דיווח בארה"ב: איראן רואה בהפסקת האש בלבנון הזדמנות לחיזוק חיזבאללה לאחר הנזק שהסבה לו ישראל

ה"וושינגטון פוסט" ציטט דיפלומטים שאמרו כי מנהיגי איראן נאלצו לדחוף את ארגון הטרור להסכים להפסקת אש וכעת הוא רוצה עזרה ממשית בשיקומו • "לבנון הייתה במצבה הכי פגיע במהלך ההפצצות הכבדות, אך התמיכה מצד יתר מדינות 'ציר ההתנגדות' הייתה מועטה ביותר", אמר מקור קרוב לחיזבאללה

הלוויות פעילי חיזבאללה. צילום: רויטרס

העיתון האמריקני "וושינגטון פוסט" פרסם אתמול (מוצ"ש) כי אף על פי שפקידים איראנים הציגו את הפסקת הקרבות בלבנון כהישג לבעלת בריתם, חיזבאללה, הרי שמאחורי הקלעים הם פעלו בשקט לקידום הפסקת אש, כך לפי דיפלומטים אמריקנים, הודאה סמויה בנזק שהסבה ישראל לארגון שהוא חיוני לאסטרטגיית ההרתעה של טהרן.

באוקטובר 2024, ישראל ביצעה מספר תקיפות אוויריות שנועדו לפגוע במערכות ההגנה האווירית ובמפעלי ייצור טילים של איראן – מבצע שבמהלכו, על פי דיפלומטים מערביים ואזוריים שהיו מעודכנים בשיחות, נאלצו מנהיגי איראן לדחוף להפסקת אש. "התקיפות היו חמורות מאוד", אמר דיפלומט מערבי על התקיפות הישראליות, בהתייחסו להערכת נזקים שערכה ממשלתו. "הם הרגישו את הלחץ", אמר הדיפלומט על מנהיגי איראן.

החות'ים והמיליציות האיראניות בעיראק שיגרו כטב"מים וטילים לעבר ישראל בסולידריות עם חמאס בעזה וחיזבאללה בלבנון. עם זאת, ההתקפות בעיקר היו סמליות – רובו יורטו לפני שהגיעו לשטח ישראל. חלק מחברי חיזבאללה אף איבדו את האמון באיראן וברשת קבוצות המיליציות המזוהות איתה, המכונה "ציר ההתנגדות", שלדבריהם לא סייעה ללבנון במלחמתה הקשה ביותר בעשורים האחרונים.

תומכי החות'ים בעצרת תמיכה בפלשתינים. מתקפות סמליות בלבד, צילום: אי.פי.איי

"לבנון הייתה במצבה הכי פגיע במהלך ההפצצות הכבדות, אך התמיכה מצד יתר מדינות ציר ההתנגדות, כולל תימן ועיראק, הייתה מועטה ביותר", אמר מקור קרוב לחיזבאללה. הוא האשים את איראן בהיעדר תמיכה במלחמה ואמר כי חיזבאללה ציפה מקבוצות הנתמכות על ידי איראן להפעיל לחץ נוסף על ישראל. "טהרן לא הייתה מוכנה להסלים את המצב", אמר אותו מקור.

פקידי ממשל איראניים הצהירו מחדש על מחויבותם לממן את שיקום לבנון, כך לפי הצהרות ציבוריות ומקור קרוב לחיזבאללה. אולם אחרי שנים של סנקציות אמריקניות ובינלאומיות, וכן משבר מטבע הולך ומחמיר, לא ברור אם לאיראן יש את המשאבים לשקם אזורים נרחבים בלבנון.

עם זאת, המעורבות האיראנית בתקופה שלאחר המלחמה עשויה להעמיק את השפעתה. "איראן מוכנה להקצות כספים לשיקום ולדאוג להמשך קיומו של חיזבאללה, כמו גם לשמור על תמיכה בתוך הקהילה השיעית," אמר המקור הקרוב לחיזבאללה. "הארגון מצפה מאיראן לשלוח יועצים לפקח על המימון ולהכשרה מחדש של דרגות צבאיות בחיזבאללה"

כוחות משמרות המהפכה. בחיזבאללה מצפים לעזרה, צילום: אי.פי.אי

בשבועות הקרובים, המאבק בין ישראל, חיזבאללה ואיראן עשוי להתפשט חלקית לסוריה, שם ישראל הגבירה משמעותית את תקיפותיה, זאת על פי שליח האו"ם לסוריה. המדינה המתפוררת מהמלחמה משמשת כמעבר אספקת נשק לחיזבאללה, אומרת ישראל, והממשל הסורי מתאם עם מפקדים צבאיים איראניים, אחד מהם נהרג ביום חמישי האחרון במתקפה מפתיעה של מורדים על חלב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר