דיווח: "איראן מפתחת טילים שיכולים לשאת ראש נפץ גרעיני לטווח של 3,000 ק"מ"

לפי הדיווח המבוסס על מידע של ארגון אופוזיציה גולה, איראן מסווה את פיתוח הטילים במתקנים לשיגור לוויינים • באחד האתרים נעשה שימוש בתכנון צפון קוריאני לטובת פיתוח מקומי • היום חנך הנשיא פזשכיאן טיל בליסטי חדש: "להבטיח שאף מדינה לא תעז לתקוף את שטחנו"

שיגור לוויין איראני בשנת 2022. לפי הכתבה, איראן משתמשת בפרוייקט הלוויינים כהסוואה לפיתוח הנשק הגרעיני. צילום: אי.אף.פי

הטלגרף הבריטי דיווח כי איראן מפתחת טילים בעלי יכולת לשאת ראש נפץ גרעיני ושמגיעים לטווח של עד 3,000 קילומטרים, וזאת על בסיס מידע של ארגון אופוזיציוני גולה. בנוסף, היום (ראשון) איראן חשפה את מה שלטענתה הוא טיל בליסטי חדש שיכול לפגוע במטרות בטווח של 1,700 ק"מ, מה שמאפשר לה לפגוע במטרות בישראל.

לפי הארגון האופוזיציוני המועצה הלאומית להתנגדות באיראן (NCRI), משטר האייתולות עשה שימוש בשני מתקנים לטובת הפיתוח, כשהוא מסווה אותם כמתקנים לשיגור לווייני תקשורת. העבודה במתקנים נעשית תחת מעטה של חשאיות וננקטים בהם צעדי אבטחה מחמירים.

נשיא איראן חונך את הטיל אטמד, צילום: אי.פי.אי
צילום לויין של המתקן בשאהרוד, צילום: David Schmerler/Center for Nonproliferation Studies

לפי הדיווח ישנם שני מתקנים בהם הפיתוח והייצור מתרחשים. הראשון שבהם, הוא במרחק 35 ק"מ מהעיר שאהרוד שבצפון המדינה. לפי הדיווח, באתר עובדים אנשי "ארגון המחקר ההגנתי המתקדם" (SPND), המשמש כזרוע לפיתוח נשק גרעיני של המשטר, יחד עם מומחים של משמרות המהפכה על מנת לפתח ראשי נפץ גרעיניים.

לפי הדיווח, הכוונה היא להתאים את ראשי הנפץ למשגר הלוויינים קאאם-100, שכבר שימש בהצלחה לפחות 3 פעמים לטובת שיגור לווייני תקשורת בעבר. על בסיס מערכת זאת, כך נטען בדיווח, תוכל איראן לפגוע במטרות בטווח של 3,000 ק"מ – מה שמכניס לטווח הפגיעה אף מטרות באירופה. 

באתר השני, המוכר בשם "מתקן האימאם חומייני" וממוקם כ-70 ק"מ דרום-מזרח לעיר סמנאן שבמרכז המדינה, איראן מפתחת טילים המבוססים על טיל ה"אונחה-1" שמשמש את צפון קוריאה לשיגור לוויינים לחלל. לפי הדיווח, האתר מכיל מתקנים תת-קרקעיים, ואף נוספו בעשור האחרון מבנים חדשים. הארגון חלק עם העיתון הבריטי צילומי לוויין שמצביעים על פעילות חשודה באתר - ועל כזאת אף דווח בעבר בתקשורת העולמית.

קים ג'ונג און, מנהיג צפון קוריאה. קשרים חמים עם איראן, צילום: אי.אף.פי
 
 
נשיא איראן והטיל הבליסטי החדש שחנך היום, צילום: אי.פי.אי

כאמור, איראן חשפה היום טיל בליסטי חדש, שמהווה לטענתה תוספת מתקדמת לארסנל הצבאי שלה בטקס בהשתתפות הנשיא מסעוד פזשכיאן. הטיל, ששמו אתמאד - שפירושו "אמון" בפרסית - הוצג כהתקדמות האחרונה ביכולות ההגנה של איראן. "פיתוח יכולות הגנה וטכנולוגיות חלל... מטרתו להבטיח שאף מדינה לא תעז לתקוף את שטחה של איראן", אמר פזשכיאן בנאום בטלוויזיה.

הדרך לנשק הגרעיני

על מנת להשיג נשק גרעיני, לצד החומר הבקיע, יש צורך בשני מרכיבים נוספים: לעצבו לכדי ראש נפץ גרעיני (בו מתרחשים התהליכים המובילים לפיצוץ הגרעיני) ומערכת המסוגלת לשאת את ראש הנפץ למטרה – דוגמת טיל בליסטי, מטוס או פלטפורמה אחרת.

נזקי התקיפה הישראלית בפרצ׳ין, צילום: רויטרס
יציאת מטוסי חיל האוויר לאיראן במסגרת מבצע "ימי תשובה". לפי הדיווחים, נפגע אתר חיוני בפרויקט הגרעין האיראני, צילום: דובר צה"ל

בעוד איראן ממשיכה בהעשרת אורניום ברמות ההולכות ומתקרבות לרמה הנדרשת לנשק גרעיני, לאחר התקיפה במדינה באוקטובר 2024, דווח כי ישראל הצליחה לפגוע בשני הנדבכים האחרים של תוכנית הגרעין. הראשון: מערבלים פלנטריים, שחיוניים בתהליך ייצור הטילים הבליסטיים. השני, לפי דיווח של העיתונאי ברק רביד באתר אקסיוס, הוא אתר בפרצ'ין - שם נפגע ציוד מתקדם ששימש ליצירת רכיב חיוני בראש הנפץ הגרעיני.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר