חביב האמריקנים, האויב של חיזבאללה וקצין המודיעין: הסבב ה-13 של הבחירות לנשיאות לבנון ייצא לדרך מחר (חמישי). לראשונה מזה יותר משנתיים, בכירים בביירות אופטימיים לגבי הסיכוי לאייש את המשרה החשובה ביותר במדינה. עם קריסת משטר אסד והמכה הצבאית שספג חיזבאללה במלחמה עם ישראל, מדובר במבחן כוח משמעותי לתנועת הטרור. אפילו בחירה במועמד של פשרה, יוביל לצמצום בהגמוניה של הציר הפרו-איראני, ששיתק את הפוליטיקה המקומית.
נראה שהמועמד בעל הסיכויים הגדולים ביותר להיבחר הוא ג'וזף עאון. מדובר במפקד הצבא הלבנוני, שאחראי לפריסת כוחותיו בדרום המדינה, לפי הסדר הפסקת האש מנובמבר. הגנרל עשוי לעבור בקרוב שדרוג במעמדו אחרי שהתחבב על גנרלים ודיפלומטים בכירים בארה"ב. עאון לא נהנה רק מהגב של וושינגטון, אלא גם מתמיכת "המפלגה הסוציאליסטית הפרוגרסיבית" – הסיעה הדרוזית בהנהגת משפחת ג'ונבלאט. זהו מפגן עצמאות נדיר של המפלגה, שהופיע שלא במקרה אחרי התבוסה הצבאית של בעלי בריתה בחיזבאללה. כדי לטשטש את חילוקי הדעות, בכירים בחיזבאללה טרחו להדגיש לאחרונה כי הם "לא מתנגדים" למועמדות של עאון, גם אם אינם תומכים בה.
לא פחות חשובה מכך היא התמיכה השקטה של דוחא. כך, למשל, גורמים פרלמנטרים בלבנון ידעו לספר לתקשורת הקטארית על סדרת פגישות, שנועדה לגבש עמדה מאוחדת שתומכת בעאון. אם המאמץ יישא פרי, הרי שהאמירות תהנה מהשפעה לא רק בדמשק, בזכות השלטון האסלאמיסטי החדש בסוריה. גם בביירות הקטארים ייהנו מאוזנת קשב אצל המועמד שקידמו. כמו במדינות אחרות, הקטארים משמשים בתור פטרונים של העדה המוסלמית הסונית, ובעיקר של תנועת ג'מעאת אל-אסלאמיה, המקורבת לחמאס.
המכשול הראשון בפני עאון הוא יו"ר הפרלמנט. נביה ברי, אחד מהפולטיקאים המושחתים ביותר במדינה, לא מעוניין במועמד פרו-מערבי שיקדם רפורמות כלשהן, בעיקר בכל הנוגע לשלטון החוק. לאורך החודשים האחרונים, הוא הדגיש את הצורך ברוב של יותר מ-86 חברי פרלמנט כדי לאפשר לעאון להתמודד בתור איש צבא. בדיוק על הרקע הזה, תומכיו של עאון מנסים לגייס רוב של 86 קולות מתוך 128. המטרה היא למנוע כל סיכוי לערעור על התוצאות מצד מתנגדיו.
כאן נכנס המכשול השני. ג'עג'ע עצמו לוטש עיניים לתפקיד הנכסף. בסיעה הנוצרית הגדולה בפרלמנט שתחת הנהגתו, שוקלים לסכל את הסבב הנוכחי. מבחינתם, כך עולה ממקורות לבנוניים, עדיף להמתין להצבעה בתקופת ממשל טראמפ, שעשוי לפגוע עוד יותר במה שנשאר מהציר האיראני. המשמעות: היחלשות נוספת של חיזבאללה, וסיכוי לבחור את ג'עג'ע עצמו לתפקיד נשיא לבנון. סדין אדום מבחינת תנועת הטרור השיעית. מנגד, בסיעות הנוצריות האחרות לא בדיוק נלהבים מכך, ואפילו במפלגת הפלנגות הדגישו שהם מתכוונים לתמוך בעאון.
בחיזבאללה, דאגו להזכיר בימים האחרונים, עדיין תומכים בסולימאן פרנג'ייה. מדובר במועמד נוצרי ואנטישמי למדיי, שעומד בראש מפלגה זעירה של שני מושבים בפרלמנט הלבנוני. פרנג'ייה סבל מהתנגדות נרחבת באופוזיציה הלבנונית. בתור מי שנמנה על המחנה שתמך בעבר במשטר אסד, סיכוייו היו קלושים למדיי. על רקע זה, הוא הודיע היום על פרישתו מהמרוץ ועל תמיכתו במועמדות של עאון.
מועמד נוסף הוא הקצין הבכיר בדימוס, ג'ורג' חורי, שסובל כמו פרנג'ייה מהתנגדות ארה"ב. חורי היה שגריר בוותיקן אחרי שהיה ראש המודיעין במחוז הר הלבנון. אלא שבניגוד לג'וזף עאון, הוא הוכתם בקשרים עם חיזבאללה ומשטר אסד. מעבר לכך, הוא מבוגר יחסית (72) והסיכוי שיקדם רפורמות כלשהן נמוך מאוד. מצד שני, דווקא העובדה שהוא לא מהווה איום על אף קבוצת כוח, משפרת את הסיכויים שלו.
שלושת התרחישים המרכזיים
נראה שבלבנון צועדים לעבר שלושה תרחישים מרכזיים: בראשון, מפקד צבא לבנון ייבחר לתפקיד הנשיא ברוב גדול ויאייש את המשרה אחרי יותר משנתיים. בשני, סבב ההצבעה נגמר ללא הכרעה ותיק הנשיאות הלבנוני ימתין לעידן טראמפ. בשלישי, ג'ורג' חורי עושה את הבלתי יאומן, נבחר לתפקיד הנשיא ומנציח את ההגמוניה של האליטה המושחתת במדינה. לא רק זו של חיזבאללה.
בשני התרחישים הראשונים, כוחו הפוליטי של חיזבאללה צפוי להיחלש בתקופה הקרובה. המשמעויות לכך עשויות להיות דרמטיות: החל מקידום חקירת הפיצוץ בנמל בביירות באוגוסט 2020, שחיזבאללה הצליח לטייח בשנים האחרונות, דרך רפורמות שלטוניות וכלכליות שלא קודמו, ואפילו לדרישה הציבורית לפרק את המיליציות השונות מנשקן. אמנם חיזבאללה כאן כדי להישאר, לפחות כל עוד הרפובליקה האסלאמית של איראן ממשיכה להנשים אותו כלכלית וצבאית. ועדיין, ללא בובה בתפקיד הנשיא, הפרוקסי יתקשה לשלוט בתיאטרון הפוליטי של ארץ הארזים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו