"אי אפשר להגיד ל-2 מיליון פלשתינים ללכת": נשיא צרפת תוקף את תכנית טראמפ

על רקע הסערה סביב הצעתו של נשיא ארה"ב "להשתלט" על עזה, עמנואל מקרון קרא "לכבד את הפלשתינים ושכניהם הערבים" • "התשובה הנכונה היא לא עסקת נדל"ן, זו פעולה פוליטית" • צרפת הייתה ישירה בתמיכתה בזכותה של ישראל להגן על עצמה - אך מקרון לא נמנע מלגנות בפומבי את מדיניותה במבצעים השונים

נשיא צרפת עמנואל מקרון (ארכיון). צילום: רויטרס

על רקע הסערה סביב הצעתו של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, "להשתלט" על עזה, נשיא צרפת עמנואל מקרון קרא הלילה (רביעי) "לכבד את הפלשתינים ושכניהם הערבים" - ובעצם כך, דחה את רעיונו של הנשיא האמריקני להעברה המונית של תושבי עזה.

אחת מלחיצות הידיים האסרטיביות של דונלד טראמפ ועמנואל מקרון (ארכיון), צילום: אי.אף.פי

"אי אפשר להגיד ל-2 מיליון אנשים, 'אוקיי, עכשיו תנחשו מה? אתם הולכים'", אמר מקרון לרשת CNN.

"התשובה הנכונה היא לא עסקת נדל"ן, זו פעולה פוליטית", אמר. בעוד שצרפת הייתה ישירה בתמיכתה בזכותה של ישראל להגן על עצמה לאחר הטבח של חמאס בשבעה באוקטובר, מקרון לא נמנע מלגנות בפומבי את מדיניות ישראל והתנהלותה במבצעים הצבאיים בעזה ובלבנון.

דרוש תגובה יעילה

צרפת השעתה את ייצוא הנשק לצה"ל באוקטובר 2024, וקראה למדינות אחרות ללכת בעקבותיה. "תמיד הבעתי את אי הסכמתי עם ראש הממשלה נתניהו", אמר מקרון. "אני לא מאמין, שוב, שמבצע כה מסיבי, המכוון לעתים כלפי אזרחים, הוא התשובה הנכונה".

רצועת עזה, צילום: רויטרס

מקרון אמר שכל תגובה "יעילה" לשיקום עזה "לא אומרת אוטומטית שצריך לחסר כבוד לאנשים או למדינות", תוך הדגשת רצונם של הפלשתינים להישאר על אדמותיהם - וחוסר הנכונות של ירדן ומצרים לקבל מספרים גדולים של פליטים מעזה.

טראמפ עורר סערות של ביקורת כשהגדיל את פוטנציאל הנדל"ן של עזה, והציע להפוך אותה ל"ריביירה של המזרח התיכון".

זו לא הפעם הראשונה שאנשים בסביבתו של טראמפ העלו את הרעיון הזה. בשנה שעברה חתנו, ג'ארד קושנר, ששימש כיועץ בכיר לטראמפ בקדנציה הראשונה שלו, הציע "לנקות" את עזה על ידי פינוי אזרחים כדי לנצל את הפוטנציאל "היקר מאוד" של קו החוף של השטח.

ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו תמך ב"רעיון יוצא מן הכלל" של טראמפ במהלך ביקורו בארה"ב בשבוע שעבר.

טראמפ נתניהו, צילום: אי.פי

מקרון הוסיף בראיון כי "תמיד היינו ברורים כי בכך שעלינו לראות שתי מדינות . אנחנו רוצים ומרגישים מחויבות לראות פלשתינים שיכולים לחיות ולשגשג במולדתם בעזה".

גם  ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר הדגיש כי יש לאפשר לפלשתינים לחזור לבתיהם בעזה. צרפת הייתה נחרצת בדחיית התוכניות להעברת פלשתינים, כאשר דובר הממשלה תיאר מהלך כזה כ"שאלה המערערת את יציבות המזרח התיכון".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר