הנשיא יון מכריז על ממשל צבאי. "חש בדידות". צילום: אי.אף.פי

דיווח: "נשיא דרום קוריאה הכריז על ממשל צבאי כי לא היה לו עם מי לדבר"

מחוקק ממפלגתו של הנשיא יון ניסה להסביר את ההחלטה הפזיזה בדיון סגור במפלגה: "מה עשתה ההנהגה שלנו בזמן שהנשיא היה בודד?" • המחוקקים פועלים להדחת הנשיא - עשרות אלפים הפגינו בעד המהלך • שר ההגנה התפטר: "החיילים ביצעו פקודות והיו באחריותי, חש צער על הבלבול שגרמנו לעם"

[object Object]

 

יממה חלפה מאז הכריז יון סוק־יאול על מצב חירום ומשטר צבאי, והעולם עדיין מנסה להבין מה עמד מאחורי הטעות הפטאלית של נשיא דרום קוריאה: הממשל הצבאי החזיק שעות ספורות, עד שהפרלמנט הצביע נגד - ויון נאלץ לחזור בו.

היום עלה הסבר מעניין במיוחד דווקא מצד חבר במפלגתו של הנשיא. על פי הדיווח, שמקורו בבלוג "הגג הכחול" העוסק בפוליטיקה של סיאול, אחד מחברי מפלגתו טען במהלך דיון סגור של המפלגה כי יון "בודד" וכי "לא היה לו עם מי לדבר".

 

 

"מה עשתה ההנהגה שלנו בזמן שהנשיא חש בודד? מה עליו לעשות?", אמר המחוקק, ששמו לא פורסם בדיווח, במהלך הדיון. באופן מעניין, יון עצמו טען בראיון בשנת 2022 כי תפקיד הנשיא הוא "עמדה בודדה מאוד, כל האחריות נגמרת אצלך". 

היום התברר כי לזריזות של חברי הפרלמנט היתה השפעה על בלימת ההפיכה: מחוקקים שראו חיילים מופיעים להם ליד הבית רצו - חלקם מילולית - לפרלמנט. אחד מהם היה יו"ר הפרלמנט עצמו, וו וון־שיק, שאת תמונתו מטפס על הגדר פרסמה לשכתו.

 

וו וון-שיק, יו"ר בית המחוקקים בסיאול, מטפס על הגדר, צילום: משרד יו"ר הפרלמנט

 

 

כך או כך, יון צפוי לשלם מחיר על פזיזותו - או "בדידותו". סוכנות הידיעות הדרום־קוריאנית "יונהאפ" דיווחה כי המפלגה הדמוקרטית, מפלגת האופוזיציה העיקרית, וחמש סיעות קטנות יותר הגישו בפרלמנט את הבקשה לתחילתו של הליך הדחה. ההליך נחתם על ידי 190 חברי פרלמנט, ללא תמיכה מחברי מפלגת השלטון.

באופוזיציה מקווים כי הפרלמנט בסיאול ידון בהצעה ביום שישי או שבת, מה שלפי החוקה יביא להצבעה על הדחה בתוך 72 שעות. כדי שההצעה תעבור, האופוזיציה תזדקק לשני שלישים מקולות חברי האספה הלאומית - כלומר, תידרש תמיכתם של לפחות שמונה חברי פרלמנט ממפלגת השלטון.

מפגינים בעד הדחת יון, היום בסיאול, צילום: אי.פי.אי

אתמול הפגינו רבבות בני אדם בעד הדחת יון ונגד הממשל הצבאי. 

שר ההגנה קים יונג-היון. קיבל אחריות, צילום: אי.אף.פי

בינתיים, במערכת הפוליטית בדרום קוריאה היה מי שקיבל אחריות והתנצל על האירועים שזעזעו את המדינה הדמוקרטית. שר ההגנה קים יונג היון אמר במסיבת עיתונאים: "כל החיילים שביצעו את הפקודות במהלך מצב החירום והמשטר הצבאי היו תחת הוראות של השר, לכן כל האחריות היא עלי. אני חש צער על כך שהאירועים גרמו דאגה ובלבול לאזרחים".

בהכנת הידיעה השתתף דודי קוגן

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו