נחשף מתווה ועדת החקירה לטבח שהקואליציה הציגו למשפחות שכולות

ח"כ קלנר שמקדם את הצעת החוק להקמת ועדת חקירה אלטרנטיבית, הציג לקבוצת משפחות שכולות את עיקרי המתווה • קלנר מחכה לאור ירוק מנתניהו להגיש את החוק, שכן הממשלה לא רוצה כרגע לקדם את המהלך לפני שהמלחמה מסתיימת • משפחות שכולות ממועצת אוקטובר: "ועדת טיוח - קוראים לציבור לא ליפול בספינים"

ח"כ אריאל קלנר (ארכיון) , יהונתן שאול
ח"כ אריאל קלנר (ארכיון). צילום: יהונתן שאול

חבר הכנסת אריאל קלנר (ליכוד), שקיבל מלשכת נתניהו את האחריות לגבש את החוק לוועדת חקירה אלטרנטיבית, הציג היום (שלישי) לקבוצת משפחות שכולות את עיקרי המתווה, להצעת החוק שלו. על פי המתווה, חברי הוועדה לא ימונו על ידי הנשיא העליון כפי שקבוע בחוק ועדת חקירה ממלכתית.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 1:20
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 1:20
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected

    משפחות שכולות מ"מועצת אוקטובר" דורשות הקמת ועדת חקירה ממלכתית בכנסת// מועצת אוקטובר

    כידוע, נתניהו וממשלתו עושים הכל כבר שנה וארבעה חודשים כדי להימנע מהקמת ועדת חקירה ממלכתית אשר תחקור את הטבח. נתניהו לא רוצה חקירה אמיתית של המחדל הגדול אשר תלוי ועומד במשמרת שלו. שאר שותפיו לממשלה תולים את אי רצונם בהקמת ועדת חקירה ממלכתית בכך שהם אינם סומכים על נשיא העליון יצחק עמית שימנה את חברי הוועדה והעומד בראשה כפי שמחייב חוק ועדת החקירה הממלכתית.

    הצעתו של קלנר בשם הקואליציה נולדה כדי לעקוף את נשיא העליון אך היא זוכה להתנגדות והתקפות רבות מהאופוזיציה, משפחות שכולות וחלקים רבים בציבור שלא רוצים שהפוליטיקאים שאמורים להיות מושאי החקירה ימנו בעצמם את חברי הוועדה. בנוסף יש טענה משפטית שחברי הוועדה לא יכולים להיות נפגעי העבירה ושזה לא קביל שנפגע העבירה קרי משפחות חטופים או משפחות שכולות יחקרו את האירוע בו הם נפגעו.

    לפי מסמך העקרונות שהגיע לידי "ישראל היום", המתווה כבר ממותג תחת השם: "ועדת חקירה ממלכתית שיוויונית", ויש גם פרטים לדרך הקמתה וכמות החברים שהיא תכלול.

    משפחות שכולות מפגינות מול ישיבת הממשלה, צילום: .

    לפי המתווה של קלנר, הוועדה תכלול 9 אנשים, כאשר ברוב של 80 ח"כים ייבחרו שישה אנשי מקצוע, מתוכם: 2 משפטנים בעלי כשירות להתמנות לשופטים בעליון, 2 בכירים לשעבר בארגוני הביטחון, 2 בעלי ניסיון עשיר בניהול מערכות אזרחיות גדולות מהמגזר הפרטי או הציבורי. אם לא יהיה רוב של 80 ח"כים לשישה נציגים כאלה הקואליציה והאופוזיציה יבחרו כל צד בנפרד 3 נציגים מטעמם באותם קטגוריות.

    מחכה לאור ירוק מנתניהו

    לאחר בחירת 6 אנשי המקצוע, אותם אנשי מקצוע יבחרו 2 נציגים של משפחות שכולות או משפחות החטופים. לאחר שיבחרו 8 הנציגים, הם יבחרו בתוך עצמם ברוב רגיל של 5 מתוך 8 את היו״ר. סה״כ: 9, כלומר שמונה חברי ועדה ויו״ר.

    למעשה, קלנר גיבש כבר את רוב הפרטים, אך הוא מחכה לאור ירוק מרה"מ לקדם את החוק. בישיבת הממשלה שהתקיימה לפני שבועיים נתניהו התנגד לקידום ועדת חקירה לטבח ואמר: "המלחמה לא הסתיימה, אנחנו בהפסקת אש, אבל רק הקבינט יקבע מתי המלחמה תסתיים". כלומר כאשר מרחפת האפשרות שתחודש הלחימה, בממשלה לא ממהרים להקים ועדת חקירה. בטח לא ממלכתית אבל גם לא אלטרנטיבית.

    כמו כן, לפי המתווה הוועדה תחזיק בסמכויות דומות לזו של ועדת חקירה ממלכתית לפי חוק ועדת חקירה ממלכתית הקיים. בהתאם, בהחלטה של לפחות 2 חברי וועדה, יוכלו לזמן כל אדם או ארגון לחקירה. בנוסף, כל הדיונים של הוועדה ישודרו בשידור חי בשקיפות לציבור.

    ממועצת אוקטובר, המאגדת 1,300 משפחות שכולות, משפחות חטופים, שורדי הטבח, נמסר בתגובה לועדת החקירה הפוליטית שמקדם ח״כ קלנר בשם לשכת רוה״מ: ״שוב תוקעים סכין בגב המשפחות בזמן הלוויות. ההצעה הזאת לא ראויה לנייר עליה נכתבה.

    ״משפחות מועצת אוקטובר הופתעו לשמוע שח״כ קלנר מקדם בשם ראש הממשלה ועדת טיוח שתמונה על ידי הנחקרים עצמם. אנו קוראים לציבור לא ליפול בספינים על גב יקירינו. הצעה זאת היא בבחינת רצח נוסף של יקירנו - לא נאפשר קידומה״.

    ממכון זולת, המוביל את העתיקות להקמת ועדת חקירה ממלכתית נמסר: "כשהחוקר קובע מי יהיו החוקרים זאת לא חקירה אלא טיוח. הניסיון של נתניהו להקים ועדת טיוח דרך חברי כנסת אלמוניים ייכשל. האמת תצא לאור".

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר