כלי התקשורת בשבדיה מפרסמים היום (רביעי) את זהותו של היורה במסע ההרג בבית ספר בעיר אוברו: ריקארד אנדרסון בן ה-35. בתוך כך, מניין ההרוגים עלה ל-11.
לפי האתר Aftonbladet, אנדרסון החזיק ברישיון נשק - וזאת למרות שהיה פטור משירות צבאי, במדינה שבה מונהג גיוס חובה. לפי הדיווח, אנדרסון קיבל פטור על בסיס מידע שהעבירה מערכת החינוך בשבדיה למשרד הביטחון. לפי דיווחים נוספים, הוא ביצע את מסע ההרג עם רובה ציד שהחביא בתיק גיטרה. לאחר שנכנס לבית הספר, הוא החליף לבגדים צבאיים. לפי העדויות, הוא הסתובב במסדרונות בית הספר כשהוא נושא את הרובה - אך נראה שנמנע מלירות לכל עבר, ובחר את מטרותיו.
המשטרה בשבדיה מסרה ש"מניעים אידיאולוגיים" היו מאחורי הרצח ההמוני, ורבים מהתלמידים במוסד היו בני מהגרים - וככל הנראה גם בין ההרוגים.
אתמול כבר החלו להתפרסם עדויות על חייו של אנדרסון, לפיהן הוא חי בבדידות מוחלטת. "הוא היה תמיד שקט, מסוגר", סיפרה קרובת משפחה לכלי תקשורת שבדיים. "הוא לא עבד, לא הצליח להתמיד בשום מסגרת. הוא היה לבד". לפני שמונה שנים הוא שינה את שם משפחתו, מסיבה שאינה ברורה אפילו לקרוביו. "הוא פשוט לא אהב אנשים", אמרה קרובת משפחתו. "אני לא חושבת שהוא בכלל דיבר עם מישהו באופן קבוע".
באזור השעה 12:00 אתמול החלו לזרום הדיווחים על האירוע בבית הספר ריסברגסקה, בו לומדים כ-2,000 תלמידים במתחם של כמה מוסדות חינוך. בחלוף השעות החלו להתברר ממדי הזוועה: 11 אנשים נמצאו מתים בתחומי בית הספר, אחד מהם הוא היורה עצמו שככל הנראה שם קץ לחייו.
למקום הוקפצו מייד כוחות התערבות מיוחדים, בזמן שהתלמידים ותושבי האזור נקראו להסתגר בכיתות ובבתים. עלי, תלמיד בן 19, וחבריו לכיתה נעלו את עצמם בניסיון להימנע מהיורה. "היינו בפחד מתמיד", סיפר לאחר מכן. רק כעבור שעתיים של חרדה הצליחו התלמידים לצאת מהמבנה, ועלי התאחד מחדש עם אחיו מוחמד.
מרווה, תלמידה נוספת שהייתה במקום, סיפרה כי הייתה בין הראשונים שהגישו עזרה לאחד הפצועים. "כשפתחתי את הדלת, ראיתי בחור שנורה בכתף. הוא דימם כל כך הרבה. הסתכלתי מאחוריי וראיתי שלושה אנשים שוכבים על הרצפה ומדממים", סיפרה לכלי התקשורת השבדיים. "לא הייתה משטרה במקום, אז החלטנו לעזור בעצמנו. השתמשנו בצעיף כדי לעצור את הדימום עד שהגיעו כוחות ההצלה".
היקף הירי הנרחב הוביל לכך שחלק מהקורבנות טרם זוהו והמשטרה עורכת ראיונות עם המשפחות שעדיין מחפשות את יקיריהן. המשפחות אף נקראו להעביר למשטרה פרטים לטובת דגימות DNA או מאפיינים ייחודיים אחרים שיאפשרו את זיהוי הקורבנות. "אנחנו עובדים בקדחתנות", אמר נציג הרשויות.
היום, הורדו הדגלים בשבדיה לחצי התורן. ראש ממשלת שבדיה אולף קריסטרסון נשא הצהרה לאומה אתמול בערב. "זה אירוע הירי החמור בהיסטוריה של שבדיה. מה שלא היה צריך לקרות - קרה", עוד הוסיף כי "4 בפברואר יהיה לנצח יום אפל בהיסטוריה השבדית". המלך קרל גוסטב הגיע הבוקר לזירת האירוע וקרא לאומה להתאחד באבל על ההרוגים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו