פגוש את העיתונות: גופי התקשורת שמסקרים את המלחמה - את מי הם מייצגים, ועל מי אפשר לסמוך?

מתחילת המלחמה נגד חמאס בעזה גופי התקשורת במזה"ת מסקרים אותה מסביב לשעון • חלק ניכר מההתפתחויות נחשף קודם בתקשורת הערבית • מי מפיץ טרור פסיכולוגי ומי נחשב למקור אמין? • עושים סדר

מפת הערוצים ,
מפת הערוצים

רשת אל־ג'זירה

רשת אל־ג'זירה, צילום: ללא

מרכז פעילות: קטאר

הרשת הוותיקה קידמה במשך שנים מסרים של האחים המוסלמים, לרבות תוכנית שלמה של אחד ממנהיגיהם הרוחניים, השייח' יוסף אל־קארדווי. על הרקע הזה פרץ סכסוך בין מדינות ערב לקטאר, שכן הרשת תמכה בגלוי במחאות האביב הערבי. אל־ג'זירה ידועה בשיתוף הפעולה עם חמאס, שכלל שידור ראיונות עם בכירי הזרוע הצבאית בארגון הטרור, אך גם השתקת ביקורת נגדו במהלך המלחמה. למרות דרישה לחסום את שידוריה בישראל, אל־ג'זירה ממשיכה בשידוריה.

רשת אל־מיאדין

רשת אל־מיאדין, צילום: ללא

מרכז פעילות: לבנון

הבסיס של הערוץ הוא התפלגות של אנשי תקשורת מאל־ג'זירה על רקע מלחמת האזרחים בסוריה. הערוץ הביע תמיכה בהישארותו של אסד בשלטון מול המורדים האסלאמיסטיים. מעבר לכך, במהלך המלחמה הערוץ מהדהד את המסרים של חיזבאללה ואיראן. בעקבות כך הוחלט לפעול נגד הערוץ בישראל, אך הוא עדיין זמין ברשת.

רשת אל־ערבייה

רשת אל־ערבייה, צילום: ללא

מרכז פעילות: איחוד האמירויות, סעודיה

מטרת הערוץ הסעודי ואחיו הקטן אל־חדת' היא להתחרות בהשפעה העצומה של אל־ג'זירה. לצד ביקורת על ישראל, בערוץ משודרים דברי ביקורת חריפים נגד חמאס וראיונות עם תושבים מעזה המתלוננים על המצב הקשה שנוצר ברצועה בעקבות ארגון הטרור.

רשת אל־מנאר

רשת אל־מאנר, צילום: ללא

מרכז פעילות: לבנון

כלי תקשורת בשליטה מלאה של חיזבאללה המשדר את נאומיו של נסראללה ואת התעמולה של ארגון הטרור. כתביו לוקחים חלק בלוחמה פסיכולוגית ובפרובוקציות כלפי צה"ל בגבול הצפון בימים שלפני המלחמה.

רשת אל־קהירה 

רשת אל־קהירה, צילום: ללא

מרכז פעילות: מצרים

כלי תקשורת המזוהה עם השלטון ומהדהד את מסריו. ייצוג לדוגמה של התקשורת המצרית שמתווכת את הודעות הממשל לאזרחים. סיקר באופן נרחב את שחרור החטופים מעזה בתיווך מצרים, ומביע אהדה מופגנת לחמאס ולארגוני הטרור תוך הטחת האשמות בישראל.

רשת אל־ממלכה

רשת אל־ממלכה, צילום: ללא

מרכז פעילות: ירדן

ערוץ המשדר את מסרי השלטון מרבת עמון. מביע אהדה מופגנת כלפי חמאס תוך השמעת ביקורת ולעג כלפי ישראל.

רשת סקיי ניוז ו־BBC בערבית

סקיי ניוז בערבית, צילום: ללא

מרכז פעילות: בריטניה

הערוצים הבריטיים לא חוסכים ביקורת מישראל, אך נוקטים בגישה מאוזנת יחסית. כך, למשל, ברשת BBC נחשפה הביזה שמחבלי חמאס מבצעים במשאיות הסיוע ההומניטרי ברפיח. עם זאת, כמה מכתבי ה־BBC נחקרו על ידי הרשת לאחר שהביעו תמיכה בטבח של חמאס. אחד מכתבי סקיי ניוז, שמשרדיה נמצאים באבו דאבי, הביך את בכיר חמאס ח'אלד משעל כשעימת אותו עם זוועות 7 באוקטובר.

תעמולת חמאס

תעמולת חמאס, צילום: ללא

מרכז פעילות: עזה

כבר יותר מעשור שחמאס מקים עוד ועוד ערוצי תעמולה. בשנים האחרונות פורחת סצנת הטלגרם, שם פועלים ערוצים רשמיים של ארגוני הטרור וערוצים לא רשמיים. עם גופי תקשורת אלה ניתן למנות את "אל־אקצא", "א־ריסאללה", Gaza Now ועוד.

רשת אל־חורה האמריקנית

רשת אל־חורה האמריקנית, צילום: ללא

מרכז פעילות: ארה"ב

כלי תקשורת שהוקם על רקע המלחמה בעיראק בתחילת שנות ה-2000 ומפיץ את המסרים של מדיניות ארה"ב.

רשת סאנא

רשת סאנא, צילום: ללא

מרכז פעילות: סוריה

סוכנות הידיעות הסורית הממשלתית. שופר תעמולה של משטר אסד, שמפרסם בדרך כלל את הודעות הצבא. יחד עם הטלוויזיה הסורית, סאנא מדווחת על תקיפות המיוחסות לישראל נגד מטרות צבאיות בסוריה, אך לעיתים מתעלמת מהן במכוון.

RT בערבית

RT בערבית, צילום: ללא

מרכז פעילות: רוסיה

שופר תעמולה של משטר פוטין. עוין את ישראל ומביע אהדה לחמאס. עם זאת, בערוץ שידרו ראיונות עם בכירי ארגון הטרור שהביכו אותו, והוכיחו שהוא משתמש באוכלוסייה כמגן אנושי.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר