כבר שבועיים מצרים מחריפה את הטון כלפי ישראל ומזהירה מפני זרם של פליטים עזתים שיגיעו לחצי האי סיני. אתמול קבל הנשיא המצרי עבד אל־פתח א־סיסי על "העולם שעומד מנגד לנוכח המשבר ברצועה".
באותה פסגה שכינס בקהיר, הוא קרא להפסקת אש מיידית. ואולם, רק לפני כעשור מצרים מצאה את עצמה במצב דומה לישראל.
היום ה-16 למלחמה: תיעוד מתקיפות צה״ל ברצועה | דובר צה"ל
תאי דאעש, שהסתננו אז מרצועת עזה, ביצעו פיגועי טרור קטלניים בסיני. אלה נעזרו בעורף הלוגיסטי של מנהרות ההברחה מהרצועה - העוגן הכלכלי של חמאס. לפי אחת ההערכות, בין 10 ל־15 אחוזים מתקציב חמאס הגיעו ממסים על סחורות שעברו במנהרות ברפיח וממתן רישיונות. יתר על כן, מקורות ערביים העריכו את ההכנסה השנתית במנהרות בסכום של כמיליארד דולר.
מכאן אפשר להבין את המכה שהנחית א־סיסי על חמאס. מאז עלייתו לשלטון הוגבר קצב הריסת המנהרות ולאורך השנים כ־1,900 מהן הושמדו.
מלכודות מוות
הגנרלים של קהיר לא בחלו באמצעים: הפגזות מהאוויר, פיצוצים מבוקרים על הקרקע, הצפת המנהרות במי שופכין או במים שנשאבו היישר מהים התיכון. בחלק מהדיווחים נטען כי נעשה שימוש גם בחומרים כימיים, שהפכו את המנהרות למלכודות מוות. טענות כאלה עוררו מבוכה במצרים, וגורם רשמי מיהר להאשים את חמאס בהעברת נשק כימי לארגוני טרור בסיני.
באוקטובר 2014 חלה תפנית נוספת במלחמה במנהרות. 33 חיילים מצרים נהרגו בפיגוע טרור של דאעש, ובמועצה הצבאית העליונה בקהיר נפל הפור. לאורך שלוש השנים הבאות חיל ההנדסה המצרי הרס 3,000 מבני מגורים ברפיח שבקרבת הגבול. תצלומי לוויין הציגו כיצד שכונות שלמות הפכו לעפר ואפר.
יש לציין כי רק לאחר שנים המטרה הושגה: לפי מקורות ערביים, צבא מצרים הצליח להרוס 97 אחוזים ממנהרות ההברחה. לאחר מכן, בקהיר התמקדו יותר ויותר בקבוצות הטרור בחצי האי סיני.
אלא שאפילו אז נותרה עבודה רבה. חלק מהמבריחים שחזרו נתיבים שניזוקו על ידי הצבא המצרי והבריחו לרצועה כמויות נכבדות של סמים. השיטה היתה פשוטה: אם הקצוות של המנהרה קרסו, אז היו חופרים תעלות קצרות יותר למקטע ששרד. גם בחמאס הקימו מנהרות חדשות.
ב־2017 חשף הצבא המצרי רשת מנהרות חדשה מצפון למעבר רפיח. הפעם החיילים נדרשו לכמויות גדולות יותר של חומרי חבלה.
כעת נראה שאתגר המנהרות עומד לעבור לצד הישראלי.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו