איראן פיתחה נשק כימי המבוסס על פנטניל, סם אשר עלול להיות מסוכן במיוחד אם יסופק לארגוני טרור כמו חיזבאללה וחמאס – כך פורסם היום (ראשון) ב"ביזנס אינסיידר".
על פי הדיווח, מומחה אמריקני מזהיר כי איראן פיתחה נשק המבוסס על אופיואידים סינתטיים, כדוגמת פנטניל ותרופות הרגעה לבעלי חיים, מה שעלול להסב נזק רב לחיילים או לאזרחים אם יהיה מוחדר לרימונים או לארטילריה המוחזקים בידי האויב. ייתכן כי איראן כבר חימשה את ארגוני הטרור, כדוגמת חיזבאללה, בנשק הכימי החדש – שבו עלולים להשתמש מחבלים על מנת לחטוף חיילים או אזרחים ישראלים.
סם שהופך לכלי נשק מסוכן
כלי נשק כימיים משפיעים על מערכת העצבים המרכזית בגופו של הקורבן. האופיואידים הסינתטיים משמשים כסם שעלול להביא למחלות קשות או למותם של אנשים רבים, בהתאם למידת החשיפה בעת שימוש לרעה בסם ככלי נשק.
על פי פרסום ממשלתי משנת 2023, הפנטניל הוא אחד הסמים הקטלניים בעולם. אופיואידים סינתטיים, כולל פנטניל, הם כיום הסמים הנפוצים ביותר הקשורים במקרי מוות ממנת יתר מסמים בארצות הברית.
"בתקופה של חוסר יציבות אזורית גוברת במזרח התיכון, אי-אפשר להתעלם מהאיומים הנשקפים מתוכנית הנשק של איראן", כתב מתיו לויט, במאמר שפורסם במרכז ללוחמה בטרור ב"ווסט פוינט". "לאחר שאיפת הסם, הקורבן עלול לאבד הכרה וכך יתאפשר לכוחות הפרוסים להתקדם במהירות ובשקט ו/או לקחת בשבי את הקורבנות מחוסרי ההכרה", כך כתב.
נשק חדש-ישן
ישראל מאמינה כי איראן השתמשה בנשק כימי מסוג דומה נגד המורדים במלחמת האזרחים בסוריה, ולפי דיווחים ייתכן שמיליציות פרו-איראניות בעיראק שחררו נשק זה על מפגינים נגד הממשלה.
ארה"ב ובעלות בריתה הזהירו במשך שנים כי איראן מפתחת נשק המבוסס על תרופות. זאת, תוך הפרה של אמנת הנשק הכימי משנת 1997 (או בשמה המלא: "אמנה לאיסור הפיתוח, הייצור, האגירה והשימוש בכלי נשק כימיים ובעניין השמדתם"), אשר אוסרת על ייצור ועל שימוש ב"כימיקלים רעילים" לצורך זה.
יחד עם זאת, ראיות מצביעות על כך שאיראן פועלת מזה זמן-מה להשיג נשקים מסוג זה, המבוססים על תרופות. בספטמבר 2023, האקרים איראנים אנטי-ממשלתיים "פרסמו מסמכים חסויים המפרטים על אודות פיתוח באוניברסיטה צבאית באיראן של רימונים, אשר נועדו להפיץ את הסם מדטומידין", כך דווח ב"ביזנס אינסיידר".
אלא שההגבלה על סמים מסוג זה אינה פשוטה כלל, מכיוון שאלו משמשים גם למטרות רפואיות לגיטימיות. באותו אופן, למשל, גז מדמיע משמש רשויות חוק לטובת מיתון מהומות מאז מלחמת העולם הראשונה. לכן, גז מדמיע הוא עדיין חוקי למטרה זו, אבל לא לשימוש כנשק בשדה הקרב.
"למנוע ממדינות לייצר סמים אלה, זו משימה מאוד קשה", לויט הסביר, "זו הסיבה שסביב נושא זה נעשית התקדמות במאמצים הדיפלומטיים, לצד סנקציות ופעולות נוספות לאכיפת החוק".
לפי ה"ביזנס אינסיידר", בישראל היה חשש כי ארגון הטרור חיזבאללה יעשה שימוש בנשק כימי מסוג זה, כחלק מהתוכנית להשתלטות על אזור הגליל – וכך גם ינסה לחטוף אזרחים ישראלים. אומנם התקיפות הצבאיות האחרונות של ישראל בלבנון פגעו קשות בארגון הטרור, אך עדיין ניתן להוסיף סם זה לרימוני יד ולפצצות מרגמה, אותם לחיזבאללה יש עדיין בכמות מספיקה במלאי.
יחד עם זאת, לויט מדגיש כי נשק כימי מסוג זה אינו עומד בקטגוריה של נשק להשמדה המונית כמו גז עצבים, שהינו חזק מספיק כדי להרוג בני אדם באופן נרחב באזורי החשיפה. "זה לא איום אסטרטגי, זה נשק טקטי", הוא מבהיר. ולמרות זאת, לנשק כימי יש עדיין "שם רע" מאוד בעולם, בגלל הנזק הרב שהוא עלול להסב בידיים הלא נכונות.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו