שר המשפטים לוין: מהיום הקול שלנו בקלפי בעל משמעות

ההצבעה על הרכב הוועדה לבחירת שופטים, ליבת הרפורמה המשפטית, עברה בקריאה שניה ושלישית במליאת הכנסת • לוין: "לא כל החוכמה נמצאת במקום אחד" • סער: ״על זה אתם מבקשים להמריד את עם ישראל?" • רוטמן: "ממשיכים לתקן באחריות את מערכת המשפט ולסיים את עידן מפלגת בג״ץ"

יריב לוין נואם בכנסת (ארכיון) , אורן בן חקון
יריב לוין נואם בכנסת (ארכיון). צילום: אורן בן חקון

ההצבעה על ליבת הרפורמה המשפטית בעיצומה: מליאת הכנסת מצביעה כעת (חמישי) על תיקון דרמטי בחוק יסוד השפיטה, שישנה מן היסוד את הרכב הוועדה לבחירת שופטים. השינוי המוצע צפוי לשבור את המבנה הקיים זה עשרות שנים, ולהעביר את האחריות על מינוי השופטים למוסדות נבחרי ציבור.

בדבריו בפני המליאה טרם ההצבעה, הדגיש שר המשפטים יריב לוין את הרצון להגיע להסכמה, לדבריו, ללא הצלחה. "כאשר הצגתי את הרפורמה המשפטית בראשית 2023, אמרתי שלא כל החוכמה נמצאת במקום אחד", אמר לוין, תוך שהוא מציין כי ניסה לקיים שיח עם חברי האופוזיציה.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 6:05
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 6:05
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    שר המשפטים יריב לוין מציג את הרפורמה המשפטית שלו במערכת המשפט \ יוני ריקנר

    בהמשך דבריו התייחס לוין למתווה הפשרה שגיבש עם השר גדעון סער, והדגיש כי הנוסח המוצע "שם סוף לשיטת חבר מביא חבר שנהוגה במינויים, מפסיק את ניגוד העניינים שנבע מחברותם של נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה".

    שר החוץ גדעון סער תקף בחריפות את מתנגדי הרפורמה. "על זה אתם מבקשים להמריד את עם ישראל ומאיימים במלחמת אחים ומלחמת אזרחים?", שאל סער, והוסיף כי "הציבור לא נענה לכם ולא יוצא בהיקפים שהוא מחה קודם. הוא מבין את הדבר הפשוט".

    לוין הדגיש את המשמעות הציבורית של השינוי: "היום, אחרי עשרות שנים, שקולכם לא נשמע, שהצבעתכם בקלפי נרמסה, אנחנו פותחים דף חדש. ימי ההשתקה חלפו לבלי שוב". הוא הדגיש כי "מהיום הקול שלנו בקלפי בעל משמעות" וכי "השקפת עולמנו מכובדת".

    "על מה אתם רועשים וגועשים? על מה אתם מגנים? על שימור מעמדם של שופטי בית המשפט העליון כסלקטורים בשערי מועדון חברים סגור?", שאל סער והדגיש כי "כל עקרונות מתווה הנשיא כולל ביטול זכות הוטו של שופטי בית המשפט העליון על בחירת נציגים" וכי ההצעה הנוכחית כוללת את כל אלה.

    השר יצחק וסרלאוף: ״הלילה (והבוקר) שינינו את הרכב הוועדה לבחירת שופטים כך שהיא תהיה יותר מאוזנת, ותשקף את רצון הציבור. באופוזיציה ביד אחת קראו בימים האחרונים להגיע לפשרה ולשיח וביד השניה לא נתנו מקום לשום שיח כזה. יש עוד הרבה מה לתקן במערכת המשפט ואני אמשיך להתפלל ״השיבה שופטינו כבראשונה״ ולעשות פה את ההשתדלות הקטנה שלי כדי להחזיר את אמון הציבור במערכת המשפט״.

    "צעד חשוב בהשבת האיזון בין הרשויות ובהחזרת כוח ההחלטה לציבור". רוטמן בכנסת, היום, צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

    יו״ר ועדת החוקה, שמחה רוטמן, כתב אחרי ההצבעה: "אני גאה לבשר שהצעת החוק עברה היום במליאת הכנסת בקריאה שניה ושלישית ותיכנס לספר החוקים של מדינת ישראל.

    "ההצעה שאישרנו היום היא צעד חשוב בהשבת האיזון בין הרשויות ובהחזרת כוח ההחלטה לציבור במדינת ישראל, היא מחזקת את אמון הציבור במערכת המשפט ומבטיחה הליך מינוי מאוזן ושקוף יותר. ההצעה שזכתה לכינוי 'מתווה לוין-סער' מביאה שינוי משמעותי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים ולכללי ההכרעה בה.

    "אז מה הבאנו כאן ולמה זה טוב?", שאל רוטמן והשיב: "איזון בין הרשויות; בחירת שופטים מוסכמת ומאוזנת; ההצעה מוציאה את נציגי לשכת עורכי הדין, על ניגודי העניינים המובנים הכלולים, מהוועדה; שיפור מערכת המשפט".

    לדברי רוטמן, "מדובר במהלך הכרחי שיחזק את הדמוקרטיה הישראלית, יגביר את אמון הציבור במערכת המשפט, וישיב את הסמכות לציבור כפי שמקובל בדמוקרטיות רבות בעולם. ממשיכים לתקן באחריות את מערכת המשפט ולסיים את עידן מפלגת בג״ץ".

    במרכז השינוי עומד למעשה פירוק המנגנון הקיים של מינוי שופטים, תוך הוצאת נציגי לשכת עורכי הדין מהוועדה והעברת כוח ההכרעה למוסדות נבחרי ציבור. וסרלאוף, לוין וסער מציגים זאת כמהלך דמוקרטי, המחזיר את הכוח לציבור, בעוד המתנגדים רואים בכך פגיעה בעצמאות מערכת המשפט.

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר