הדימוי של נשים מלקטות וגברים ציידים הוא סוג של אקסיומה היסטורית-תרבותית שעד לאחרונה איש לא ערער עליה. דורות של קומיקאים, בהם ג'רי סיינפלד, בנו עליה קטעים שלמים ויועצי דייטינג וזוגיות השתמשו בהשוואות לעולם הטבעי ההוא שבו הגבר יצא בבוקר לצוד ממותה והאישה נשארה לטפל בילדים ולאסוף עלים ושורשים לסלט.
אלא שמחקר אנתרופולוגי חדש מראה כי התפיסה המגדרית לפיה גברים היו ציידים ונשים מלקטות ככל הנראה מאוד חוטאת למציאות של התקופה הפרה-היסטורית. המחקר מגיע לאחר עשורים ארוכים בהם בקרב הקהילה הארכיאולוגית קיימים ספקות לגבי הסדר החברתי שעולה מהממצאים של תרבויות שונות של ציידים לקטים. המומחית להתנהגות בעלי חיים, הביולוגית ד"ר יונת אשחר ממכון דוידסון לחינוך מדעי, פרסמה רשימה בנושא המסבירה את המחקר החדש.
העדות הראשונה להשתתפות נשים בציד טרף גדול הופיעה בשנת 1963 כששלד של אישה פרה-היסטורית נמצא במדינת קולורדו עם כל הכלים המיוחסים לציידים. מקרים דומים נוספים נחשפו באתרי חפירות בארצות הברית והראו כי נשים נקברו לפני בין 10,000 ל-8,000 שנה עם ציוד של ציידות בדיוק כמו גברים שנקברו כצדיים. במשך שנים רבות הנושא הטריד חוקרים אך לרוב נמצאו הסברים ששוללים את האפשרות שנשים השתתפו באופן פעיל בציד.
בשנת 2018 נחשף עוד שלד שכזה בפרו והפעם לחוקרים היה ברור כי גילו את שרידיה של ציידת. אלא שלא שהחשיבות של התגלית לא נסתיימה בכך שהיא הוסיפה עוד אתר קבורה של ציידת לרשימה אלא שהיא שימשה השראה לקבוצה של אנתרופולוגיות וביולוגיות לפתוח במחקר פורץ על מקומן של נשים בהרגלי הציד של החברות הפרה-היסטוריות.
לחברות האדם הקדמון אין רישומים היסטוריים או כתבים שהשאירו מאחוריהם כך שמלבד עדויות ארכיאולוגיות לקיומן הדרך היחידה לנסות לשפוך אור על התנהלותן היא לחקור חברות ציידים-לקטים שקיימות או התקיימו על פני כדור הארץ במהלך העידן המודרני. מובילת צוות המחקר, ד"ר קרה וול-שפלר, יצאה לבחון 63 חברות של ציידים-לקטים שתועדו על ידי חוקרים במהלך המאה ה-19 והמאה ה-20, בניסיון לראות מה היו דפוסי הציד שלהן.
באופן מדהים, ב-51 מתוך 63 החברות שבדק הצוות של וול-שפלר נמצאו עדויות להשתתפות נשים בציד ונתון שעוד יותר הדהים את החוקרות ה ראה כי ב-87 אחוזים מהמקרים שבהן תועד ציד של נשים, הוא היה מתוכנן ומאורגן, ולא אקראי. הדבר סותר את הטענה שנשמעה בעבר שנשים הסתובבו עם כלים המתאימים לציד למקרה שתקרה בדרכן אפשרות לצוד בעל חיים קטן כמו לטאה ועופות. עוד נתון מדהים הראה שבחברות שבהן ציד הוא מקור המזון העיקרי לקבוצה, נשים השתתפו בפעולת הציד במאה אחוז מהמקרים.
הנתונים המדהימים מראים כיצד במשך עשורים שלטה תאוריה דומיננטית ללא כל ניסיון לבדוק אותה מול מאגרי ידע קיימים. "הדעות הקדומות שיש לכולנו כשאנחנו מסתכלים על הנתונים באמת משפיעות על התוצאה", אמרה וול-שפלר. "אני מקווה שאנשים יסתכלו שוב על חלק מהנתונים שכבר יש בידינו, כדי לראות על אילו שאלות חדשות הם יכולים לענות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו