שבוע בדיוק מאז שנעצר ראש עיריית איסטנבול ויריבו הגדול של ארדואן אקרם אימאמאולו, מועצת העיר של איסטנבול שנשלטת על ידי האופוזיציה בחרה היום (רביעי) ראש עיר שימלא את מקומו של אקרם בזמן המשפט. במקביל, אלפי סטודנטים השביתו את הלימודים במדינה במחאה נגד הדיכוי הפוליטי במדינה.
המחאה בטורקיה - סיקור נרחב
- המעצר וההימור של הסולטן: הפוליטיקאי החייכן שהפך לסיוט של ארדואן | פרופיל
- גז מדמיע ממלא את איסטנבול, המפגינים נחושים להביס את ארדואן: "חייבים לנצח"
בעוד המשבר הפוליטי בטורקיה מעמיק, פעיל לשעבר במפלגת הצדק והפיתוח של ארדואן, איש עסקים טורקי תושב איסטנבול, סיפר ל"ישראל היום" בעילום שם כי הוא ורבים אחרים זנחו את תמיכתם במפלגת השלטון בעקבות התנהלותו של הנשיא. "אי אפשר לשגשג בלי מסגרת חוקית מתפקדת. מה שקרה לטורקיה בשנים האחרונות היא שהמסגרת החוקית הפכה לשלד חלול. השחיתות והנפוטיזם תמיד ליוו את טורקיה, מהיום שהיא טורקיה, הבעיה שלאט לאט גם כל השאר נעלם", מסביר אנוור (שם בדוי), שעבד במשך שנים כקבלן עבור המדינה והרוויח היטב מפיתוח התשתיות של ממשלות ארדואן.
"אני מאמין שהתהליך של החלפת השלטון ייקח זמן, האופוזיציה מוכנה לשחק את המשחק לטווח ארוך והיא היום יותר מתמיד במקום שהיא מסוגלת להתמודד על השלטון", הוא אומר בהתייחסות למחאה, בה השתתף בעצמו. "ייקח לנו שנים רבות לשקם את האמון של הציבור במוסדות המדינה, ואת האמון בכלכלה שלנו, וזו משימה גדולה עבורנו שייתכן שגם ילדיי יצטרכו לעסוק בה".
כשנשאל על יחסי טורקיה עם ישראל הוא אומר: "נצטרך לבנות מחדש גם את היחסים עם ישראל. זה לא סוד שרבים מאוד בציבור הטורקי רואים בישראל פושעת שצריך לנדות, אבל זה ממש לא כולם. היחסים עם ישראל צריכים לשקף את האינטרסים האמיתיים של טורקיה, והתקרבות והבנה בין המדינות תוכל לסייע גם לפלשתינים, הרבה יותר מהתמיכה של ארדואן בחמאס, שהתבררה כמדיניות הרת אסון", מוסיף אנוור.
מעצרו של אימאמאולו בשבוע שעבר הצית את גל ההפגנות הגדול מזה למעלה מעשור והוביל למעצרים המוניים, כאשר מאות אלפים נענו לקריאות האופוזיציה ויצאו לרחובות. היום אלפי סטודנטים השביתו את הלימודים בקמפוסים ברחבי טורקיה במחאה על מעצרו של אימאמאולו. לימודים לא התקיימו בכמה פקולטות באוניברסיטאות שונות באיסטנבול וכן באיזמיר, בורסה ואנקרה.

בכניסה לאוניברסיטת איסטנבול התכנסו מאות שוטרים, כהכנה לפריצה למתחם הקמפוס אם במקום יפרצו מהומות. קבוצות טלגרם של סטודנטים קראו לכינוס בנקודות אחרות על מנת לבלבל את כוחות המשטרה ולהתאחד להפגנה גדולה בשעות הערב. "הם יכולים לעצור אותנו, להרביץ לנו, אבל הם לא יכולים למנוע מאיתנו את החופש הבסיסי למחות על כך", אמרה דילק, סטודנטית באוניברסיטת איסטנבול שהגיעה לתלות שלטי מחאה במסגרת השביתה.
נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, ענה לשאלות כתבים במסיבת עיתונאים באנקרה אך בחר במכוון להתעלם משאלה של כתב בנוגע למילוי משרת ממלא מקום ראש העיר של איסטנבול. הדבר מהווה עבור רבים במדינה אישור לכך שארדואן מחפש להשתלט על המשרה עבור מפלגתו ובכך להשלים את מהלך ההשתלטות על העיר מידי מפלגת העם הרפובליקני מהאופוזיציה.
"הם כתבו ספר שלם בנושא של שחיתות. היקף הבושה שהתחילה עם תעודת סיום מזויפת מהאוניברסיטה ממשיכה עם שוחד ועכשיו גם סחיטה", אמר הנשיא, מתייחס להאשמות נגד מנהיג האופוזיציה אימאמאולו.
בנאום חריף בפני מחוקקים ממפלגתו האשים ארדואן את האופוזיציה כי היא "נואשת עד כדי כך שהיא השליכה את המדינה אל הלהבות", ואיים כי האחראים ל"חבלה בכלכלה הטורקית" יעמדו לדין. "כשהדברים יתגלו, הם לא יעזו להביט בעיני יקיריהם, ובטח שלא בעיני האומה", אמר הנשיא הטורקי על האופוזיציה.
במקביל, מועצת העיר של איסטנבול, הנשלטת על ידי האופוזיציה, בחרה ראש עיר זמני לניהול העיר. מועצת העיר, המונה 314 חברים ובה רוב למפלגת העם הרפובליקנית (CHP), בחרה את נורי אסלאן לנהל את העיר עם 177 קולות.
"המאבק יתרחב לכל טורקיה מעתה ואילך, אבל רגל אחת תהיה תמיד באיסטנבול ויד אחת תהיה תמיד על סראצ'אנה", אמר יו"ר המפלגה אוזל, והוסיף כי התנגדות הציבור סיכלה את מה שהאופוזיציה מכנה "ניסיון הפיכה" נגדה. ראש העיר הזמני אסלאן, שדיבר לצד אוזל, אמר כי התפקיד הופקד בידיו באופן זמני. "ראש העיר שלנו, שנבחר בקולות איסטנבול, יחזור בהקדם האפשרי. אנחנו, יחד עם היו"ר שלנו, נטפל במה שהוא הפקיד בידינו ונחזיר לו את זה", אמר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו