ח"כים מהקואליציה: "לשנות את כללי המשחק - להחיל את תוכנית האלופים בעזה"

שמונה מחברי ועדת החוץ והביטחון חתמו על המכתב • "הפעולה הקרקעית שהחלה באוקטובר לא מביאה להכרעת חמאס" • "אנו מכניסים את חיילינו שוב ושוב למקומות ש'טוהרו', ומשלמים מחיר דמים" • הח"כים דורשים לפרז את הרצועה ולהחיל ממשל צבאי כדי לחסל את שלטון חמאס

"טיהור של האויב מהרצועה וחתירה להכרעה ולניצחון". צילום: דובר צה"ל

שמונה מחברי ועדת החוץ והביטחון חתמו על מכתב שדורש משר הביטחון ישראל כ"ץ להחליף את התוכנית המבצעית בעזה בהקדם.

לאחר הירי לנתיבות, כ"ץ מאיים : " חמאס יספוג מכות בעוצמה שלא נראתה בעזה זמן רב" //אלעד מלכה, משרד הביטחון

מדוח מצב שהוצג לחברי הוועדה בשבוע האחרון עולה כי חמאס משתקם במהירות בכל אזור שממנו צה"ל יצא, כולל החזקת אמל"ח, בין היתר בחאן יונס ובנוסייראת.

את המכתב יזם ח"כ עמית הלוי מהליכוד, וחתומים עליו ח"כים מכל סיעות הקואליציה. במכתב נכתבה ביקורת קשה על התנהלות המלחמה עד כה, והוא כולל דרישה מכ"ץ עצמו להחליף את התוכנית המבצעית הכוללת "דשדוש" כהגדרתו של ח"כ הלוי, ב"ניצחון והכרעה".

חברי ועדת החוץ והביטחון שעוקבים מקרוב אחר הפעולות שמבצע צה"ל מאז תחילת התמרון הקרקעי טוענים כי הפעולה הקרקעית שהחלה ב־27 באוקטובר 2023, וכפי שהיא מבוצעת מאז בשטח, "אינה מאפשרת את מטרות המלחמה כפי שהוגדרו על ידי הדרג המדיני - מיטוט היכולות השלטוניות והצבאיות של חמאס - והן אכן לא מתממשות עד היום, אף שמדובר בשטח קטן ומול אויב שלא מחזיק בכלים וביכולות של צבא מודרני".

יוזם המכתב. ח"כ עמית הלוי, צילום: אורן בן חקון

לטענת החותמים, באופן שבו פועל צה"ל באמצעות פשיטות ממוקדות, מתאפשר לחמאס פעם אחר פעם לשקם את יכולותיו והנגזרת היא מלחמת התשה שאינה מקרבת להכרעה.

שליטה באוכלוסייה

לצד הלוי, חתומים על המכתב חברי הכנסת צבי סוכות, אריאל קלנר, אושר שקלים, ניסים ואטורי, אוהד טל ונוספים. למעשה החותמים דורשים את ביצוע "תוכנית האלופים" הכוללת פינוי אוכלוסייה מצפון הרצועה והטלת מצור עליה, באופן שיוביל לשליטה אפקטיבית בשטח ובאוכלוסייה. לטענת החותמים, כך יתאפשרו "טיהור של האויב מהרצועה וחתירה להכרעה ולניצחון ולא לדשדוש ומלחמת התשה שבה הצד העיקרי המותש הוא ישראל".

עוד עולה מהמכתב כי הלכה למעשה טוענים החברים בוועדת החוץ והביטחון כי חיילים בעזה נהרגים לשווא. "אנו מכניסים את חיילינו שוב ושוב לשכונות ולסמטאות שכבר נכבשו על ידם פעמים רבות. מקומות שעליהם ראשי צה"ל הכריזו ככאלו שבהם גדודי החמאס פורקו ומוטטו והם מטוהרים מאויב. באותם מקומות אנחנו משלמים מחיר דמים נורא ובלתי נסבל".

נשלחים שוב ושוב למקומות ש"טוהרו". לוחמים בעזה, צילום: דובר צה"ל

כ"ץ, שעוד לא קיבל את מאה ימי החסד בתפקיד בשל עצימות המלחמה, נדרש כעת לבחון יחד עם ראש הממשלה את התוכנית המבצעית מחדש ולהוביל לביצוע של "תוכנית האלופים" להכרעת חמאס בכל מקום שאליו צה"ל נדרש להיכנס.

זה יתבצע באופן הבא: כיתור ופינוי האוכלוסייה ולאחר מכן השמדה מרחוק של כל מקורות האנרגיה (דלק, מתקנים סולאריים וכיו"ב), השמדה של כל מקורות המזון לרבות מחסנים, מאגרי מים וכל אמצעי רלוונטי, חיסול מרחוק של כל מי שנע במרחב ולא יוצא עם דגל לבן במשך ימי המצור.

רק לאחר הפעולות הללו וימי המצור על מי שנותר, צה"ל צריך להיכנס בהדרגה לטיהור מלא של קיני האויב, באופן שבו חייהם של חיילי צה"ל לא יהיו בסיכון לשווא שוב ושוב.

"לא פועלים כנדרש"

יש לציין כי ועדת החוץ והביטחון וחברי ועדות המשנה שבה הם למעשה גורם הפיקוח היחיד על הצבא ועל מערכת הביטחון בכלל בביצוע תוכניות המלחמה והשגת יעדיהם. כמעט מדי שבוע מובאת בפניהם סקירה מודיעינית שמציירת את התקדמות הכוחות ואת ההישגים בשטח. לעיתים הם - ובעיקר חברי ועדות המשנה - מקבלים מידע מבוסס ומדויק יותר מאשר חברי הקבינט שמתכנסים לדיון בהחלטות אד־הוק.

חמאס מחדש את יכולות הייצור. רקטות שנתגלו בצפון עזה, צילום: דובר צה"ל

כ"ץ, שעד כה לא נמנע מהתכתשות עם הרמטכ"ל, נדרש כעת אולי לחזית החשובה מכולן בגזרת ההחלטות המבצעיות בעזה, אלה שהוביל נתניהו יחד עם קודמו בתפקיד.

העובדה כי המלחמה בעזה נמשכת יותר משנה ללא השגת יעדי המלחמה מדירה שינה מעיני רבים, בהם גם הורים ללוחמים, משפחות חטופים ותושבי העוטף. חברי הוועדה - שמקבלים פניות חוזרות בנושא אל מול התשובות של צה"ל - חוששים כי באופן הזה המלחמה לא תוביל להשגת היעדים, לא בטווח הקרוב ולא בכלל.

"עד היום לא קיבלנו מנציגי צה"ל בוועדה תשובות שמניחות את הדעת, מדוע לא פועלים כנדרש כדי להביא להכרעת האויב ומהן התוכניות להמשך. לכן אנו מבקשים את התערבותך המיידית במענה לשאלות אלו ובמתן הנחיות מתאימות לצה"ל כדי להגיע להכרעה ולהפסיק לסכן את חיי חיילינו ללא צידוק", הם מסכמים במכתב.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר