בשליחות אבא? בנו של דונלד טראמפ הגיע לביקור בגרינלנד

לאחר שנשיא ארה"ב הנבחר חזר על רצונו לספח את הטריטוריה הדנית, בנו הגיע לשטחה על מנת להקליט פודקאסט • תושב המקום ל"ישראל היום": "גרינלנד אינה למכירה"

מטוסו של אריק טראמפ נוחת בנואוק בירת גרינלנד. צילום: איי.אף.פי

אריק טראמפ, בנו הבכור של נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ, הגיע היום (שלישי) לביקור פרטי בגרינלנד, טריטוריה אוטונומית של דנמרק, זאת בצל התבטאויות חוזרות ונשנות של אביו בדבר רצונו לרכוש או לספח את האי.

הנשיא הנבחר, התייחס לסוגיה גם הערב: "לא מתחייב לא להפעיל כוח צבאי כדי להשתלט על תעלת פנמה ועל גרינלנד".

אריק טrאמפ, בנו של נשיא ארה"ב הנבחר, הגיע לביקור בגרינלנד // צילום: רויטרס

רשות השידור הדנית דיווחה כי מטוסו של טראמפ הצעיר נחת בבירת הטריטוריה, המונה כ-57 אלף נפש, נואוק ותמונות שלו מקיים פגישה עם מקומיים במרכז הבירה שודרו במדינה. בהצהרה של ממשלת גרינלנד נכתב כי מדובר בביקור פרטי של טראמפ וכי הוא לא צפוי לפגוש אף נציג רשמי של השלטונות בטריטוריה.

ביקורו של אריק טראמפ צפוי להימשך פחות מיממה והוא הגיע לטריטוריה הקפואה על מנת לצלם קטעי ווידיאו ולהקליט שיחות לפודקאסט בו הוא משתתף, ככל הנראה בהקשר ישיר לטביעות הבעלות של הנשיא הנבחר טראמפ על שטחה של גרילנד.

"אנחנו לא למכירה"

"גרילנד אינה למכירה ולעולם לא תהיה", אומר נוקה מולר, תושב העיר נוק ויליד גרינלנד. "אנחנו פתוחים לעסקים, כמו שאומרים בכירים אצלנו. באופן אישי אני חושב שההצעות של טראמפ הן טובות לנו משום שהן מפנות תשומת לב עולמית מה שייצור מודעות לעובדה שאנחנו, תושביה הילידים של גרילנד, הם הבעלים האמיתיים של הארץ", הוא מסביר.

"יש נוכחות צבאית אמריקנית בשטחנו ואני חושב שממשלת דנמרק והאמריקנים מוכנים לשאת ולתת על איך ניתן להרחיב את הנוכחות הזו באופן שיטיב עם גרינלנד", מסביר מולר. "יש לנו 300 שנים של היסטוריה משותפת עם דנמרק. אנחנו שלובים דרך קשרי משפחה וחברות וגם דרך תרבות משותפת. לא סביר שזה ישתנה. אני סבור שעכשיו דנמרק תהיה קשובה בהרבה לדנמרק מבעבר וזה דבר חיובי".

נוקמה מולר, תושב גרינלנד,

"חלק מהאנשים פה מבטלים את דבריו של טראמפ במשיכת כתפיים, אחרים צוחקים על הדברים. אבל יש פה כאלו שמודאגים, משום שהם מכירים את ההיסטוריה והגורל של תושבים מקומיים שמצאו את עצמם תחת שליטתה של ארצות הברית. אבל יש התרגשות באוויר סביב כל הפרסום שגרילנד זוכה לו והסיכוי להשיג עצמאות גדולה יותר", מסביר מולר את הלך הרוח בטריטוריה שרובה מכוסה בקרחונים. "ענייני חוץ וביטחון עדיין נמצאים באחריותה של ממשלת דנמרק אך אני חוזה הרבה יותר השפעה של הממשלה המקומית של גרילנד על עתידה בעתיד", הוא אומר באופטימיות.

ראש הממשלה האוטונומית בגרינלנד, מוצי בואורופ אגדה, פרסם הצהרה קצרה בעקבות ביקורו של טראמפ הבן בה נכתב: "אני אחזור על זה שוב: גרילנד שייכת לתושבי גרינלנד. העתיד שלנו והמאבק שלנו למען עצמאות, הוא עניינינו בלבד. בעוד שאחרים, בהם דנים ואמריקנים, זכאים להחזיק בדעתם, אסור לנו להיקלע להיסטריה וללחץ חיצוני שמסיטים אותנו מדרכנו. עתידנו הוא שלנו וזכותנו לעצב אותו כרצוננו".

איום מרומז?

הנשיא הנבחר דונלד טראמפ לא שלל הערב שימוש בכוח צבאי כדי להשתלט על תעלת פנמה ועל גרינלנד, שאותם הגדיר בעבר "חיוניים לביטחון האמריקני".
"לא אתחייב לכך", אמר טראמפ כאשר נשאל אם האופציה הצבאית נמצאת על השולחן בשתי הסוגיות הגיאופוליטיות. במסיבת העיתונאים באחוזתו במאר-א-לאגו, אמר טראמפ: "ייתכן שיהיה צורך לעשות משהו. תעלת פנמה חיונית למדינה שלנו. לגרינלנד אנחנו זקוקים לצורכי הביטחון הלאומי". תזכורת: גרינלנד היא שטח אוטונומי תחת ריבונות דנית, בעלת ברית של ארה"ב ואחת המייסדות של נאט"ו.

טראמפ, הערב, צילום: רויטרס

טראמפ הציף לאחרונה גם אפשרות של צירוף קנדה לארה"ב, אולם במקרה הזה דיבר רק על "כוח כלכלי". האמירות של הנשיא הנבחר חורגות ממדיניות ארוכת שנים של ארה"ב שלא להרחיב את הטריטוריות בריבונותה, אולם באות גם על רקע העניין הבינלאומי הגובר באזור הארקטי – הן מבחינה צבאית והן מבחינת משאבי הטבע האצורים בו

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר