פרשן ה"וושינגטון פוסט", דיוויד איגנטיוס, פרסם מאמר דעה היום (שישי) באתר, וטען בו כי רק בשבוע שעבר, הנשיא דונלד טראמפ איים בפעולה צבאית - אמריקנית וישראלית - נגד איראן, אם זו לא תסכים לוותר על תוכנית הנשק הגרעיני שלה.
הנשיא, שהתחייב במערכת הבחירות לצמצם עימותים צבאיים ברחבי העולם, נתון כעת ללחץ מצד ישראל. האמריקנים, כך כתב הפרשן ב"וושינגטון פוסט", רואים את איראן בנקודת חולשה משמעותית לאחר המכה שספגו בעלות בריתה בעזה, לבנון וסוריה - בעקבות התקיפה הישראלית על מערכות ההגנה האווירית ומתקני ייצור הטילים.
על פי גורמים אמריקנים וישראליים, "ישראל מבקשת לנצל את המומנטום הנוכחי". המקורות מסרו כי "אם איראן לא תסכים לפירוק מתקניה הגרעיניים בדומה למודל הלובי, ישראל מוכנה לתקוף מתקנים אלה - עם או בלי תמיכה אמריקנית". לדבריהם, ממשל ביידן בחן בימיו האחרונים אפשרות לתמוך באולטימטום הישראלי אך דחה אותה. כעת הנושא נמצא בראש סדר יומו של טראמפ.
בראיון לרשת "פוקס ניוז" אמר טראמפ כי הוא מעדיף להגיע להסכם שיאפשר פיקוח ובקרה על המתקנים הגרעיניים, וציין שלדעתו איראן "מפוחדת" ו"תשמח להגיע להסכם" לאחר שמערכות ההגנה שלה נפגעו בתקיפה באוקטובר 2024.
על פי המקורות, ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שוחח עם טראמפ על מספר רמות אפשריות של תמיכה אמריקנית - החל מסיוע צבאי פעיל הכולל מודיעין ותדלוק, ועד לגיבוי פוליטי מוגבל. ארצות הברית כבר העבירה לישראל חימוש חודר בונקרים המסוגל לפגוע בצנטריפוגות ובציוד העשרת אורניום במתקן התת-קרקעי בפורדו, ליד קום.
על פי דיווח ב"וושינגטון פוסט" מלפני יומיים (רביעי), אנליסטים של המודיעין הצבאי האמריקני העריכו בהערכה מינואר כי סביר שישראל תתקוף את המתקנים הגרעיניים של איראן במחצית הראשונה של 2025, בהיעדר הסכם.
דובר המועצה לביטחון לאומי, בריאן יוז, הגדיר את עמדת טראמפ: "בעוד שהוא מעדיף להגיע לפתרון בדרכי שלום, הוא לא ימתין לנצח אם איראן לא תהיה מוכנה להגיע להסכם, ובקרוב".
ממשלי ביידן וטראמפ דנו שניהם בשאלה כמה זמן תקיפה ישראלית תעכב את תוכנית הגרעין האיראנית. גורם אמריקני אמר כי מדובר בעיכוב של שישה חודשים לכל היותר. עם זאת, גורמים ישראליים מעריכים כי ההשפעות יימשכו שנה או יותר. אחת הסיבות לדחיפות מצד ישראל היא החשש כי איראן מתקדמת בחשאי לעבר רמת העשרה של 90 אחוז הנדרשת לייצור פצצות.
טראמפ חזה הסכם היסטורי עם איראן עוד מתקופת כהונתו הראשונה. למרות שבשנת 2018 ביטל את הסכם הגרעין שברק אובמה, הנשיא דאז, ניהל - הוא טען שיוכל להשיג הסכם טוב וגדול יותר.
הוא פעל יחד עם ראש ממשלת יפן שינזו אבה ונשיא צרפת עמנואל מקרון כדי לשכנע את איראן - תחת לחץ הסנקציות - להסכים. שר ההגנה דאז, מארק ט. אספר, אמר באוגוסט 2019: "אנחנו רוצים לדבר עם איראן ולדון בנתיב דיפלומטי קדימה". אך מאמץ זה נכשל.
גישת הפטיש הכבד של טראמפ למשא ומתן - לשבש ואז להגיע להסכם - הייתה המאפיין המרכזי בשבועות הראשונים של כהונתו השנייה. אולם האיום בפעולה קינטית נגד איראן הוא צעד קיצוני, אפילו עבור טראמפ. ברור כי הוא אינו מעוניין במלחמה. עם זאת, מקבל ההחלטות הסופי בנושא זה עשוי להיות נתניהו, ולא טראמפ.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו