"הנשיא איבד את העשתונות": מה קורה בדרום קוריאה?

ההכרזה על ממשל צבאי הצליחה להפתיע את העולם, אך ככל שהשעות נקפו, ההתנגדות למהלך הלכה וגברה עד שהנשיא ביטל את ההחלטה על משטר צבאי אחרי שהושפל בפרלמנט • ד"ר גיא פודולר, מומחה למזרח אסיה, מסביר: "הקוריאנים ייצאו לרחובות, כבר עכשיו מתחילים לראות את הזעם"

הכאוס בדרום קוריאה לאחר הכרזת הנשיא יון על הפיכת המשטר. צילום: GettyImages

העולם כולו עצר את נשימתו כשבסיאול בירת דרום קוריאה, אחת הדמוקרטיות היציבות במזרח אסיה, דהרו משוריינים וחיילים הסתערו על מערכות עיתונים כאילו היו מעוזי טרור. אחרי שעות בודדות, הנשיא יון סוק-יאול ביטל את ההחלטה בעקבות הצבעה בפרלמנט.

כוחות צבא בבניין הפרלמנט בדרום קוריאה

נראה כי כולם, החל ממנהיגי העולם וכלה במפגינים עם השלטים המאולתרים מחוץ לבניין האסיפה הלאומית בסיאול, הופתעו מפעולתו של נשיא דרום קוריאה, יון סוק-יאול, איש מפלגת כוח העם של קוריאה השמרנית ונשיא שנחשב בעבר פופולרי ומוכשר, כשבחר להכריז על משטר צבאי במדינה והאשים את האופוזיציה בשיתוף פעולה עם צפון קוריאה, דיקטטורה קומוניסטית מסוגרת.

הנשיא, שהיה שקוע בקרב עם המפלגה הדמוקרטית בסוגיית התקציב, כשנגדו תלויות כמה שערוריות גדולות, החליט לשבור את הכלים בהפתעה מוחלטת. הדמוקרטיה בדרום קוריאה ידעה תקופה ארוכה של יציבות מאז שנת 1987.

נשיא דרום קוריאה סוק יאול-און במהלך ההכרזה על מצב חירום, צילום: רויטרס

דר' גיא פודולר, מומחה לקוריאה מהמחלקה ללימודי אסיה באוניברסיטת חיפה מסביר: "זה בעיקר נראה כמו אובדן עשתונות של הנשיא, זהו מהלך חריג בכל קנה מידה. לא בדיוק ברור מה עובר לו בראש או מה הוא מנסה להשיג בעצם המהלך הקיצוני הזה. כרגע רואים התנגדות למהלך גם בתוך מפלגתו וטרם ברור אם המשטרה והצבא יתייצבו לצידו.

הכאוס בדרום קוריאה, צילום: GettyImages

"יש הרבה ביקורת על הנשיא, שנחשב לכושל, אבל בגלל ביקורת אתה לא שובר את הכלים. לדעתי הקוריאנים יבעירו את הרחובות בגלל המהלך הזה וכבר עכשיו מתחילים לראות את הזעם. הקוריאנים זה עם שהקריב המון על מנת לחיות בדמוקרטיה והם לא ישבו בשקט נוכח מה שקורה עכשיו"

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר