דיווח: ראש ממשלת קנדה צפוי להתפטר השבוע

ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, עשוי להודיע על פרישה מתפקידו לאחר תשע שנות כהונה • עזיבתו תותיר את המפלגה הליברלית במאבק מנהיגות מורכב • מההשפלות של טראמפ והתפטרות שרת האוצר - לאן קנדה הולכת?

ג'סטין טרודו. ראש ממשלת קנדה, הולך הביתה?. צילום: AFP

ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, עשוי להודיע על פרישתו מהתפקיד לאחר תשע שנים בראשות המפלגה הליברלית, כך נמסר ממקורביו לרויטרס. הדיווח מגיע בעקבות התפטרות שרת האוצר כריסטיה פרילנד בשל מחלוקות מדיניות, אשר העצימו את הלחץ על טרודו להתפטר.

פרילנד התפטרה מתפקידה בדצמבר בעקבות מחלוקות מתמשכות עם טרודו. בין הנושאים המרכזיים שגרמו לעימות: ההתמודדות עם איומי המכסים מצד ארצות הברית ואי-הסכמה בנוגע להוצאות ממשלתיות. העימותים הגיעו לשיאם לאחר פגישה שבה טרודו הציע לפרילנד לעבור לתפקיד זוטר יותר, מה שהוביל אותה להחלטה לעזוב את הממשלה.

כריסטיה פרילנד, שרת האוצר לשעבר של קנדה, צילום: AP

ג'סטין טרודו ועמיתו האמריקני, הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, ניהלו עימותים חוזרים ונשנים בנושאי סחר.

בנובמבר, בעקבות איומו של טראמפ להטיל מכס של 25% על מוצרים קנדיים, נסע טרודו לפגישה במאר-א-לאגו כדי לדון במשבר. טרודו ציין כי האיומים נועדו לערער את עמדת המיקוח של קנדה, אך הוא שמר על קור רוח וקרא לאזרחים "לא להיבהל". קנדה, מצידה, התכוננה לתגובה באמצעות מכסים ממוקדים, כפי שעשתה בעבר נגד מכסי הפלדה והאלומיניום שהטילה ארצות הברית.

דונלד טראמפ וג'סטין טרודו, ארכיון, צילום: איי.אף.פי

במקביל, טראמפ לא נמנע מהתגרות פומבית בקנדה – הוא כינה את טרודו "מושל מדינת קנדה הגדולה" ואף התלוצץ על הפיכת קנדה למדינה ה-51 של ארצות הברית. טרודו ניסה לחזק את עמדתו באמצעות פגישות עם מנהיגי המחוזות הקנדיים, שבהן גובשה אסטרטגיה להתמודד עם האתגרים הצפויים. המתיחות בין השניים חשפה את המורכבות ביחסי המסחר בין שתי המדינות, ששיתוף הפעולה הכלכלי ביניהן מהווה חלק מהותי בכלכלתן.

לאן קנדה הולכת?

אם טרודו אכן יתפטר, המפלגה הליברלית תיאלץ לבחור מנהיג זמני אשר ישמש כראש ממשלה עד לקיום כנס בחירות פנימיות. תהליך זה עלול לקחת חודשים, ואם ייערכו בחירות כלליות לפני השלמתו, המפלגה תיכנס למערכת הבחירות ללא מנהיג. צעד כזה עשוי להעמיד את הליברלים בעמדת נחיתות מול השמרנים, המובילים בסקרים, לקראת הבחירות שאמורות להתקיים עד אוקטובר.

לקנות זמן

למפלגה הליברלית אין מנגנון פורמלי להדחת המנהיג, אך לחץ מצד חברי הקבינט או הפרלמנט עשוי להוביל את טרודו להחלטה שהמשך כהונתו אינו בר-קיימא. במקביל, טרודו יכול לבחור להשהות את מושב הפרלמנט כדי לקנות זמן ולנסות להציג תוכנית עבודה חדשה, אך צעד כזה עלול להחריף את הביקורת כלפיו.

במקרה של אובדן אמון מצד הפרלמנט, הממשלה עלולה ליפול בהצבעת אי-אמון. עם חזרת הפרלמנט בסוף ינואר, האופוזיציה עשויה לנצל את הימים שהוקצו לה לקידום מהלך כזה. תרחיש זה עשוי להוביל לבחירות כבר במאי הקרוב.

עזיבתו האפשרית של טרודו תהיה מקרה יוצא דופן בהיסטוריה הפוליטית של קנדה. מעולם לא קרה שראש ממשלה ממפלגת השלטון התפטר והותיר את הנהגת המפלגה בידי ראש ממשלה זמני לקראת בחירות. מצב זה עלול להוות מבחן חסר תקדים למערכת הפוליטית במדינה וליכולתה להתמודד עם משבר מנהיגות תחת לוחות זמנים לחוצים.

בינתיים, המפלגה השמרנית, אשר מובילה בסקרים, עשויה לנצל את פרישתו של טרודו כדי להציג את הליברלים כבלתי מאורגנים וחסרי יציבות. מנהיג השמרנים, פייר פוליייב, כבר צפוי להדגיש את המאבקים הפנימיים במפלגה הליברלית כחלק מהמסר המרכזי שלו לבוחרים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר