טרודו ומודי במהלך פגישתם בפסגת G20 בניו דלהי, לפני שבועיים. צילום: אי.פי

גובר העימות בין קנדה להודו; ארה"ב לניו דלהי: שתפו פעולה עם החקירה

מזכיר המדינה בלינקן: "ארה"ב מתייחסת מאוד ברצינות למעשי דיכוי חוצי גבולות" • אוטווה מאשימה את השלטון בניו דלהי בהתנקשות באזרח קנדה שהיה פעיל למען מדינה סיקית עצמאית • מאז השבוע שעבר, אוטווה גירשה דיפלומט הודי בכיר, ואילו הודו הפסיקה להנפיק אשרות לקנדים וצמצמה את צוות השגרירות שלה

גובר העימות בין קנדה להודו סביב ההתנקשות בבדלן סיקי בשטח קנדה – ובסוף השבוע ארה"ב נכנסה לתמונה בקריאה לניו דלהי לשתף פעולה עם החקירה הקנדית.

"אנחנו רוצים לראות מחויבות למתן דין וחשבון", אמר מזכיר המדינה אנתוני בלינקן, "על כן, חשוב שהחקירה תבוצע כיאות ותניב מסקנות. אנחנו מקווים שידידינו ההודים ישתפו פעולה". בלי להיכנס לפרטים, הוסיף בלינקן כי ארה"ב רואה בחומרה "מקרים של דיכוי חוצה גבולות" וכי "חשוב למערכת הבינלאומית שכל מדינה ששוקלת לנקוט פעולות כאלה לא תעשה כן".

קיר לזכרו של המנהיג שנרצח ליד מקדש סיקי בקולומביה הבריטית, צילום: אי.פי.אי

רקע קצר: ביוני האחרון נרצח מנהיג סיקי בשם הארדיפ סינג ניג'אר בחניון ציבורי ליד מקדש של הסיקים בפרובינציה קולומביה הבריטית שבמערב קנדה. שני רעולי פנים ירו בו מטווח קצר והרגו. ניג'אר היה ממובילי התנועה הבדלנית הסיקית, המבקשת להיפרד מהודו ולהקים את חליסטן, מדינה עצמאית בחבל פנג'אב. הודו, מצדה, טענה כי ניג'אר היה חלק מקנוניה לרצוח כהן דת הינדואיסטי בתמורה לפרס של 12,000 דולר.

פעיל סיקי באמריטסר, הודו, צילום: אי.אף.פי

בשבוע שעבר הודיע ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו, כי המודיעין של ארצו מצא "קשר מוצק" בין מותו של ניג'אר לבין השלטון ההודי. "כל מעורבות של ממשלה זרה ברצח של אזרח קנדי על אדמת קנדה הוא הפרה בלתי מתקבלת על הדעת של ריבונותנו". טרודו סיפר כי העלה את הפרשה בשיחה עם ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, בפסגת ה-G20.

משרד החוץ ההודי דחה את ההאשמות של טרודו וטען כי הן "אבסורדיות". "אנו מדינה דמוקרטית עם מחויבות חזקה לשלטון החוק", נמסר מניו דלהי. אחרי קריאה נוספת של אוטווה לשתף פעולה עם החקירה, צמצמה הודו את צוות השגרירות שלה בקנדה והפסיקה להנפיק ויזות לקנדים. גם המגעים להשגת הסכם סחר בין שתי המדינות הופסקו.

מזכיר המדינה בלינקן. "חשוב למצות את החקירה", צילום: רויטרס

ארה"ב, מצדה, נמצאת במצב רגיש בעימות בין שתי המדינות. מחד, קנדה היא אחת מבעלות בריתה הקרובות ביותר, והשתיים הן בין השאר חברות בקהילת המודיעין "חמש עיניים", הכולתת לצדן גם את אוסטרליה, ניו זילנד ובריטניה. במקביל, ארה"ב עושה מאמצים ניכרים לחמם את היחסים עם הודו כמשקל נגד לסין – ולראיה קבלת הפנים המרהיבה שלה זכה ר"מ הודו מודי בוושינגטון לפני חודשיים וכן מסדרון הרכבת והספנות בין הודו לאיחוד האירופי, שעליו הכריז ביידן אך לפני שבועיים.

הסיקיזם היא דת שמקורה בחבל פנג'אב בהודו. היום היא הדת החמישית בגודלה בעולם, עם כ-30 מיליון מאמינים. מאמיניה מהווים 2% מאוכלוסיית הודו. בקנדה מתגוררים קרוב ל-700 אלף סיקים, מה שהופך אותם לקהילה הסיקית הכי גדולה בעולם מחוץ לפונג'אב. בחודשים האחרונים הפעילה ניו דלהי מסכת לחצים על ממשלות זרות, בהן אוסטרליה, בריטניה וניו זילנד בדרישה למנוע "קיצוניות סיקית" ולהגן על הקהילות ההינדיות בשטחן.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו