עדויות נוספות ממעון "קן דרור": כלאו ילדים למשך שעות ב"חדר נעילה"

מחסור במזון, חוסר היגיינה, ובידוד של ילדים בוכים • בעקבות פרסום חלקו הראשון של התחקיר על מרכז החירום, התקבלו עדויות קשות נוספות של מורות שעבדו במקום ואימהות לילדים ששהו בו • מפעיל המרכז זכה עתה במכרז נוסף • משרד הרווחה: "בודקים ונפעל בהתאם לממצאים"

תיעוד מקן דרור. צילום: אורן בן חקון

אחרי פרסום התחקיר שחשף את ההזנחה השוררת במעון החירום "קן דרור" לילדים חרדים שהוצאו מבתיהם, ונמצא בשכונת בית וגן בירושלים, הגיעו לידי "ישראל היום" עדויות נוספות וחמורות אפילו יותר.

מטרידה מכל העובדה שמפעיל המעון "קן דרור" מפעיל עוד שלושה מוסדות נוספים לבנים, ואף זכה כעת במכרז חדש של מוסד לנערות בסיכון, העתיד לקום בשכונת רמות בירושלים.

חשפה כשלים ופוטרה

רבקה בן שלמה עבדה כמורה במשך שנתיים במעון "קן דרור". לטענתה, היא פוטרה לאחר שצילמה ותיעדה את הכשלים במקום.

"אמרתי שלא אשתוק ואוציא הכל החוצה. אז אמרו לי שאם לא אוציא את הדברים החוצה, ייתנו לי משרה אחרת במקום אחר שלהם", מספרת בן שלמה. "כעת הם קיבלו מכרז ב'רמות' לנערות, והרווחה אישרה להם. זה עוול חמור מה שקורה שם, ומחדל חמור שלא אמור לקרות. אם נותנים לאנשים כאלה לפתוח עוד כאלה מקומות והמדינה סומכת את ידה עליהם - זה חמור".

בן שלמה מתארת מקרים קשים, ממש כפי שתיארו חלק מקודמיה. "יש שם מחדלים בנוגע לביגוד ולאוכל - קמצנות לא סבירה ולא נורמלית. תלמידה שלי היתה עם סנדלים קרועים. תלמידה נוספת הגיעה לכיתה ביום חמישי עם חולצה שעליה כתמים קשים, וביום ראשון שאחריו הגיעה עם אותה חולצה מוכתמת. תלמידה נוספת שלי הגיעה עם גולף באמצע הקיץ."

נעליים קרועות של ילדים, צילום: .

"תלמידה שלי היתה חולה ומקוררת, אבל לא היה טישו במקום. אבא שלה, שהוא אלמן, הלך לקנות לה טישו וקנה נוסף על כך פירות לילדות, כי לא היו פירות סבירים. הם היו מביאים לילדות פירות סוג ד', סחורה רקובה שכבר לא נמכרת. עשיתי מסיבת סידור וקיבלתי תקציב של 100 שקלים! כל שכונת בית וגן התגייסה למען הילדות הללו, כדי שתהיה להן מסיבת סידור כמו שצריך. תרמו תמונות, מזכרות, באה צלמת לצלם. מוטי אוחיון קרא לי אליו לחדר וגער בי על שהוצאתי את זה החוצה. למה המעון צריך להיות נטל על הקהילה? למה צריך לפנות לגמ"חים בשוטף?".

על פי בדיקת "ישראל היום", משרד הרווחה מתקצב ילד השוהה בפנימייה בסכום של 11,900 שקלים בחודש.

כליאת ילדים לשעות

אם נוספת לשני ילדים ששהו במקום בעקבות משבר גירושין של ההורים, יצרה קשר עם "ישראל היום" וסיפרה כי במקום נעלו ילדים, ביניהם גם את ילדיה שלה, לשעות ארוכות.

הוכחה לכך ניתן למצוא בהתכתבות שהגיעה לידינו, שבה אנשי הצוות של המקום משוחחים על נעילה של ילדים. "קיבלנו תלונה מאוד חמורה שהכניסו ילדה לכמה שעות בגלל שלא עשתה תורנות ל'חדר רגיעה' נעול - זה פלילי", כך כתבה אחת מנשות הצוות בקבוצה של המעון לקולגות שלה.

האם ממשיכה ומתארת שבמהלך החורף הילד שלה הלך ללא גרביים. גם כשבאה לבקר אותו וגם כשהוא הגיע הביתה, הילד הלך יחף ונפצע ברגליו. הפצעים מתועדים בתמונות. האם אף שיתפה תמונות שבהן נראה בנה עם פריחה שנגרמה עקב חוסר היגיינה, בגלל אי־החלפת מצעים.

ממסמכים שהגיעו לידי "ישראל היום", עולה כי במוסד נהגו לכלוא ילדים ב'חדר רגיעה': "מאחר שהתנהגות זו הפריעה מאוד לילדי המרכז וגם לשכנים, הוסבר ל--- כי מאחר שזה מפריע לסביבה, יותר לו לבכות רק בחדר הרגיעה".

חדר רגיעה, צילום: .

להביא בגדים מגמ"חים

למרות הכחשותיו של המנכ"ל מוטי אוחיון, שטען כי התחקיר אינו נכון כלל ועיקר, הגיעו לידינו הקלטות שבהן הוא נשמע כשהוא מורה למדריכות להביא בגדים לילדים מגמ"חים, או לאסוף תרומות מאנשים, ומוסיף: "אני לא הולך לקנות מלתחות שלמות לכל הילדים".

בהקלטה נוספת הוא מורה לאם בית אשר כתבה בקבוצה שהאוכל הגיע קפוא, לערוך את התגובה. "תערכי את זה, אל תכתבי קפואות. תכתבי הגיעו מוכנים. תשני את זה. אני לא צריך שמישהו יעשה צילום מסך ויגידו שהגיע אוכל מהקפאה".

בהקלטה נוספת נשמע אחד העובדים הסוציאליים במקום מאיץ באחד ההורים לחשוף את המחדלים בתקשורת: "לערב את התקשורת, אני אומר לך בכנות, זה מעולה. כדי לעדכן דברים. כדי למלא מחסור שקורה עם ילדים. זה באמת מצב קשה. חשוב שהתקשורת תדע מזה".

בהקלטה נוספת נשמעת הרכזת עונה לאם בית שהתלוננה על כך שהמנכ"ל אוחיון לא מאפשר לרכוש בגדים לילדים: "הייתי בתוך החיים האלה שש שנים וכולם דיברו כמוך. תעשי הפרדה. זה לא לך, הילדים שלו. מרכז החירום שלו. הילדים שלו לובשים קצר, לא את. הוא לא מרשה להם - לא לך. במיוחד אצלנו זה קשה. הם סגורים בתוך המקום, אף אחד לא רואה מה הם לובשים. הוא צריך להיות לארג' כדי לתת את זה. אל תעזבי כי אין לך כוח (בגלל) שהוא לא נותן לילדים בגדים".

"הכניסו ילדה לכמה שעות", צילום: .

איפה הכסף?

על פי אתר "גיידסטאר", לעמותת "ציון בלומנטל" המפעילה את המעון, מחזור שנתי של 49,612,779 שקלים, ומתוכם 39,385,137 הם תמיכה של המדינה. 416,416 שקלים מגיעים מהרשויות המקומיות. לאור זאת מתחדדת התהייה ממה נובע הפער בין ההזנחה לבין התקצוב הנדיב הניתן עבור כל ילד ולדוחות המצביעים על עושרה של העמותה.

תגובת משרד הרווחה: "בעקבות הדיווחים הקים המשרד צוות בדיקה שנמצאת כעת בעיצומה. נפעל בהתאם לממצאים. חדרי הרגיעה במרכזי החירום נועדו לאפשר מרחב בטוח לילדים להירגע, מבלי שחלילה יפגעו בעצמם או בילדים אחרים. השהייה בחדר היא אך ורק בנוכחות מדריך ולפרק זמן קצר. אנו רואים כל סטייה ממתווה זה באופן חמור, והדיווח ייבדק".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר