טלטלה באחת הדמוקרטיות היציבות בעולם: נשיא דרום קוריאה, יון סוק-יאול, הכריז היום (שלישי) על מצב חירום בארצו ועל ממשל צבאי, זאת בשל "קנוניה קומוניסטית" נגד המדינה.
פרטי האירוע עדיין לא ברורים אך לפי הודעת הנשיא: "על מנת להגן על הדמוקרטיה הליברלית בדרום קוריאה מאיומים מצפון קוריאה ומפלגתה הקומוניסטית ועל מנת לחסל גורמים המתנגדים למדינה, אני מכריז על מצב חירום וממשל צבאי". מסוקי קרב נצפו מעל הבירה סיאול ומשוריינים תועדו ברחובות הבירה, במחזה שלא נראה בעיר מזה עשורים. יו"ר הפרלמנט כבר הכריז כי הצהרת הנשיא איננה תקפה וכי הממשל הצבאי אינו חוקי.
דבריו של הנשיא מכוונים לחברי האופוזיציה במדינה אותם הוא מאשים ב"מרד נגד המדינה". "אנשי המפלגה הדמוקרטית נוהגים באופן המסכן את המדינה בכוונה להצית מרד. הם שיתקו את מנגנוני המדינה והפכו את האסיפה הלאומית למאורה של פושעים", אמר הנשיא. הנשיא יון הסתבך באחרונה בכמה פרשות שיכולות להביא להדחתו ומומחים פוליטיים במדינה טוענים כי המהלך הקיצוני מונע ברצון להימנע מהדחה.
על פי דיווחים בכלי תקשורת במדינה, גורמים באופוזיציה מתכוונים להתנגד להכרזה על ממשל צבאי, אך חוששים מפני מעצר. מפקדת הממשל הצבאי שהתמקמה בסיאול הודיעה על העברת כל כלי התקשורת לפיקוח ישיר של המדינה וכוחות של הצבא הגיעו לכמה ממערכות העיתונים והטלוויזיה בבירה.
בתוך כך, כמה עשרות מפגינים כבר התאספו בנקודות מרכזיות בבירה סיאול כשהם נושאים שלטים מאולתרים הקוראים לציבור להתנגד לחוקי החירום והממשל הצבאי. בכמה מוקדים התעמתו המפגינים ואנשי התקשורת עם הצבא.
יו"ר הפרלמנט אמר לתחנת טלוויזיה מקומית כי בכוונתו לקיים ישיבה דחופה של בית המחוקקים אך לפי עדויות מסיאול כוחות גדולים של משטרה וצבא חוסמים את הכניסה לבניין הפרלמנט והגוף אינו יכול להתכנס. על פי פרסומים של סוכנות הידיעות "יונהאפ", הממשל הצבאי מאפשר למשטרה ולצבא לעצור כל אזרח ללא צו או הסבר ולגייס את כל כוחות המילואים של המשטרה והצבא.
מעט אחרי ההכרזה, הגיעו כוחות הצבא לפרלמנט במטרה להרחיק את המחוקקים מהבניין. בזמן שכוחות הביטחון שעטו לבניין הפרלמנט בסיאול, המחוקקים שהיו במקום דנו בביטול המשטר הצבאי.
באולם היו 190 מ-300 חברי הפרלמנט, שהצביעו פה אחד נגד החלטת הנשיא. בשלב זה טרם ברור איך ייפתר המשבר החוקתי במדינה, כאשר חשוב להדגיש החוק הקוריאני מחייב את הנשיא לכבד את תוצאות ההצבעות בפרלמנט.
במקביל, מחוץ לבניין הפרלמנט התאספו מחוקקים נוספים, שלא היו במקום בזמן ההכרזה על המשטר הצבאי. בשלב זה לא ידוע אם הצבא יישמע לפרלמנט או להכרזת הנשיא.
כעת, מדווחים מדרום קוריאה כי הצבא הדרום קוריאני נסוג מבניין הפרלמנט, הנשיא הודיע על ביטול הממשל הצבאי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו