האיחוד האירופי מתנה העברת סכום של כ-400 מיליון יורו בהפסקת תשלום לאסירים הפלשתינים הכלואים בבתי הכלא בישראל בגין פעולות טרור. הרשות הפלשתינית אף חתמה על מסמך עקרונות בו הרשות לכאורה מתחייבת להפסיק את המנגנון הקיים לתשלום אסירים מרצחים היושבים בכלא הישראלי בגין פעולות טרור. לפי גורם באיחוד האירופי, המהלך מתואם עם ארצות הברית.
כבר בחודש שעבר הצהירו באיחוד האירופי על מענק בסך 400 מיליון יורו שיועבר לרשות הנמצאת על סף קריסה כלכלית. באיחוד החליטו להעביר אתמול את המענק הראשון בסך 150 מיליון יורו, שהוגדר כמענק 'סיוע חירום', אלא שהפעם החליטו באיחוד שהסיוע לא יינתן בחינם.
האיחוד האירופי והרש"פ חתמו על מסמך עקרונות חדש
במסגרת מסמך עקרונות שנחתם בין הרשות לבין האיחוד האירופי נקבע כי התשלום השני והשלישי, אשר אמורים לעבור לרשות הפלשתינית בחודשים הקרובים, מותנים ביישום של שורת רפורמות, ביניהן הפסקת תשלום המשכורות לטרוריסטים וכן ביצוע רפורמה בספרי הלימוד בבתי הספר ברשות, תוך הוצאות תכנים מסיתים נגד ישראל ונגד יהודים.
בהודעת האיחוד האירופי מהחודש שעבר נאמר כי "האיחוד האירופי והרשות חתמו על מסמך עקרונות שיקדם רפורמות מהותיות ואמינות במספר תחומי עניין, הכוללים מודרניזציה של הממשל הפלשתיני, מאבק בשחיתות, קידום שלטון החוק ושקיפות, רפורמה במערכות הביטחון הסוציאלי והחינוך, שיפור הסביבה העסקית וחיזוק היסודות של כלכלה מבוססת שוק".
באיחוד האירופי עמלים כעת על תכנית סיוע מקיפה לרשות הפלשתינית אשר תוצג בחודש ספטמבר ואמורה לעזור להגיע לאיזון תקציבי עד שנת 2026, כאשר האיחוד מבצע מאמצים לגייס תורמים נוספים, מהמערב וכן מארצות ערב אשר בשנים האחרונות תורמות לרש"פ פחות כספים מבעבר. באיחוד, כאמור, מתנים גם את אישור תכנית הסיוע המקיפה ברפורמות האמורות להתבצע כבר החל מהשבועות הקרובים.
לאחר הודעת האיחוד לפני כשבועיים, היה זה שר החוץ ישראל כ"ץ שרמז על הרפורמה בתחום תשלום המשכורות לאסירים, כאשר אמר כי מדובר בהחלטה תקדימית של האיחוד האירופי מאחר וזה דורש מהרשות הפלשתינית רפורמות משמעותיות, שנידונו עם ישראל, כחלק מהעברת סיוע כלכלי אליה.
"זו הכרה אירופית בכך שהממשלה הנוכחית ברש"פ כשלה כישלון עמוק שמהווה בשורה חשובה שמגיעה בעקבות המאמצים והשיחות שקיימנו לאורך החודשים האחרונים. האיחוד האירופי החליט לדרוש לבצע רפורמות עמוקות שחשובות לישראל, ובפעם הראשונה דורש שינוי במערכת החינוך, בתכני הלימוד ובנושאים נוספים כקריטריונים לקבלת סיוע כספי. זהו צעד תקדימי ומסר של האיחוד האירופי לאבו מאזן: אם אתה רוצה סיוע כספי - תפסיק לסייע לטרור".
האיחוד האירופי הוא הגוף המסייע החיצוני הגדול ביותר לרשות הפלשתינית עם תמיכה כספית של 1.2 מיליארד יורו בין השנים 2021-2024.
"האיחוד האירופי תומך בתוכנית רפורמה מקיפה"
מאחר ונושא תשלום המשכורות לאסירים היושבים בכלא הינו נושא פנים פלשתיני נפיץ, החשש הוא שהרשות הפלשתינית תפסיק את תשלום המשכורות במנגנון הקיים כרגע, אך תמצא מנגנון חדש להעברת כספים למשפחות האסירים.
על פי מדיניות הרשות, פלשתיני שנאסר או נפגע כתוצאה מפעילות טרור שלו בהקשר לסכסוך הישראלי-פלשתיני, זכאי לתשלום משכורת ולמענק קצבה למשפחתו. משפחה שאחד מבניה נהרג כתוצאה מהפעילות האמורה, זכאית לתמיכה חודשית.
הכלל המנחה בתשלומי המשכורות הוא שככל שהעונש שהושת על המחבל גדול יותר, בשל עבירה חמורה יותר שביצע, כך גדלה המשכורת לה הוא זוכה. רבים מן המחבלים מקבלים משכורת גבוהה בהרבה מהשכר הממוצע לשכיר ברש"פ ונכון לעשור הקודם, כשבעה אחוזים מתקציב הרשות הופנה לתשלומים עבור מחבלים פלשתינים ומשפחותיהם.
מנציבות האיחוד האירופי נמסר בתגובה לרפורמות במערכת החינוך כי "האיחוד האירופי תומך בתוכנית הרפורמה המקיפה המוצעת על ידי הרשות הפלשתינית. בהקשר זה, הרשות התחייבה במכתב הכוונות עם הנציבות האירופית לבצע רפורמות מהותיות ומהימנות, בין היתר, רפורמה בתכנית הלימודים בחינוך. הרשות התחייבה שעד סוף אוגוסט תוכן על ידם תוכנית פעולה לרפורמה בחינוך, לרבות מודרניזציה של תכנית הלימודים".
בנוגע להפסקת התשלומים לאסירים מסרו בנציבות כי "הרשות הפלשתינית מחויבת לרפורמה בכל מערכות ההגנה הסוציאליות הקיימות. האיחוד האירופי מעולם לא תרם ל'קרן האסירים' והוא מעלה בקביעות את חששותיו בפני הרשויות הפלשתיניות לגבי המערכת של תשלום קצבאות סוציאליות המשולמות לעצירים ולמשפחותיהם".
עוד מסרו כי "האיחוד האירופי הבהיר שאינו יכול להסכים עם כל מדיניות שתמריץ או מתגמלת טרור. בהקשר זה, חשוב להבהיר כי מוטבים מקצבאות לאסירים הניתנות על ידי הרשות מודרים באופן קטגורי מ-PEGASE. לאיחוד האירופי יש אמצעי הגנה ופיקוח כדי להגן על כספי האיחוד מפני חריגה או שימוש לרעה והעברת הכספים למטרות שלא לשמן הוא יועד".
בנציבות האיחוד האירופי הוסיפו כי התכנית עליה חתם האיחוד עם הרשות היא "בראש ובראשונה תכנית כלכלית. האיחוד האירופי ימשיך לעבוד עם שותפים בינלאומיים להחייאת תהליך מדיני. המועצה האירופית ציינה כי נתיב אמין להקמת מדינה פלשתינית הוא מרכיב מכריע באותו תהליך. שמירה על יציבות כלכלית ביו"ש היא קריטית לביטחון האזורי".
"על ידי ייצוב הרש"פ וטיפוח פיתוח כלכלי, שואפת התוכנית ליצור תנאים המתאימים לשלום כאשר שיפור היחסים הכלכליים והפיננסיים ושיתוף הפעולה בין ישראל לרשות הם חיוניים. תמיכתה של ישראל תהיה המפתח להצלחת התוכנית. בהקשר זה, הנציבות האירופית מצפה לשמור על קשר הדוק עם העמיתים הישראלים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו