העולם הערבי ב-2024 - השנה שטלטלה את המזרח התיכון

השנה הושמדו יכולות של חמאס וחיזבאללה, משטר אסד קרס, והחות'ים הפכו לראש החץ של הציר האיראני • קשרי ישראל־מרוקו שרדו למרות הסערות, ומנגד איראן החלה לבחוש בסודאן • בינתיים, קטאר כמתווכת השיגה את חיבתם של האמריקנים • סיכום השנה שעברה על אזור שתמיד ניתן להגדיר כלא יציב ומועד לפורענות - והשנה במיוחד

שליטה אווירית בשמי המזרח התיכון // צילומים: Reuters, AFP, AP

2024 הייתה שנה מלאת סערות ותהפוכות, כשבין היתר, משטר אסד נפל, החות'ים התבססו בתימן וחיזבאללה ספג מכה קשה. נראה כי 2025 עשויה להיות לא פחות דרמטית עבור שליטי האזור - מיורש העצר הסעודי בן סלמאן, דרך השליט החדש של סוריה אל־ג'ולאני ועד מנהיג איראן חמינאי. כדי להבין את הטלטלות האפשריות הבאות, צללנו לרגעים המרכזיים הגדולים של 2024, שיהוו נקודת פתיחה לבאות.

תימן

החות'ים בתימן, צילום: רויטרס

מאז העשור הקודם, החות'ים בתימן הטרידו בעיקר את סעודיה ואת איחוד האמירויות. המיליציה השיעית־זיידית איימה על מתקני האנרגיה ועל ענפי התיירות, אך מאז אוקטובר 2023 הם הפכו לבעיה עולמית. התקיפות של הארגון נגד כלי שיט בים האדום שיבשה את התנועה בנתיב הסחר הבינלאומי. המהלך הזה פגע קשות בכלכלות של ירדן ומצרים שנהנו מהנתיב הימי.

עם קריסת משטר אסד והיחלשות חיזבאללה, הפכו החות'ים לראש החץ של הציר האיראני בלחץ המופעל על ישראל לסיים את המלחמה בעזה.

סעודיה

מוחמד בן סלמאן (ארכיון), צילום: רויטרס

יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, רשם הישג מרשים כשארצו נבחרה לארח את מונדיאל 2034. אירוח גמר גביע העולם בכדורגל ישרת את תחומי התיירות והספורט שהוא שואף לפתח במדינה. מנגד, בן סלמאן התרחק ב־2024 מהמגעים לנורמליזציה עם ישראל על רקע המלחמה בעזה, ואנשיו הידקו את הקשרים דווקא עם הרשות הפלשתינית.

בארמון קשובים מאוד לרחשי דעת הקהל. לפי סקרים שונים, חלה נסיגה בתמיכה בכינון יחסים עם ישראל, ומכאן שריאד מתנה באופן רשמי את הנורמליזציה ב"מסלול בטוח להקמת מדינה פלשתינית". השאלה היא האם זה יהיה תקף גם לשנת 2025. בדצמבר ציין המלך סלמאן את יום הולדתו ה־89. חילופי השלטון, כך נראה, קרובים מתמיד.

איראן

המתקפה האיראנית על ישראל (ארכיון), צילום: רויטרס

התרסקות המסוק של הנשיא השמרן איברהים ראיסי טלטלה את הרפובליקה האסלאמית. מותו הוביל מהר מאוד לבחירות לנשיאות, והתוצאה לכאורה היתה דרמטית: ניצחון של מסעוד פזשכיאן, מועמד רפורמיסט שמאמין בהתמקדות בכלכלה ובשיח עם המערב.

אלא שהמתקפה האיראנית השנייה נגד ישראל באוקטובר, שגררה אחריה תקיפה ישראלית, לימדה שיש דברים שלא משתנים. בטהרן עדיין שולט האייתוללה עלי חמינאי. כשהמנהיג הזה כבר בגיל 85, ייתכן ששנת 2025 תהיה לא פחות דרמטית.

לבנון

צה"ל חיסל את נסראללה, צילום: אי.פי, רויטרס

בחודש ספטמבר האחרון תם עידן בלבנון. מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, חוסל בדאחיה של ביירות אחרי 30 שנים בהנהגת ארגון הטרור. נסראללה לא רק עמד במוצב הטרור הקדמי של איראן מול ישראל - הוא שיתק את הפוליטיקה הלבנונית ומנע בחירה של נשיא במשך יותר משנתיים.

כעת לבנונים רבים קוראים לפרק את ארגון הטרור מנשקו ולהפוך אותו לעוד מפלגה בפרלמנט של ארץ הארזים, אך אלה ששרדו את המתקפות הישראליות נחושים עדיין לשקם את יכולותיו.

סוריה

נפילתו של משטר אסד (ארכיון), צילום: אי אף פי

בסוף נובמבר יצאה לדרך מתקפה דרמטית של המורדים האסלאמיסטים. בתוך פחות משבועיים דמשק נכבשה ובשאר אל־אסד נמלט במטוס למוסקבה. שלטון האימים של משפחת אסד, שנמשך יותר מ־50 שנה, בא אל קיצו. המורדים המתינו לשעת כושר, שהגיעה עם תבוסת חיזבאללה במלחמה מול ישראל.

כעת יש מנהיג חדש לסוריה - אבו מוחמד אל־ג'ולאני. שנת 2025 תגלה האם הוא יהיה הדמות שתעצב את עתידה של סוריה.

עיראק

מחבלי המיליציות השיעיות בעיראק, צילום: אי.פי

הסיפור המעניין בבגדד החל דווקא לקראת סוף השנה. שיגורי הכטב"מים של המיליציות השיעיות שנאמנות לאיראן איימו לגרור את עיראק למעגל ההסלמה האזורי. משכך, בשבועות האחרונים הפעילה ארה"ב לחץ על הממשלה העיראקית לפרק את המיליציות, ולפחות לדאוג שיחדלו משיגוריהן לעבר ישראל. בכירים במיליציות אכן הסכימו לעצור בשלב זה, וממשל טראמפ יצטרך להפעיל לחץ מוגבר כדי לפרק אותן מנשקן.

קטאר

ראש ממשלת קטאר, מוחמד בן עבד א-רחמן בן ג'אסם אאל ת'אני, צילום: אי.פי.אי

כבר יותר משנה שקטאר מעורבת עמוק במגעי התיווך בין ישראל לחמאס. הסיבה שקופה לעין: מירוק תדמיתה כספונסרית של ארגון הטרור הרצחני. המאמצים עלו יפה והאמירות שוב חביבת האמריקנים, חרף הלחץ שהופעל עליה לסלק מאדמתה את הלשכה המדינית של חמאס. עד כדי כך שאמיר קטאר, תמים בן חמד אל־ת'אני, היה יכול להרשות לעצמו לקיים משאל־עם על ביטול הבחירות לחלק ממועצת השורא. העידן הקצר של "הפרלמנט" באמירות בא לקיצו.

מרוקו

מוחמד השישי מלך מרוקו (ארכיון), צילום: רויטרס

ההכרה של צרפת בריבונותה של ממלכת מרוקו על חבל סהרה המערבית סימנה ב־2024 את ניצחונו של המלך מוחמד השישי. הצעתו להקים אוטונומיה באזור המדברי התקבלה במערב ובודדה את חזית הפוליסריו, הארגון ששואף להקים שם מדינה עצמאית.

ההישג הזה, שקשור גם להכרה של ארה"ב וישראל בריבונות המרוקנית, הוא אחד הגורמים המרכזיים ליציבות היחסים בין רבאט לירושלים. למרות התבטאויות אנטישמיות של עיתונאים, הפגנות נגד ישראל והתנגדות של קבוצות אסלאמיסטיות, בית המלוכה והממשלה שומרים על הקשר החם.

מצרים

נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי (ארכיון), צילום: ללא

שני שרים בכירים בקבינט המצרי התחלפו ב־2024. שר המודיעין, עבאס כאמל, שהיה אחראי לתיווך בין ישראל לחמאס, סיים קדנציה של כשבע שנים ובמקומו נכנס לתפקיד מחמוד חסן ראשד. גם שר החוץ המצרי, סמאח שוכרי, פינה את תפקידו לדיפלומט בדר עבד אל־עאטי.

שוכרי שימש שר החוץ במשך עשור וחולל סערה כשהצהיר במהלך המלחמה שארגון הטרור חמאס אינו חלק מהקונצנזוס הפלשתיני. כאמל היה בעל יחסים קרובים עם עמיתיו בירושלים. לא מן הנמנע שהנשיא א־סיסי הזיז את השניים כדי להפיג את כעסו של הציבור המצרי.

ירדן

מלכת ירדן ראניה, צילום: אי.אף.פי

השמחות והחששות נמהלו יחד בבית המלוכה. מצד אחד, יורש העצר חוסיין בן עבדאללה ורעייתו, הנסיכה רג'ווה, חבקו באוגוסט בת בכורה. מצד שני, הפגנות התמיכה בחמאס הלכו והתגברו ברבת עמון. בהתאם לכך, המלך עבדאללה והמלכה ראניה הפעילו לחץ בינלאומי להפסקת אש בעזה.

ראניה הכחישה את ממדי הטבח ב־7 באוקטובר, והאשימה את ישראל בפשעי מלחמה. לא שזה עזר לירדן: בבחירות לפרלמנט בספטמבר זכתה להישג דווקא מפלגת חזית הפעולה, שמזוהה עם האחים המוסלמים, והפחד מהאוכלוסייה רק גבר עם קריסת משטר אסד בסוריה השכנה.

סודאן

חמושים המזוהים עם צבא סודאן בחרטום, צילום: רויטרס

מלחמת האזרחים בסודאן תציין שנתיים באפריל הקרוב. הסכסוך המדמם בין מפקד הצבא ושליט המדינה בפועל, עבד אל־פתאח אל־בורהאן, לראש מיליציית ה־RSF, מוחמד חמדאן דקלו, נמשך גם ב־2024. מניין ההרוגים עומד כבר על עשרות אלפי בני אדם. חרף ניסיונות התיווך, הסכם הפסקת אש לא נראה באופק.

בעבר אל־בורהאן היה זה שנתן אור ירוק ליחסים עם ישראל. כעת, בשעת צרתו, הוא פונה דווקא לטהרן. היחסים עם האיראנים חודשו אחרי שמונה שנות נתק, והסיוע הצבאי בדמות אספקת כטב"מים לא איחר לבוא.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר