חוקר ביטחוני בכיר טוען: התקיפה האיראנית מצביעה על דיוק נמוך של הטילים

דקר אבלת', שמנתח באופן קבוע את פרויקט הטילים הבליסטיים של צפון קוריאה, טוען כי צילומי הלוויין מהתקיפה האיראנית על בסיס נבטים מעידים על יכולת נמוכה משמעותית של האיראנים לפגוע במטרות • לטענת המומחה, בעוד בטהרן טוענים כי טווח טעות הפגיעה של כלי הנשק שלה הוא מטרים בודדים, בפועל מדובר בכמעט קילומטר

תמונות לווין מציגות את ההרס בבסיס נבטים. צילום: אי.פי

צילומי הלוויין של תוצאות התקיפה האיראנית על בסיס חיל האוויר בנבטים חשפו את היכולת של טילים הבליסטיים של הרפובליקה האסלאמית לפגוע בתוך מתקנים צבאיים קריטיים בישראל, אך גם סיפקה לקהילת המודיעין הבינלאומית הזדמנות נדירה לבחון את איכות התקיפה האיראנית.

דקר אבלת', חוקר צבאי בתחום הטילים הבליסטיים העוסק בפרויקט הטילים הבליסטיים של צפון קוריאה, התייחס בשבוע שעבר לאיכות התקיפה האיראנית על בסיס חיל האוויר בבלוג שלו והגיע למסקנות מרחיקות לכת לגבי יעילותו של חיל הטילים האיראני בעימות ישראל.

על פי צילומי הלוויין, אבלת' חישב כמה הערכות של סבירות השגיאה המעגלית של הטילים הבליסטיים האיראניים שנורו על הבסיס, מהמתקדמים והמדויקים ביותר שטהרן טוענת שהיא מחזיקה. סבירות השגיאה המעגלית היא שיטה להעריך את הדיוק של כלי נשק שונים והיא מספקת טווח פגיעה מהמטרה ב-50 אחוזים מהפעמים בו יעשה שימוש בנשק. לטענת איראן, טווח הפגיעה של הטילים שברשותה מהמטרה ניצב על מטרים בודדים , אבלת' טוען שהאיראנים רחוקים מאוד מהערכה ריאלית של דיוק הטילים.

על פי החישוב של אבלת', בחישוב מטרות אותו הוא כינה "נדיב" מאוד כלפי האיראנים טווח סבירות השגיאה המעגלית עומד על יותר מ-600 מטר. מדובר בנתון מזעזע עבור כלי נשק יקר ומתוחכם כמו טיל בליסטי והמשמעות היא שעל מנת לפגוע במטרה, במיוחד כזו קשיה או ממוגנת, איראן תצטרך לירות כמות גדולה מאוד של טילים. אלא שנראה שהמצב אפילו חמור יותר, חישוב אחר, "נדיב" פחות, שעשה המומחה, מצביע על כך שטווח השגיאה המעגלית קרוב יותר לקילומטר, נתון שאם הוא נכון מציב בסימן שאלה גדול את פרויקט הטילים האיראני כולו.

אנשי משמרות המהפכה סמוך לטיל בליסטי באיראן, צילום: איי.פי

"הכוחות הגרעיניים והקונבנציונליים של ישראל אינם נמצאים באיום קיומי מצד תקיפות הטילים של איראן אלא אם איראן תגדיל באופן דרמטי את קנה המידה של התקיפו תשלה נגד מטרות בישראל. איראן אולי תצליח לפגוע בבסיסים חשובים בישראל, במיוחד כאלו בשטחים צפופים, אך היא לא מסוגלת לשחוק את יכולת התקיפה של ישראל נגדה", קובע המומחה.

אבלת' סבור כי אי היכולת של איראן לפגוע בכוח התקיפה הישראלי מציב את שתי המדינות במסלול התנגשות קבוע, זאת משום שלאף אחת מהמדינות אין יכולת הרתעה מוחלטת מול התקיפות של השנייה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר