הנשיא הנבחר של לבנון, ג'וזף עאון. צילום: אי.פי

מינוי ראש ממשלה וגיוס המערב: היום שאחרי בחירת הנשיא בלבנון

הגנרל ג'וזף עאון יתחיל בהתייעצויות בעניין מסירת המנדט לאחד הפולטיקאים הסונים • מקורב לחיזבאללה: "הוא יגלה שהוא נשלט על ידי בריתות" • בהמשך צפויים ביקורים בסעודיה, בצרפת ואפילו בארה"ב אחרי כניסת טראמפ לבית הלבן • אבל המבחן האמיתי יגיע ב-26 בינואר, המועד שבו ישראל אמורה להסיג את כלל כוחותיה מלבנון

[object Object]

הנשיא החדש ג'וזף עאון העביר בסוף השבוע האחרון איתות מפורש בנושא הקמת ממשלה חדשה במדינה בהקדם האפשרי. בשנתיים האחרונות לא רק שלא היה נשיא, הפרלמנט לא הצליח להשיג הסכמות אפילו בעניין הקמת ממשלה חדשה, וכיום מכהנת ממשלת מעבר בראשותו של נג'יב מיקאתי. מבחינת עאון, חייבים להקים ממשלה חדשה כדי לשים סוף לשיתוק הפוליטי.

מחר (שני) הנשיא הלבנוני יתחיל לקיים התייעצויות עם משלחות של סיעות הפרלמנט לקראת מסירת המנדט לפוליטיקאי להקמת הממשלה החדשה. הפגישה הראשונה תתקיים עם יו"ר הפרלמנט נביה ברי. בהמשך לכך, הוא ייפגש עם סיעת אמל - בעלת בריתו השיעית של חיזבאללה.

עאון צפוי לקיים את הפגישות עם המשלחות של סיעות הפרלמנט עד ליום רביעי, לכל המאוחר. גורם לבנוני העריך בפני העיתון "א-דיאר" כי צפויה לקום ממשלה גדולה, שתכלול בין 24 ל-30 שרים. אתמול הביע הנשיא הלבנוני את "תקוותו להקים ממשלה חדשה בהקדם האפשרי כדי שהדברים יתקדמו בכיוון הנכון ונוכל לבנות גשרים של אמון".

יש לו יתרון. נג'יב מיקאתי, צילום: אי.אף.פי

לראש ממשלת המעבר הנוכחי, נג'יב מיקאתי, יש יתרון לעומת מועמדים אחרים לתפקיד, ואף רוב פרלמנטרי למינוי ממשלה. ישנו גם ניסיון להרחיב את בסיס התמיכה בו וליצור קונצנזוס דומה להצבעה על עאון, שקיבל 99 קולות בסבב ב'.

אף על פי כן, גושים באופוזיציה הלבנונית, ביניהם הכוחות הלבנוניים בראשות סמיר ג'עג'ע, מעוניינים במועמד אחד לתפקיד ראש הממשלה - פואד מחזומי. מדובר בחבר פרלמנט, תושב ביירות ואיש עסקים מצליח. ועדיין, מיקאתי נהנה מסיכויים גבוהים יותר. הוא גם לא סובל מהתנגדות של סעודיה או גורמים אחרים, זאת למרות קשריו עם חיזבאללה וחשדות לגבי פרשות שחיתות.

בהקשר זה, עורך העיתון הלבנוני "אל-אחבאר" המקורב לחיזבאללה, איברהים אל אמין, הדגיש במאמר שאולי ג'וזף עאון יכול לומר שהוא לא חייב כלום לאף אחד, "אבל ביום שני, כשיתחיל לקבל משלחות מהסיעות בנושא מינוי ראש ממשלה חדש, הוא יגלה שהוא נשלט על ידי בריתות המבוססות על הפוליטיקה והעדתיות בלבנון. למרבה הצער אלה נותרו חזקות מכל דבר אחר".

עאון מייחס חשיבות רבה להשבת האמון בלבנון

אתמול מיקאתי נפגש עם מנהיג סוריה בפועל אבו מוחמד אל-ג'ולאני (אחמד א-שרע) בדמשק. במוקד הדיון בין השניים עמד נושא הגבול בין סוריה ללבנון. זאת, על רקע תקריות בשבועות האחרונים, שכללו חילופי אש בין סוחרי סמים מהצד הסורי לחיילים לבנונים. נושא נוסף שעומד על הפרק הוא שרטוט מחדש של הגבול בין סוריה ללבנון. א-שרע, אגב, איחל למיקאתי להיבחר מחדש לתפקיד.

במוקד הדיון בין השניים עמד נושא הגבול בין סוריה ללבנון (ארכיון), צילום: רשתות ערביות

בינתיים, הנשיא הלבנוני עאון נערך לסבב ביקורים רשמיים בחו"ל לאחר שתורכב הממשלה. בסוף השבוע הוא הוזמן כבר על ידי יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן לביקור בריאד. עאון צפוי לבקר גם בצרפת ובמטה האיחוד האירופי בבריסל שבבלגיה.

בלבנון נערכים לגיוס סיוע בינערבי ובינלאומי כדי להוביל את תהליך שיקום המדינה אחרי המלחמה. גורמים לבנוניים מסרו ל"א-דיאר" כי סעודיה וצרפת צפויות לעמוד בראש המאמץ הזה. אותם גורמים ציינו כי לאחר שממשל טראמפ ייכנס לתפקיד ב-20 בינואר, צפוי להתקיים ביקור של עאון גם בארה"ב.

לפי גורמים לבנוניים, עאון מייחס חשיבות רבה להשבת האמון הבינערבי והבינלאומי בלבנון, זאת כדי לחדש את הסיוע למדינה. הם הוסיפו כי במסגרת תפקידו הוא מתכוון לפעול לחיזוק הצבא ולתגבר את היכולות שלו כדי למלא את המשימות.

צבא לבנון המשיך בסוף השבוע להתפרס בכפרים שמהם נסוגו כוחות צה"ל, צילום: רויטרס

האתגר הכי משמעותי של עאון הוא שימור הפסקת האש מול ישראל. צבא לבנון המשיך בסוף השבוע להתפרס בכפרים שמהם נסוגו כוחות צה"ל, לרבות בטירחרפא. על פי הסכם הפסקת האש, עד 26 בינואר, כלומר עוד כשבועיים, ישראל אמורה להסיג את כוחותיה משטחי דרום לבנון.

בעיתון המקורב לחיזבאללה "אל-אחבאר" דווח כי השליח האמריקני עמוס הוכשטיין הבטיח במהלך ביקורו בביירות כי הנסיגה תתבצע כמתכונן. מנגד, בישראל הדגישו כי הדבר תלוי בנסיגת חיזבאללה אל מצפון לנהר הליטני.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו