ברוסיה מתחזקת העייפות מהמלחמה - והאזרחים אינם מסתירים זאת בסקרים

סקר שנערך לקראת אירוע שנתי של שאלות ותשובות עם פוטין גילה: 21% היו רוצים לשאול אותו מתי המלחמה תסתיים • למקום השני, עם 8% בלבד, הגיעו שאלות חברתיות • לפני כחודש בסקר אחר התברר: לראשונה שיעור המעוניינים בהפסקת אש גבוה משיעור התומכים בהמשך הלחימה • בינתיים, לא נעלמת גם מחאת קרובות המשפחה של המגויסים, שדורשות: החזירו את הגברים מהחזית

מגויסים ברוסיה באוקטובר אשתקד. הגיוס למעשה לא הופסק בשום שלב. צילום: GettyImages

אזרחי רוסיה עייפים מהמלחמה – והיום יש לכך עדות נוספת: סקר שפרסם מכון סקרים עצמאי ממוסקבה מגלה כי השאלה המטרידה ביותר את האזרחים נוגעת לסיום הפלישה הרוסית.

פוטין מגיע לביקור באבו דאבי | רויטרס

בסקר של מכון "לבאדה", נשאלו האזרחים מה היו רוצים לשאול את הנשיא ולדימיר פוטין ב"קו הישיר" – אירוע שנתי שמשודר בערוצי הטלוויזיה ובתחנות הרדיו. 21% אמרו כי היו שואלים "מתי יגיע השלום", "מתי יסתיים 'המבצע הצבאי המיוחד'" (כפי שמכנים ברוסיה את הפלישה), "מה נעשה כדי לסיים את המבצע" או "מתי יסתיים הגיוס". למקום השני – ובפעם גדול – הגיעו שאלות על קוטן קצבת הזקנה (8%) ושאלות כלכליות-חברתיות נוספות (איכות הרפואה הציבורית, בעיות דיור, רמת החינוך וכדומה).

אזרחית מחזיקה שלט עם הכיתוב "לא לגיוס בלתי מוגבל" במוסקבה, 7 בנובמבר, צילום: אי.פי.אי

הנתונים האלה מצטרפים לסקר Russian Field העצמאי, שגילה באמצע נובמבר כי שיעור הרוסים המעוניינים במשא ומתן להפסקת אש האפיל לראשונה על שיעור המעוניינים בהמשך המלחמה עם אוקראינה. הפסקת אש תמכו 48% מהנשאלים, בהמשך הלחימה – 39%. 58% מהרוסים מתנגדים לגל גיוס נוסף, רק 32% תומכים.

קו התכלת מייצג את שיעור התומכים בהפסקת האש, הקו האדום - את תומכי המשך הלחימה, צילום: Russian Field

הממצאים מצטרפים לתסיסה שהתפתחה בשבועות האחרונים: קרובות משפחה של המגויסים דורשות להחזיר את הבעלים, האבות, האחים והבנים הביתה. נשים ברחבי רוסיה אינן מתנגדות לעצם המלחמה עם אוקראינה, אלא פשוט דורשות לכל הפחות לקיים רוטציה ולהחזיר את הגברים של המשפחה הביתה, לאחר שירות של יותר משנה. הנשים ביקשו לא אחת לקיים הפגנות, אולם בקשותיהן נדחו על ידי הרשויות בנימוקים כמו סכנת קורונה. רק במקרה אחד זכו הנשים לפגישה עם פקידות מקומית וגם היא הייתה סגורה.

בקרמלין מודאגים מהמחאה, שאמנם אינה מקיפה אבל מגיעה בעיתוי גרוע: ארבעה חודשים לפני הבחירות לנשיאות שתוצאותיהן צריכות להציג תמיכה רחבה בפוטין. זו אחת הסיבות לכך שהרשויות התחילו להציע לנשים דמי שתיקה בדמות הגדלת תשלומים. אמצעי אחר למאבק במחאה הוא דה-לגיטימציה שלה באמצעות תועמלנים או בוטים. כך, ערוץ הטלגרם של נשות המגויסים בטלגרם הוגדר "פייק" לאחר הפעלת לחץ מתוזמר.  

פוטין ונשיא האמירויות בן נהיאן סורקים את משמר כבוד, צילום: אי.פי.אי

השליט הרוסי עצמו הגיע היום לאיחוד האמירויות לשיחות עם הנשיא מוחמד בן זאיד אל נהיאן. בהמשך יבקר בערב הסעודית. זו הנסיעה השנייה בלבד של פוטין מחוץ לרפובליקות הסובייטיות לשעבר מאז פלש לאוקראינה. הנסיעה הקודמת הייתה לסין.

מטוסי קרב רוסיים מלווים את המטוס של פוטין לאבו דאבי, צילום: רויטרס
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר