אלפים הפגינו באמסטרדם נגד אנטישמיות: "לא נשתוק על השנאה"

משתתפים רבים נשאו דגלי ישראל והולנד כאות סולידריות עם הקהילה היהודית, וקראו להיאבק באנטישמיות הגואה בהולנד

הפגנה נגד אנטישמיות בהולנד. צילום: נוצרים למען ישראל

הערב (חמישי) הסתיימה הפגנה המונית מחוץ לאולם ה"סטופרה" באמסטרדם, בה השתתפו אלפי אנשים שנשאו דגלי ישראל והולנד כאות סולידריות עם הקהילה היהודית וקראו להיאבק באנטישמיות הגואה בהולנד. האירוע, שאורגן על ידי נוצרים למען ישראל וארגונים פרו-ישראליים נוספים, הפך לקריאה ברורה לאחדות ולמאבק בשנאה.

עלייה חדה במקרי אנטישמיות בהולנד

בחודשים האחרונים נרשמה עלייה חדה במקרי אנטישמיות ברחבי הולנד, במיוחד בעקבות ההסלמה במלחמה בין ישראל לחמאס. לפי המרכז למידע ותיעוד ישראל (CIDI), דווח על עשרות מקרי תקיפה של יהודים, כתובות נאצה על בתי כנסת ומוסדות יהודיים, ואף קריאות אנטישמיות במהלך הפגנות פרו-פלשתיניות. גם ברשתות החברתיות ניכרת עלייה מטרידה בדברי שנאה נגד יהודים.

המפגינים מתאספים ברחובות הסמוכים, צילום: נוצרים למען ישראל

אחד האירועים המזעזעים ביותר התרחש במהלך הפגנות פרו-פלשתיניות, שבהן נשמעו קריאות "מוות ליהודים" בכיכרות ציבוריים – מעשה שעורר גינויים נרחבים מצד אישי ציבור ותושבים הולנדים. המציאות הזו הביאה רבים בקהילה היהודית לחשוש לביטחונם, מה שהוביל להגברת האבטחה סביב בתי ספר יהודיים, בתי כנסת ומרכזים תרבותיים. 

השיא היה הלילה שבו ביצעו פרו-פלשתינים פוגרום באוהדי מכבי תל אביב שהגיעו לצפות במשחק שנערך באמסטרדם.

הרב בנימין יעקובס, הרב הראשי של הולנד, התבטא בחריפות בנוגע לאיום הגובר: "עבור רבים מהיהודים בהולנד, ללכת עם כיפה בציבור או להביע את זהותם הפכה לסיכון. זו לא צריכה להיות המציאות במדינה שמתגאה בסובלנות ובחופש".

סולידריות לנוכח השנאה

ההפגנה בסטופרה הייתה מענה ישיר לחששות הללו. המשתתפים נשאו דגלי ישראל והולנד כהבעת סולידריות ואתגר לשנאה הגוברת. בין השלטים ניתן היה לראות מסרים כמו "לא לאנטישמיות" ו"תומכים בישראל, תומכים בחופש".

עומדים לצד ישראל. המפגינים, צילום: נוצרים למעו ישראל

סבסטיאן גרנר, אחד המשתתפים, אמר: "גל האנטישמיות האחרון מזעזע, ואי אפשר להתעלם מזה. ההפגנה הזו היא הדרך שלנו לומר 'די'. אנחנו כאן למען הקהילה היהודית ואנחנו עומדים לצד ישראל".

בין המשתתפים היה גם פאולוס זה ביר, שהחזיק שלט בו נכתב: "ראש ממשלת ישראל נתניהו, אתה מוזמן לעיר אורק". פאולוס הסביר את משמעות המסר שלו: "אורק היא עיר עם היסטוריה ארוכה של תמיכה בישראל ובעם היהודי. בזמנים כאלה, חשוב לנו להראות שישראל זוכה לידידים אמיתיים כאן בהולנד, וששנאה לא תעבור בשתיקה".

מחלוקת סביב שינוי מיקום האירוע

ההפגנה תוכננה בתחילה להתקיים בכיכר דאם המרכזית באמסטרדם, אך ראש העיר פמקה הלסמה דחתה את הבקשה בטענה לחששות סביב הסדר הציבורי והבטיחות. ההחלטה עוררה ביקורת נרחבת, כאשר רבים ראו בה הזדמנות שהוחמצה לנקוט עמדה נחרצת נגד אנטישמיות. העברת האירוע ברגע האחרון לסטופרה לא הרתיעה את הקהל, שהגיע במספרים גדולים כדי להביע תמיכה.

שירת התקווה בסיום, צילום: נוצרים למען ישראל

העצרת הסתיימה בקריאות תמיכה, נאומים מרגשים ושירת "התקווה", אשר הדהדה ברחובות אמסטרדם. המשתתפים עזבו את המקום בהרגשה שהמסר שלהם נשמע: אנטישמיות לא תתקבל בשתיקה, והקהילה היהודית אינה לבד.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר