פרשת ריגול מטלטלת את איטליה ומאיימת להתרחב מעבר לגבולותיה: על פי האזנות משטרתיות שדלפו לתקשורת האיטלקית, חברת החקירות הפרטית Equalize ממילאנו, החשודה בפריצה למאגרי מידע ממשלתיים, קיימה קשרים עם גורמים בישראל ובוותיקן.
האזנות המשטרה חושפות, כי בפברואר 2023 נפגשו שני סוכנים ישראלים במשרדי החברה במילאנו עם נציגי רשת ההאקרים, ובהם נונציו סמואלה קלמוצ'י - האיש שהתביעה מאשימה בהובלת המזימה.
בפגישה נדונה משימה בעלות של מיליון אירו, שכללה הוצאה לפועל של מבצע סייבר נגד יעדים רוסיים, כולל מי שמתואר כ"ידו הימנית" של ולדימיר פוטין, וחשיפת נתיבי העברות כספים מחשבונות בנק של דמויות עשירות לקבוצת "ואגנר".
על פי החומרים שנחשפו, המידע היה אמור להיות מועבר לוותיקן.
שיתוף פעולה בינלאומי
לפי הדיווח, הסוכנים הישראלים הציעו שותפות להחלפת מידע והבטיחו להעביר "את כל המסמכים המקוריים" מפרשת השחיתות באיחוד האירופי המכונה "קטארגייט".
הם גם הציעו מידע שעשוי לסייע לאחד מלקוחות החברה, ענקית האנרגיה האיטלקית Eni, בנוגע ל"סחר בלתי חוקי בגז איראני עם חברות איטלקיות".
התגובות הרשמיות
שגרירות ישראל ברומא סירבה להגיב. הוותיקן לא השיב לבקשת תגובה שהעביר אליו אתר "פוליטיקו". חברת Eni אישרה בהודעה כי שכרה את Equalize "למשימת חקירה לתמיכה באסטרטגיה וההגנה שלה במספר תיקים פליליים ואזרחיים", אך טענה כי לא הייתה מודעת לפעילות בלתי חוקית כלשהי של החברה.
שר החוץ האיטלקי, אנטוניו טאיאני, הגדיר את הפרשה כ"בלתי מקובלת" והורה על הקמת כוח משימה להגנת משרד החוץ והשגרירויות האיטלקיות בחו"ל.
הסנאטור איוון סקלפרוטו מהאופוזיציה אמר ל"פוליטיקו" כי מעורבות גורמים זרים בפרשה מוסיפה "ממד מדאיג נוסף לתופעה שמציגה סיכונים אסטרטגיים למדינה".
התרחבות החקירה
קלמוצ'י, שהתפאר בעבר בחדירה למערכות הפנטגון כחלק מקבוצת ההאקרים Anonymous, הזכיר תכופות עשרות האקרים שעבדו עבורו בקולצ'סטר, אנגליה. החברה גם השתמשה בשרתים בארה"ב ובליטא, שם האמינו כי יהיו פחות פגיעים. התביעה הורתה על תפיסת שרת בליטא ובוחנת האם לפנות לחוקרים בבריטניה.
ארבעה חשודים הנמצאים במעצר בית הופיעו השבוע בפני שופט במילאנו, אך סירבו להשיב לשאלותיו. עורכי הדין של קלמוצ'י וקרמינה גאלו, שותף ב-Equalize, מסרו כי לקוחותיהם יוכלו לקיים דיון "פורה" עם החוקרים רק לאחר שיקבלו את כל המסמכים המשפטיים. הם הוסיפו כי חלק מההאשמות נגד קלמוצ'י "בלתי אפשריות מבחינה אמפירית".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו