הטרקטורים כבשו את בריסל: מחאת החקלאים משתקת את אירופה

כ-1,300 כלים חסמו את בירת בלגיה והאיחוד האירופי • החקלאים מוחים בין השאר נגד יוקר המחייה, המיסוי הגבוה והסחורה הזולה שמגיעה מאוקראינה • מחאות דומות מתרחשות גם בצרפת, בגרמניה ובמדינות איחוד נוספות, והסוף לא נראה באופק

חסימה במרכז בריסל. צילום: רויטרס

לא בכל יום עובדי הפרלמנט האירופי בבריסל רואים דרך חלונות משרדי בנייני האיחוד צמיגים בוערים, מפגינים זועמים ומשטרה שמפזרת גז מדמיע כדי להרחיק את המפגינים.

חקלאים משליכים ביצים לעבר הפרלמנט האירופי | רויטרס

אלה המחזות שנגלו להם היום כאשר מאות חקלאים מכמה מדינות אירופה חסמו את מרכז הבירה הבלגית ובירת האיחוד באמצעות 1,300 טרקטורים ומשאיות. הסיבה: מחאה על יוקרה המחייה, המסים הגבוהים, והתחרות בסחורה חקלאית זולה המגיעה ממדינות כמו אוקראינה.

פסל שהופל ומדורה במרכז בריסל, צילום: אי.פי.אי

החקלאים הזועמים השליכו ביצים על בניין הפרלמנט האירופי ונשאו כרזות בסגנון "ללא חקלאות אין מזון". ההפגנה מול בנייני האיחוד האירופי הגיעה על רקע מפגש של מנהגי האיחוד שמתקיים היום בבריסל.

טרקטורים חונים ליד בניין הפרלמנט בבריסל, היום (חמישי), צילום: אי.אף.פי

"יש בחירות לפרלמנט האירופי ויש בחירות בבלגיה, אז המחוקקים יחששו שנעיף אותם ונכניס אנשים אחרים", הסביר לאי.אף.פי החקלאי דומיניק הולפן (51) את עיתוי ההפגנה. "אנחנו מנצלים את ההזדמנות".

שוטרים עומדים במחסום מול הטרקטורים מדרום לפריז, צילום: אי.אף.פי

אלא שההפגנה בבריסל לא הייתה יוצאת דופן. מחאת חקלאים מתנהלת זה מספר שבועות ובעצימות גבוהה יותר בצרפת. אלפי חקלאים יצאו בחודש שעבר לערי המדינה ולכבישיה ובאמצעות אלפי טרקטורים וכלי רכב חקלאיים חסמו שבעה מעורקי התחבורה החשובים, כולל כמה מהדרכים המובילות לבירה וממנה, במה שכבר כונה בתקשורת "המצור על פריז". גם בצרפת זועמים החקלאים על הממשלה בשל הכוונה להפחית את הסבסוד הממשלתי על הדיזל, השכר הנמוך, והרגולציה המכבידה מצד האיחוד האירופי סביב נושא איכות הסביבה ועוד.

נהג של אחת המשאיות התקועות בפרפיניאן, בדרך מצרפת לספרד, מביט במוחים, צילום: אי.אף.פי

סיפור דומה מתרחש בגרמניה, כאשר התלונות דומות – וכמוהן גם אמצעי המחאה. מחאות חקלאים נוספות מתקיימות גם במרכזי הערים הגדולות בספרד, בפורטוגל, בהולנד, באיטליה ובמדינות נוספות.

מחסום של החקלאים בקרבון, דרום צרפת, בסוף השבוע האחרון, צילום: רויטרס

במקומות מסוימים התווסף נדבך פוליטי. כך, למשל, בגרמניה ובצרפת החקלאים מקבלים תמיכה מהימין שנמצא באופוזיציה ותוקף את הממשלות המכהנות ואת האיחוד האירופי.

"כשרואים כמה אנשים נמצאים כאן היום ומבינים שההפגנות האלה קורות בכל אירופה, אנחנו מתמלאים בתקווה", אומר קווין ברטנס, חקלאי המתגורר בסמוך לבריסל, "אנחנו מקווים שהאנשים בממשלה ובאיחוד האירופי יבינו שהחקלאות נחוצה. בסופו של דבר אנחנו מדברים על מוצר יסוד, על אוכל".

הלחץ הכבד מצד החקלאים מצליח לייצר הצלחות מוגבלות כאשר בחלק מהמדינות וגם באיחוד האירופי הוחלט לבטל חלק מהגזרות כלפי החקלאים ולייצר מנגנונים שיתמכו בחקלאים.

במקביל, נראה שהפגנות החקלאים יצרו מומנטום של הפגנות עובדים גם בתחומים אחרים. בגרמניה שבתו בחודש האחרון ארגוני עובדים רבים, בהם עובדי הרכבות המקומיות והבין עירוניות, צוותים רפואיים, ואפילו צוותי הביטחון הבידוק בשדות התעופה שיצאו היום לשביתה בחלק משדות התעופה בגרמניה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר