נקודת מפנה בסודאן? הצבא של אל-בורהאן כובש את מעוזי המורדים ומתקדם בבירה

הכוחות השתלטו מחדש על בירת מחוז במדינה האפריקנית ועל מתחם מגורים בח'רטום • בינתיים המיליציה של המורדים מתמודדת עם סנקציות אמריקניות, אבל הגנרל שלה מבטיח: "הפסדנו בקרב, אבל לא במלחמה" • שני הצדדים מואשמים בביצוע פשעי מלחמה, כולל מעשי טבח ותקיפות מיניות • ואחד מהם, נהנה מסיוע איראני

חיילי צבא סודאן חוגגים את כיבוש העיר ווד מדני. צילום: רויטרס

צבא סודאן בהנהגת הגנרל עבד אל-פתאח אל-בורהאן הודיע היום (ראשון) כי כוחותיו השתלטו על מתחם המגורים א-רווד בבירה ח'רטום. בהצהרה רשמית נכתב כי כוחות שריון השתלטו על המתחם תוך הסבת אבידות רבות למיליציית המורדים.

אתמול צבא סודאן הודיע כי השתלט בהצלחה על העיר ווד מדני, בירת מחוז אל-ג'זירה שבמרכז המדינה והעיר השנייה בגודלה. התושבים במקום חגגו. במסגרת המבצע שוחררו שבויים של מיליציית המורדים, שנסוגה מהאזור.

סודן: אזרחים חוגגים את כניסת כוחות הצבא לעיר ווד מדני // @ThomasVLinge

מפקד מיליציית כוחות הסיוע המהיר (RSF), הגנרל מוחמד חמדן דקלו (חמידתי), הודה בהפסד בבירת המחוז. הוא אמר בסרטון כי אמנם הם "הפסידו בקרב אבל לא במלחמה". לצד זאת, חמידתי הצהיר כי המיליציה תנסה לכבוש מחדש את העיר.

לפי ההערכות, המיליציה של המורדים שולטת בחלקים נרחבים במערב ובמרכז סודאן, לרבות בחבל דארפור ובחלקים מח'רטום. הדיווחים האחרונים על ניצחונות של צבא סודאן עשויים ללמד על נקודת מפנה במלחמה, אבל תמונת המצב יכולה להשתנות בכל רגע.

מאז אפריל 2023 פרץ עימות מזוין בין אל-בורהאן לחמידתי. שני הגנרלים השתתפו בהדחת השלטון הדיקטטורי הקודם של עומר אל-בשיר ב-2019. מאז ההפיכה נעשה ניסיון להקים שלטון מעבר לדמוקרטיה, אלא שחמידתי, שהתבקש לשלב את המיליציה שלו בצבא הגדול, התנגד. מנקודה זו היחסים בינו לבין אל-בורהאן, שהפך למנהיג בפועל של סודאן, הלכו והידרדרו עד לעימות.

עשן עולה מזירת הלחימה בעיר חרטום בסודאן, צילום: רויטרס

משרד האוצר האמריקני הטיל לאחרונה סנקציות על מיליציית המורדים ועל חמידתי עצמו. העיצומים הוטלו בשל "ערעור היציבות של סודאן ויעד המעבר לדמוקרטיה". בהודעת המשרד נכתב שהמיליציה היתה מעורבת בסכסוך עם כוחות הצבא במשך כשנתיים, מה שהוביל לעשרות אלפי הרוגים, כ-12 מיליון עקורים ורעב המוני.

כוחות המיליציה הואשמו בהפרה נרחבת של זכויות אדם, לרבות סדרת תקיפות מיניות ומעשי טבח. חלק מהסנקציות פוגעות בחברת "קפיטל טאפ", שבסיסה באיחוד האמירויות שהואשמה במתן כסף וסיוע צבאי למיליציה.

עבד אל-פתאח אל-בורהאן, צילום: אי.פי.אי

מהצד השני נמצא אל-בורהאן, שמפקד על הצבא, והשיג בשנה החולפת סיוע מאיראן. הגנרל אף חידש את היחסים עם המדינה אחרי שנים של נתק. חלק מהסיוע כולל משלוחי כטב"מים לכוחות של אל-בורהאן.

בספטמבר האחרון משלחת האו"ם האשימה גם את צבא סודאן, ולא רק את המיליציה, בפשעי מלחמה. בארה"ב הדגישו מצידם כי הסנקציות על חמידתי לא אומרות שהם תומכים באל-בורהאן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר