ערב המשחק של מכבי ת"א בברלין: דו"ח חושף עליה גדולה באנטישמיות

מחקר של ארגון RIAS Berlin מזהיר מזינוק חמור בשנאת היהודים בבירה הגרמנית • "מדובר על שלב חדש של אנטישמיות שמטפס לרמה אחרת ממה שחווינו עד כה"

כוחות משטרת ברלין מול הפגנה פרו פלשתינית. צילום: אי.פי.אי

ערב משחק מכבי תל אביב בברלין, דו"ח מיוחד של ארגון RIAS Berlin המנטר תקריות אנטישמיות בגרמניה מציג תמונת מצב עגומה המשתקפת מהבירה הגרמנית. על פי הדו"ח שפורסם הבוקר ועקב אחרי תקריות אנטישמיות בחודשים ינואר-יוני, נרשמו בחצי השנה הראשונה של שנת 2024 1383 תקריות אנטישמיות, כמות תקריות שגבוהה יותר מכל שנה שלמה שנבדקה מאז שהחל המעקב בשנת 2015. לדברי מחברי הדו"ח, "מדובר על שלב חדש של אנטישמיות שמטפס לרמה אחרת ממה שחווינו עד כה".

העלייה באנטישמיות ניכרת בכל המדדים וסוגי התקריות שנמדדו. החל מתקיפות פיזיות, מילוליות וגרפיות במרחב הציבורי ועד לנאצות ושיתוף מסרים אנטישמיים ברשתות החברתיות. "אין ספק שהעליה באנטישמיות קשורה לטבח שבעה באוקטובר. חלק מהתקריות והתיעודים גם מראים התייחסות חיובית ודברי שבח לטבח, עם זאת, לא ניתן לצמצם את התקריות האנטישמיות לגורם זה בלבד. אנו רואים שינוי כללי במה ש"ניתן לומר על יהודים, הצהרות אנטישמיות מסוימות נראות מקובלות אפילו בחלקים הנורמטיבים בחברה. הצהרות אלו נעות בין דמוניזציה ודה-לגיטימציה לישראל ועד למיתוסי קונספירציה אנטישמיים, טריוויאליזציה של השואה, היפוכים בין מבצעי-קורבן ועלבונות אנטישמיים גלויים", כותבים מחברי הדו"ח, אשר מתארים מציאות ושגרת חיים מדאיגה.

מפגינים פרו ישראלים בברלין במחאה נגד אנטישמיות, צילום: אי.פי.איי



על פי הדו"ח, מספר התקריות בחצי השנה הראשונה של שנת 2024 הגיע ל-1383, לאחר שבכל שנת 2023, אשר כללה גם את החודשים הראשונים אחרי השבת השחורה, דווח על  סך הכל 1270 מקרים. מחברי הדוח מסבירים כי הממוצע הגבוה של כ 230 תקריות בחודש מראה שישנה התייצבות מבחינת מספר התקריות החודשי, אך מדובר בכמות גבוהה מאוד של תקריות. המספר הגבוה ביותר של תקריות אנטישמיות התרחש בשכונות מזר העיר, נויקלן, קרויצברג ופרידיכסהיין, וגם באזור ה Mitte במרכז העיר ששם נרשם מספר התקריות הגבוה ביותר (192)

ארגון RIAS ספר בחצי השנה הראשונה של 2024 שתי תקיפות על רקע אנטישמי המתוארות כקיצוניות מבחינת האלימות שהופנתה כלפי הקורבן, 23 מקרים של תקיפות פיזיות, ו 37 מקרים של פגיעה ברכוש של יהודים על רקע אנטישמי. תועדו גם 71 תקריות הכוללות איומי רצח, כולל איומים שנעשו באמצעות הודעות ישירות ברשתות חברתיות וכתובות גרפיטי הקוראות בגלוי להרג יהודים.

הפגנה פרו-פלשתינית בברלין, במאי, צילום: GettyImages

נציב האנטישמיות של הקהילה היהודית בברלין, זיגמונט קוניגסברג, הוסיף כי, "ללא הגנה - בין אם זה מהמשטרה או מחברות אבטחה פרטיות - אירוע יהודי בברלין לא יכול להתקיים. לא משנה אם מדובר בתיאטרון בובות לילדים, ספורט, קונצרטים, קבוצות נוער וכו'. השנאה הקיצונית ליהודים בברלין הפכה לממשית. המצוד אחר ילדים שמשחקים בקבוצת הכדורגל של מכבי ברלין אשר הותקפו בתחילת החודש, והכוננות הגבוהה של כוחות הביטחון בעקבות משחק  הכדורסל הערב של מכבי ת"א נגד אלבא ברלין הוא עוד דוגמה למציאות המדאיגה איתה אנו מתמודדים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר