פרשת שחיתות בצמרת הפוליטיקה האוסטרית: הקנצלר, סבסטיאן קורץ, הודיע אמש על החלטתו להתפטר באופן זמני ממשרתו עד שיצליח להוכיח את חפותו בפרשת ״הסיקור המוטה עבור תשלום״, המיוחסת לו. קורץ ימשיך לכהן כמנהיג ״מפלגת העם״ השמרנית וכיושב סיעתה בפרלמנט האוסטרי, אך יפנה את מקומו לאחד ממקורביו, שר החוץ, אלכסנדר שאלנברג, מבכירי ״מפלגת העם״.
קורץ הבהיר, כי החליט להתפטר באופן זמני כדי למנוע את התפרקות ממשלתה הנוכחית של אוסטריה, המורכבת מ״מפלגת העם״ ומ״הירוקים״. ראשי ״הירוקים״ הודיעו שהם אינם מתכוונים להישאר בממשלה בראשותו של קורץ, לנוכח החשדות הכבדים נגדו. גם נשיא אוסטריה , אלכסנדר ואן דר בלן, לשעבר מנהיג מפלגת ״הירוקים״ רמז שלנוכח העבירות המיוחסות לקורץ, הישארותו בתקן הקנצלר תגרום לנזק לדמוקרטיה האוסטרית. לנוכח המשבר הממשלתי החל כבר מו״מ בין ״הירוקים״ לבין מפלגות האופוזיציה בראשות הסוציאל-דמוקרטים על הקמת ממשלה חלופית בה יהיו חברות ארבע מפלגות, בכללן מפלגת הימין הפופוליסטית ״מפלגת החופש״.
בנאום קצר לאומה, הוא הבהיר שהוא מפנה את מקומו לשאלנברג כדי למנוע כאוס, שעלול להיגרם לאוסטריה אם תוקם קואליציה של ארבע מפלגות, ולהבטיח את המשך היציבות במדינה לנוכח אתגרי מגפת הקורונה. ״ההאשמות נגדי מופרכות, ואוכל להוכיח זאת״, הבטיח קורץ, ״מנהיגים פוליטיים רבים חוו האשמות מעין אלה, אבל הפעם השותפים הקואליציוניים שלנו החליטו להתייצב נגדי. אני מודע על התמיכה הרבה שאני מקבל מפלגתי ומהאוכלוסייה. בתקופה רגישה וקריטית זו אנחנו זקוקים ליציבות. המדינה חשובה לי יותר ממני״.
כזכור, גורמי אכיפת חוק פשטו על משרדו של קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ ביום רביעי האחרון, על משרד האוצר ועל מטה מפלגת העם האוסטרית (OVP) בווינה, זאת במסגרת חקירת פרשת שחיתות שבו הוא לכאורה מעורב. בנוסף, פשטו גורמי האכיפה גם על ביתם ומשרדיהם של מספר יועצים בכירים של קורץ.
החשד המרכזי הוא שקורץ - מהמנהיגים הצעירים בעולם ובעל העמדה הנחרצת נגד ההגירה ההמונית לאיחוד האירופי - יועציו וגורמים במפלגת השלטון, היו מעורבים בקנוניה בלתי חוקית שבמסגרתה שיחדו כבר בשנת 2016 בעלים של עיתון מקומי – Oesterreich, על מנת שזה יפרסם סקרים מחמיאים על קורץ כאשר עדיין היה שר החוץ. באותו הזמן משרד האוצר - שדרכו בוצעו התשלומים לכאורה - כבר היה בשליטת מפלגתו. "קורץ, תשעה בני אדם ושלושה ארגונים, חשודים נכון לעכשיו בהפרת אמונים, שחיתות ושוחד", כך נמסר בהודעה מטעם משרד התובע הראשי. לפי החשד, ההתנהלות הזאת נמשכה לפחות עד 2018, שבה כבר היה קורץ קנצלר.
התביעה במדינה סבורה שמשרד האוצר האוסטרי הוא ששילם לבעלי העיתון, וולפגאנג פלנר. המשמעות - לא רק שבוצע שוחד, אלא שגם היה שימוש בכספי מיסים. בית הדפוס של פלנר הוציא הודעה שבה נאמר כי החקירה היא תולדה של "אי הבנה חמורה" וגם העיתון הוציא הודעה שהכחישה כל התנהלות פסולה.
למרות שהמשטרה טוענת שעסקאות השוחד בוצעו בידיעתו של קורץ, הוא עצמו מכחיש את כל ההאשמות נגדו. מחליפו שאלנברג נחשב גם הוא ל״נץ״ בכל הקשור לצמצום ההגירה לשטחי האיחוד האירופי ונחשב לידיד ישראל. בעת מבצע ״שומר חומות״ הונף דגל ישראל מעל משרד החוץ בראשותו כאות הזדהות עם ישראל, ושאלנברג דחה על הסף את הביקורת על כך - בין היתר מצדה של טורקיה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו