הסתכסך עם דאעש, כובש את חלבּ: מיהו אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג ארגון תחריר א-שאם

כלי תקשורת רוסיים דיווחו על תקיפה אווירית נגד מפקדה שבה שהה באידליב • אל-ג'ולאני, שמוביל סניף מקומי של אל-קאעידה, מבוקש על ידי ארה"ב והפך ליעד החיסול מספר 1 של משטר אסד

אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג ארגון תחריר א-שאם. צילום: ללא קרדיט

הסתכסך עם מנהיג דאעש ומבוקש על ידי ארה"ב: את המתקפה הנוכחית של המורדים הסורים נגד אסד, מוביל בין היתר ארגון ג'יהאד סלפי הנקרא "היאת תחריר א-שאם". בראשו עומד אבו מוחמד אל-ג'ולאני בן ה-43, שהפך ליעד החיסול מספר 1 בקרב תומכי משטר אסד.

דיווחים: חילופי אש בדמשק בין משמר הנשיא לכוחות צבא סוריה | לא קרדיט

סוכנות הידיעות הרוסית ספוטניק דיווחה כי רוסיה תקפה אמש מפקדה של תחריר א-שאם, שבה לפי הערכה שהה מנהיג הארגון אבו מוחמד אל-ג'ולאני. מקורות מסרו לסוכנות שהארגון נקט בצעדי אבטחה סביב זירת התקיפה ומנע מאזרחים להתקרב.

עם זאת, אין פרסום בכלי תקשורת רשמי שמאשר את מותו של אל-ג'ולאני. במשך השנים התפרסמו לא פעם דיווחים כוזבים על חיסולו.

אל-ג'ולאני נולד בעיר דרעא שבדרום סוריה בשנת 1981 ולמד במשך שנתיים רפואה באוניברסיטה של דמשק. אלא שבשנת 2003 חלה תפנית, ארה"ב פלשה לעיראק והפילה את שלטונו של סדאם חוסיין. אל-ג'ולאני החליט שהוא עובר לעיראק, והצטרף שם לסניף המקומי של ארגון הטרור אל-קאעידה.

אבו מוחמד אל-ג'ולאני. , צילום: צילום: ויקיפדיה //

לאחר שלוש שנים, אבו מוחמד אל-ג'ולאני יצא מעיראק ועבר הכשרה צבאית בלבנון על ידי ארגון ג'יהאד מקומי. בסוף ההכשרה הוא חזר לעיראק והמשיך להתקדם בסולם הפיקוד. בשלב מסוים, הוא אף נעצר בתור חשוד על ידי צבא ארה"ב והוחזק במחנה מעצר בדרום עיראק. כשהשתחרר, חזר לפעול בשורות אל-קאעידה, ושימש בתור ראש מטה המבצעים של ארגון הטרור באזור מוסול.

נקודת המפנה המשמעותית בחייו היתה 2011. בסוריה פרצה מלחמת אזרחים ואל-ג'ולאני חצה את הגבול בשליחותו של מנהיג המדינה האסלאמית בעיראק, אבו בכר אל-בגדאדי. המשימה שלו היתה להקים סניף מקומי של אל-קאעידה שייקרא "חזית הסיוע" – ג'בהת א-נוסרה.

אנשי "היאת תחריר א-שאם" בצפון סוריה, צילום: ללא

עם ההקמה הרשמית של דאעש – המדינה האסלאמית בעיראק ובשאם, אל-ג'ולאני הסתכסך עם אבו בכר אל-בגדדי. הוא התנגד לחבירה לארגון דאעש, והצהיר כי ארגונו, ג'בהת א-נוסרה, הוא חלק מארגון אל-קאעידה העולמי. בשנים אלה דאעש וג'בהת א-נוסרה נלחמו זה בזה, כשהארגון הראשון משיג ניצחונות במזרח סוריה. מאוחר יותר הקואליציה הבינלאומית בהובלת ארה"ב במקביל לכוחות שיעים פרו-איראניים דחקו את דאעש מהזירה.

בשנת 2016, יצא אל-ג'ולאני במהלך טקטי שנועד לצמצם את התקיפות על הארגון שלו. בתיאום עם מנהיג אל-קאעידה העולמי, איימן א-זוואהירי, אל-ג'ולאני ניתק את הקשר הארגוני של ג'בהת א-נוסרה עם אל-קאעידה. שם הארגון שונה לג'בהת פתח א-שאם (החזית לשחרור חבל הלבנט). למרות זאת, באופן רשמי ארה"ב לא שינתה את המדיניות כלפי הארגון.

שנה לאחר מכן, הוקם היאת תחריר א-שאם (הארגון לשחרור הלבנט). למעשה כמה ארגוני ג'יהאד קטנים חברו לארגונו של אל-ג'ולאני. האיחוד הגיע בעקבות כיבושה של העיר חלבּ על ידי צבא אסד ובעלי בריתו. סיבה אחרת היתה להציב משקל נגד לאיחודים בקרב פלגים אחרים של המורדים הסורים. כעת, ארגון תחריר א-שאם הפך לגורם מרכזי בכיבוש רוב העיר חלבּ.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר