ערב דרמטי בכנסת: חוק האזרחות אושר סופית

הצעת החוק שיצרה סערה אושרה ברוב של 45 ח"כים מול 15 • במהלך לילה לבן ארוך במליאה, אישרו חברי הכנסת גם את דחיית קיצור השירות בצה"ל • שקד: "שילוב הכוחות בין הקואליציה והאופוזיציה הביא לתוצאה חשובה עבור ביטחון המדינה"

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:48
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:48
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected
    חוק האזרחות אושר סופית בתמיכת סיעות הימין באופוזיציה // צילום: ערוץ הכנסת

    אחרי ערב דרמטי בכנסת - חוק האזרחות אושר סופית. החוק עורר מחלוקת קשה בתוך הקואליציה, בתוך כך, מרצ ורע"מ הביעו התנגדות. כזכור, החוק ימנע איחוד משפחות פלשתיניות.

    רה"מ בנט ושרת הפנים שקד, היום בכנסת, צילום: אורן בן חקון

    בקריאה השלישית תמכו בהצעה 45 ח"כים אל מול 15 שהתנגדו. לפני ההצבעה, במקום לבקש לראות בהצבעה הצבעת אי אמון, הציע ח"כ אחמד טיבי לח"כ מנסור עבאס לחתום על הצעה לפיזור הכנסת. ח"כ סטרוק שאלה את שרת הפנים שקד האם יש הסכם עם רע"מ לפיו בתמורה להעברת חוק האזרחות, הממשלה תוותר לרע"מ בעניין הנגב, ואילו השרה שקד השיבה שאין הסכם.

    בתוך כך, שרת הפנים איילת שקד אמרה על העברת החוק: ״כמו שהתחייבתי, חוק האזרחות אושר הערב בשעה טובה ומוצלחת במליאת הכנסת. מדובר בחוק ציוני, לאומי ובטחוני מהמעלה הראשונה, שלא ניתן היה להפקיר אותו אך ורק בשל פוליטיקה קטנה. שילוב הכוחות בין הקואליציה והאופוזיציה הביא לתוצאה חשובה עבור ביטחון המדינה וביצורה כמדינה יהודית. אני מודה לכל חברי הכנסת שגילו אחריות והצביעו בעד החוק״.

    ח"כ סמי אבו שחאדה, היום בכנסת, צילום: אורן בן חקון

    נזכיר כי סיעת מרצ, שהינה חברה בממשלה הגישה כ-50 אלף הסתייגויות לחוק על מנת שלא להביא להצבעה עליו ובכך להפיל אותו. רובן נדחו.

    סמוטריץ', היום בכנסת, צילום: אורן בן חקון

    ח"כ מנסור עבאס אמר: "כאשר רע"מ רוצה להחליט האם כדאי לה להפיל את הממשלה או למשוך זמן ולנסות להשקיע עוד מאמץ ולשנות את המדיניות, להביא החלטות וחוקים ומדיניות חדשה לטובת החברה הערבית, אנחנו נחליט בהתאם לשיקול כללי מעבר לנקודה אחת. אין ספק שהחוק הזה, ראוי שיפלו עליו ממשלות".

    ח"כ שמחה רוטמן, היום בכנסת, צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ'

    מסיעת מרצ נמסר בתגובה: ״לאחר מאבק עיקש שמפלגת מרצ ניהלה נגד חוק האזרחות, עוד מאז הקמת הממשלה, וביתר שאת בשבוע האחרון, החוק עבר בתמיכת האופוזיציה, למרות הצבעת סיעת מרצ נגדו. חוק האזרחות הוא הוראת שעה שמאריכים אותה מעת לעת, מיד לאחר שהחוק עבר, סיעת מרצ הגישה הצעת חוק המורה לבטלו״.

    בתוך כך, אמר ח"כ שמחה רוטמן: "חומת המגן של ישראל תקבל היום חיזוק משמעותי. חיזוק שלעולם לא היה מתרחש אם באותו לילה, לפני שבעה חודשים, היינו נכנעים או מוותרים על דרישתנו למכסות ולשקיפות כתנאי לתמיכה בהארכת הוראת השעה. מדינת ישראל היא מדינה יהודית, וכזו היא תישאר".

    וליד טאהא בכנסת, היום, צילום: אורן בן חקון

    הציונות הדתית מסרה את תגובתה לאחר אישור החוק: "לאחר ביקורת שהושמעה כנגד מפלגות הימין על הפלת החוק לפני חצי שנה, הערב הובהר כי מפלגות הימין קיבלו החלטה נכונה וציונית שמנעה העברת חוק שהיה מרע את המצב והצליחה להעביר חוק טוב בהרבה שמחזק את זהותה הציונית והיהודית של מדינת ישראל".

    יו״ר הציונות הדתית ח״כ בצלאל סמוטריץ׳ התייחס גם כן: ״היום עשינו צעד חשוב, וחיזקנו דרך חוק האזרחות המחודש את מדינת ישראל כמדינה יהודית. במקצועיות ונחישות הכנסנו את סעיף המטרה והעברנו את סעיפי השקיפות והמכסות שימנעו את הפירצה בחוק המאפשר איחוד משפחות של אלפי פלסטינים ומכניס אותם בדלת האחורית בזכות שיבה זוחלת לתוך מדינת ישראל".

    עבאס ופריג' בכנסת, היום, צילום: אורן בן חקון

    יו״ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ רם בן ברק אמר: "אני מודה, לא קל לי עם החוק והעברתו, אבל אנחנו נמצאים במציאות בטחונית מורכבת באזור מורכב ועם המציאות הזו אנחנו צריכים לחיות ולפעמים לקבל החלטות לא נעימות כפי שקורה כעת".

    הלילה אושרה סופית דחיית קיצור השירות בצה"ל. לאחר שמליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק שירות ביטחון. דחיית קיצור השירות בצה"ל עברה על חודו של קול כאשר 58 חברי כנסת תמכו מול 57 שהתנגדו.

    חברי הכנסת מצביעים בוועדה, צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

    בשנת 2016 תוקן חוק שירות ביטחון ונקבע בו כי משך שירות החובה לגברים ירד מ-32 ל-30 חודשים. הצעת החוק ביקשה לדחות את מועד קיצור השירות. מטרתה של הצעת החוק שעברה מתבססת על בעיית כוח האדם. בדברי ההסבר נכתב: "מהבחינה שנערכה עלה כי הקיצור הקודם של השירות, שכבר מיושם, הביא לירידה במצבת הלוחמים וכתוצאה מכך במסגרות לוחמות נוצר מחסור בכוח אדם, דבר שהשפיע על כשירות היחידות לביצוע משימותיהן ועל מוכנותן לתרחישי הייחוס.

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר