בצעד דרמטי שעשוי לשנות את מפת הכוחות באזור הארקטי, יצא ראש ממשלת גרינלנד מוטה אגדה בקריאה נחרצת לעצמאות מדנמרק. "הגיע הזמן לצעד הבא עבור המדינה שלנו", הצהיר בנאום השנה החדשה, והוסיף: "כמו מדינות אחרות בעולם, עלינו לעבוד להסרת המכשולים לשיתוף פעולה - שאותם ניתן לתאר ככבלי העידן הקולוניאלי - ולהתקדם הלאה".
אגדה, המנהיג את האי הגדול בעולם מאז 2021, מתח ביקורת חריפה על היחסים עם דנמרק. "שיתוף הפעולה שלנו עם מדינות אחרות ויחסי המסחר שלנו לא יכולים להמשיך להתקיים אך ורק דרך דנמרק", הדגיש והוסיף כי "היחסים עם דנמרק לא יצרו שוויון מלא".
ליצור את הצעדים החדשים
על רקע הדברים, חשף כי "העבודה על יצירת המסגרת לגרינלנד כמדינה עצמאית כבר החלה". לדבריו, "הכרחי לנקוט בצעדים משמעותיים... תקופת הבחירות הקרובה חייבת, יחד עם האזרחים, ליצור את הצעדים החדשים הללו".
המתיחות באזור התגברה לאחר שנשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ חזר על כוונתו לרכוש את גרינלנד מדנמרק, בטענה כי מדובר ב"הכרח מוחלט". אגדה דחה את ההצעה על הסף והבהיר כי "גרינלנד אינה למכירה". ראש ממשלת דנמרק, מטה פרדריקסן, הגדירה את ההצעה האמריקנית כ"אבסורדית".
נזכיר כי בגרינלנד, טריטוריה דנית אוטונומית, שוכן מתקן חלל אמריקאי גדול, והיא בעלת חשיבות אסטרטגית רבה עבור ארצות הברית בשל היותה הנתיב הקצר ביותר המחבר בין צפון אמריקה לאירופה. בתגובה מיידית להצהרותיו של טראמפ, הודיעה דנמרק על תגבור תקציב הביטחון בגרינלנד בהיקף של 1.3 מיליארד אירו לפחות.
שר ההגנה הדני, טרולס לונד פולסן, ניסה למזער את המשמעות הפוליטית של ההחלטה וטען כי מדובר ב"אירוניה של הגורל" בלבד.
יצוין כי למרות שגרינלנד נהנית ממעמד אוטונומי ופרלמנט עצמאי מאז 1979, היא עדיין תלויה כלכלית בדנמרק. האי מקבל סיוע שנתי של כחצי מיליארד אירו מקופנהגן, על אף עושר המחצבים הטבעיים שלו. על פי ההסכם משנת 2009, גרינלנד תוכל להכריז על עצמאות רק לאחר משאל עם מוצלח - אפשרות שעשויה להתממש במקביל לבחירות הפרלמנטריות באפריל הקרוב.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו