התקדמות במיזם המטרו: אושר לקריאה שלישית בכנסת 

ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים אישרה לקדם את הפרויקט היקר והגדול ביותר בתולדות המדינה •  על פי הצעת החוק שאושרה, תוקם רשות ייעודית שתהיה עסוקה בקידום המיזם

הרכבת הקלה, תחנת אלנבי , משה שי
הרכבת הקלה, תחנת אלנבי, צילום: משה שי

בתום עשרה דיונים, ועדת מיזמי תשתית לאומיים מיוחדים אישרה היום (שני) את פרטי חוק המטרו לקריא שניה ושלישית. הפרויקט הוא היקר והגדול ביותר בתולדות מדינת ישראל. על פי הצעת החוק שאושרה, תוקם רשות ייעודית שתהיה עסוקה בקידום מיזם המטרו

בהצעת החוק נקבעו הוראות לעניין מימון המיזם, היטל השבחה ומס השבחת מטרו. בחלק זה, הגיעו האוצר והרשויות להסכמים עם הוועדה שקבעו כי חלוקת נטל המס המטרו המורכב - שיחול באזורי המטרו שיושבחו - יהיה 35% מס השבחת מטרו לקופת המדינה ו-40% לקופת הרשות המקומית – נקבע כי הוראות אלו יחולו על תכניות שיופקדו החל משנת 2023.

יו"ר הוועדה ח"כ יוליה מלינובסקי, צילום: אורן בן חקון

בהמשך לדיון שהיה ביום חמישי שעבר לגבי מנגנון קיזוזים לרשויות מקומיות שלא ישלמו את חלקם על המטרו, הגישה יו"ר הועדה, ח"כ יוליה מלינובסקי, הסתייגות עליה הגיעה להסכמה עם נציגי הממשלה. לפי ההסתייגות, החשב הכללי במשרד האוצר יהיה רשאי לקזז חוב של רשות מקומית, כולו או חלקו, כנגד תשלומי ארנונה, אגרות, כספים ותשלומים נוספים לאותה רשות מקומית למעט תשלומים המיועדים לחינוך או לרווחה או תשלומי חובה המיועדים לשימושים מסוימים שאין הרשות המקומית רשאית לעשות בהם שימוש לתשלום סכומים אחרים. הקיזוז לא ייעשה אלא 30 ימים לאחר שניתנה לרשות המקומית הודעה בכתב על הכוונה לקזז וכן הודעה על האפשרות להשמיע את טענותיה.

ח"כ יעקב אשר שהיה שותף לכל הדיונים ומונה ע"י יו"ר הוועדה לרכז את הערות ראשי הרשויות לחוק זה, אמר בדיון: "החוק עבר שינויים רבים בכנסת ויו"ר הוועדה קיימה דיונים מעמיקים ורציניים בכולו.   התנגדתי למס מטרו. ההתעצמות הכלכלית של גוש דן אחרי המטרו, תחזיר את הכסף לבד לקופת המדינה. שר האוצר הכריז שלא יהיו מיסים וזה מס שמטילים על יזמים. אם המיסוי יהיה גבוה מידי, זה יגרום לכך שתהיה האטה בבנייה ולא ירצו להיכנס לזה יזמים. יש הרבה מתחמי ההשפעה שלא יתאימו לדיור אלא לעסקים ובזה יש רוויה ולכן היטל השבחה של 75% הוא יכול להיות טעות רצינית".

שרת התחבורה מרב מיכאלי. "תקציב של מהפכה",

בתוך כך, שרת התחבורה מרב מיכאלי הציגה בוועדת הכספים את תקציב הביצוע של משרד התחבורה לשנת 2022. התקציב יעמוד על 38 מיליארד שקלים - 80% מיועדים לצרכי התחבורה הציבורית ו-20% בלבד לכבישים. תוכנית החומש להשקעה בתחבורה הציבורית תכלול 2 מיליארד שקלים לשבילי אופניים וכ-5 מיליארד שקלים למגזר הערבי, והסובסידיה בתחבורה הציבורית תעמוד בשנת 2022 על כ-11.75 מיליארד שקלים.

על התקציב אמרה השרה מיכאלי כי "זהו תקציב של מהפכה, הרכב הפרטי בתחתית סדר העדיפויות, האזרח כהולך רגל בראש".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר