הצלב האדום בשחרור ארבל יהוד וגדי מוזס. צילום: אי.אף.פי

העיכובים במו"מ בנוגע לשלב ב' בעסקה והמסר של קטאר

השיחות הרשמיות היו אמורות להתחיל בדוחא ביום שני, אלא שעדיין לא סוכמו כל הפרטים • המשלחות של ישראל וחמאס לא המריאו לדוחא או לקהיר • דובר משרד החוץ הקטארי: "אנחנו בקשר עם הצדדים" • גם מצרים מתכננת להפעיל לחץ כדי ליישם את השלב השני בהסכם

[object Object]

העיכובים במשא ומתן בנוגע לשלב השני לעסקת החטופים: לפי הגורמים המוסמכים בקטאר, ביניהם ראש הממשלה מוחמד עבד א-רחמן אל-ת'אני ודובר משרד החוץ מאג'ד אל-אנסארי, השיחות הרשמיות היו אמורות להתחיל בדוחא ביום שני, אלא שעדיין לא סוכמו כל הפרטים. נכון לכתיבת שורות אלה, המשלחות של ישראל וארגון הטרור חמאס לא המריאו לדוחא או לקהיר.

החטופות הועברו לצלב האדום בעיר עזה

יתר על כן, ייתכן שההחלטה על יציאת צוות המשא ומתן הישראלי לקטאר תתקבל רק לאחר חזרת ראש הממשלה בנימין נתניהו מארה"ב. בתוך כך, ביקורו של נתניהו בוושינגטון, שכוללת פגישה בבית הלבן עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, הוארך עד סוף השבוע. בישראל מחשיבים את הפגישה כחלק מהמשא ומתן על השלב השני.

"המגעים על השלב השני החלו"

יחד עם זאת, דובר חמאס, עבד אל-לטיף אל-קנוע, אמר כי "המגעים והמשא ומתן על השלב השני החלו", אבל ציין כי בארגון הטרור מוטרדים מיישום השלב הנוכחי, זאת בכל הנוגע להעברת מחסות, אספקה ואמצעי שיקום לעזה.

ראש ממשלת קטאר, מוחמד עבד א-רחמן אל-ת'אני. בקשר עם הצדדים, צילום: אי.אף.פי

כמו כן, משלחת של חמאס אמורה להגיע לקהיר בטווח הזמן הקרוב כדי להתחיל בסבב השני. המגעים יכללו סוגיות נפיצות במשא ומתן, ביניהן השלמת הנסיגה של כוחות צה"ל מציר פילדלפי ביום ה-50, ושאלת היום שאחרי המלחמה בעזה. כלומר, מי הגורם שינהל את הרצועה ובאיזו מתכונת.

בכיר חמאס אוסמה חמדאן אמר כי "המתווכים החלו לתקשר לצורך משא ומתן כדי להסדיר את השלב השני בהסכם הפסקת האש ואישרו את המחויבות שלהם - כולל ארה"ב". הוא הוסיף שהמשא ומתן יכלול פרטים רבים, ביניהם תהליך שיקום הרצועה, הצהרה על הפסקת אש קבועה והסדרים לשחרור חטופים.

בכיר חמאס אוסמה חמדאן. "המשא ומתן עשוי להימשך זמן מה", צילום: רשתות ערביות

לדבריו, "המשא ומתן עשוי להימשך זמן מה". בעניין דרישות חמאס לשחרור מחבלים, חמדאן אמר כי הם יעלו על שולחן המשא ומתן בשלב השני את הסוגיות של אסירי העולם, העצורים לאחר מתקפת 7 באוקטובר ושבויים של חיזבאללה.

עד כה הגיעו למצרים 79 מחבלים אסירי עולם

בתוך כך, לפי הצהרות חמאס, פקיסטן הסכימה לקבל חלק מהמחבלים המגורשים בעסקת החטופים לעומת תוניסיה שסירבה לקבל אפילו אחד מהם.

ההרס ברצועת עזה, צילום: אי.אף.פי

דובר "משרד השהידים והאסירים" בחמאס, נאהד אל-פאחורי, אמר בקהיר כי עד כה הגיעו למצרים 79 מחבלים אסירי עולם. לדבריו, חלקם יתיישבו במצרים, 15 מהם הגיעו ביום שלישי לטורקיה ו-15 אחרים יגיעו לפקיסטן במועד מאוחר יותר.

לפי דובר חמאס, בארגון הטרור מחכים לעמדה ברורה מיתר המדינות בנוגע לאירוח המחבלים. הוא ציין כי "אלג'יריה הביעה הסכמה ראשונית לקבל מספר אסירים מפלג ספציפי". כאמור, לדבריו תוניסיה סירבה לקבל אפילו מחבל אחד.

שחרור מחבלי חמאס בפעימה השנייה בעסקה, צילום: אי.פי.אי

בחזרה למשא ומתן על השלב השני, במסיבת עיתונאים שקיים השבוע ראש הממשלה הקטארי נאמר כי נעשו כבר שיחות הכנה. "התחלנו כבר לקיים מגעים עם הצדדים", אמר אל-ת'אני, "אנחנו מקווים שנראה תנועות בימים הבאים. אני יודע שהכרחי שאנחנו נתחיל להסדיר דברים החל מעכשיו, לפני היום ה-42 בהסכם (סוף השלב הראשון; ש"ק)".

עדיין לא שלחו את המשלחת

"היום ה-16 (יום שני האחרון; ש"ק) היה אמור להיות היום שבו המשלחת הישראלית מגיעה לדוחא, והמשא ומתן על השלב השני מתחיל", אמר דובר משרד החוץ הקטארי מאג'ד אל-אנסארי בראיון לתקשורת האמריקנית.

רכבי הצלב האדום לקראת שחרור החטופות בפעימה הראשונה, צילום: רויטרס

"הם עדיין לא שלחו את המשלחת, אבל אנחנו בקשר עם הצדדים כדי לוודא שהם נשארים מחויבים", אמר והוסיף כי "לפי מה שהבנתי, ראש הממשלה בנימין נתניהו רצה להיפגש קודם עם הנשיא טראמפ ולנהל איתו דיון, ולאחר מכן לשלוח את צוות המשלחת".

גם מצרים מתכננת להפעיל לחץ כדי ליישם את השלב השני בהסכם. העיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" דיווח כי נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, צפוי לבקר בארה"ב בהמשך החודש. מקורות מצריים מסרו כי א-סיסי ידון עם טראמפ בביסוס הסכם הפסקת האש בעזה ובתמיכה במשא ומתן על השלב השני בעסקת החטופים.

נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי. צפוי לבקר בארה"ב בהמשך החודש, צילום: רויטרס

לדבריהם, השניים ידונו גם בחיפוש אחר "פתרונות קבע" לסוגיה הפלשתינית. במסגרת זאת, דווח כי א-סיסי אמור להציג בביקורו בוושינגטון "תוכנית מקיפה" לשיקום עזה ללא פינוי פלשתינים.

במצרים מוטרדים גם מהאפשרות שישראל תשמור על נוכחות בציר פילדלפי. גורמים בקהיר מסרו כי הועברה אזהרה מפורשת לישראל שלפיה, כל הישארות באזור הגבול שבין עזה לחצי האי סיני תיחשב הפרה של נספחי הסכם השלום.

איתור מנהרות מתחת לציר פילדלפי, אוגוסט 2024, צילום: אורן כהן

נוסף לכך, קהיר הזהירה כי "מצרים לא תהיה מחויבת לתיאום מתמשך" בנוגע לפריסת כוחותיה לאורך הגבול. אותם גורמים ששוחחו עם העיתון "אל-אחבאר" אמרו שהמסרים התבססו על הסירוב המצרי ל"כפיית מציאות גיאוגרפית חדשה".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו