנפיצים באפריקה.
לפחות 3,000 בני אדם, רובם המוחלט אזרחים, נרצחו במרחץ דמים לאחר שהעיר גומה, השלישית בגודלה במדינה ובירתה של החלק המזרחי של קונגו, נפלה לידי קבוצת המורדים M-23. אחד מאתרי הזוועות המרכזיים בעיר הוא בית הכלא מונזנזה: התקוממות אסירים הובילה לרצח ושריפה למוות של מאות אסירות שהוחזקו במקום.
אלפי גופות הגיעו לחדרי המתים בעיר, דבר שגרם לקריסה של שירותי הקבורה. מקומיים תועדו חופרים קברי אחים בשולי שכונות מגורים. החשש כעת הוא מהתפשטות מחלות בעקבות כמות המתים הגדולה, שחלקם עדיין לא אותרו. גורמים מקומיים סיפרו לאו"ם כי הם חוששים ממעשי נקם של המורדים, ששואפים להעניש את תומכי הממשלה בקינשאסה הבירה על שנים של לחימה עיקשת.
לא רק נקמה עומדת לנגד עיניהם של מנהיגי המורדים. בניגוד לפעם הקודמת בה כבשו המורדים את העיר גומה ואולצו לסגת ממנה על ידי גורמים בינלאומיים, כעת מורדי M-23, וקואליציה של ארגונים נוספים נערכים לשליטה על העיר בת יותר מ-2 מיליון נפש והתבססות בה. המורדים קיימו טקס גדול באצטדיון המקומי והזמינו את תושבי העיר לחזות במפגן של נאומים צבאיים וריקודי ניצחון. בנוסף, המורדים החלו לגייס כוח משטרה חדש שיחליף את שוטרי המשטר, שנמלטו יחד עם אנשי הצבא הקונגולזי בשבוע שעבר.
מי הוא כוח המורדים המסתורי שהצליח לכבוש את העיר שעל הגבול עם רואנדה (ויחד איתה אזור גדול ועתיר מחצבים ומשאבים טבעיים)? לצורך כך יש לצלול לפוליטיקה, לדמוגרפיה ולכלכלה המורכבת של האזור. M-23 הוא גלגול של כמה ארגונים קודמים, והוא משלב בתוכו קצינים שערקו מהצבא הקונגולזי.
הקבוצה המרכזית בה הם בני הטוטסי, קבוצה אתנית שמאות אלפים ממנה נספו ברצח העם ברואנדה ב-1994. מי שביצע את רצח העם היו בני הקבוצה האתנית ההוטו. במהלך המאורעות, נמלטו מאות אלפים מן הקבוצות לקונגו השכנה. מחנות עקורים גדולים הוקמו מסביב לגומה, שנמצאת ממש על גבול רואנדה-קונגו. מחנות אלו הפכו לזירת לחימה בין שתי הקבוצות.
M-23 קם מתוך קרבות אלו ואנשיו טוענים שהם נלחמים עבור זכויות ושוויון לבני הטוטסי בקונגו ותיקון עוולות חברתיות ופוליטיות.
אך הקרב במזרח קונגו והזוועות במהלכו הם לא רק תוצאה של ההיסטוריה המדממת של הסכסוכים האתניים של האזור, אלא גם של כסף ורווח כלכלי. יהלומים, זהב ומתכות אחרות הם רק חלק מהמחצבים שהאזור שופע בהם. במקום התפתחה מלחמת הכל בכל של ארגוני מורדים וכוחות הביטחון הקונגולזיים סביב השליטה במחצבים וייצואם.
אם זה לא מספיק, גם מדינות זרות מעורבות בסכסוך. רואנדה, תחת שלטונו של הנשיא פול קגמה, מחמשת ומממנת את ארגון M-23. לפי חלק מכלי התקשורת באזור, כוחותיה סייעו בהשתלטות על גומה. בורונדי, מדינה קטנה שגובלת בקונגו ורואנדה, תומכת במשטר הקונגולזי וכוחות הצבא שלה הצליחו לבלום את המורדים מלנוע דרומה מגומה לעבר העיר בוקבו, מרכז אוכלוסייה חשוב.
על חופי אגם קיבו, המשותף לקונגו, רואנדה ובורונדי השתררה הפסקת אש שברירית עתה. לכל השחקנים באזור ברור שכיבוש גומה היה רק יריית פתיחה במלחמה ארוכה ומדממת שתגבה קורבנות רבים ותגרור מעשי זוועה אין-ספור.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו