החלטת השר ישראל כ"ץ שפורסמה הבוקר (שישי), לבטל את השימוש בצווי מעצר מנהליים נגד מתיישבים ביהודה ושומרון התקבלה, מן הסתם, בתגובות אוהדות מצד חבריו לקואליציה וראשי ההתיישבות.
ח״כ צבי סוכות, יו"ר ועדת המשנה של ועדת החוץ והביטחון לענייני אזור יהודה ושומרון מטעם הציונות הדתית: "מברך את שר הביטחון הנכנס ישראל כץ על החלטה צודקת מאין כמוה. המתיישבים ביהודה ושומרון אינם אזרחים סוג ב' ופרקטיקות המיועדות למלחמה באויב אמורות לשמש אך ורק למלחמה באויב".
חה"כ אביחי בוארון (הליכוד), מוותיקי ההתיישבות ביו"ש: "כל הברכות לשר הביטחון ישראל כץ על החלטתו להפסיק שימוש בצווי מעצר מנהליים נגד תושבים ביו"ש. בהחלטתו, השר כץ מבטא גישה אוהדת וחמה להתיישבות ולמתיישבים ביו"ש שכמו תושבי הדרום ותושבי הצפון נמצאים גם הם בחזית מול האויב הפלשתיני. אין ספק שזו סנונית ראשונה שמבטאת יחס חדש שאחריתו ריבונות מלאה על יהודה ושומרון. תודה ישראל".
שר האוצר והשר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ' קרא להחלטה "אמיצה ומתבקשת" והוסיף: "בהחלטתו ביטל השר כץ אפליה ארוכת שנים נגד מתיישבי יהודה ושומרון ושם קץ לעוול במסגרתו המתיישבים היו אזרחים סוג ב' והופעלו כלפיהם אמצעים דרקונים ולא דמוקרטיים שרמסו את זכויותיהם, אמצעים שלא מופעלים כנגד אף אוכלוסיה אחרת במדינת ישראל מלבד מחבלים ואויבים מסוכנים".
"המתיישבים הם אזרחים שומרי חוק המתנגדים לכל סוג של אלימות או נטילת החוק לידיים, ואולם ככל שישנן תופעות פסולות כאלה חלילה הן אמורות להיות מטופלות על ידי המשטרה ומערכת המשפט בהתאם לסדרי הדין ודיני הראיות של הדין הפלילי, בדיוק כמו כלפי כל אזרח או אוכלוסיה אחרת".
שר הנגב הגליל והחוסן הלאומי יצחק וסרלאוף מעוצמה יהודית אמר בתגובה, כי ה"החלטה מבורכת" וכן קרא להחיל אותה על מקרי עבר. "כעת, זו ההזדמנות לבטל את המעצרים המנהליים שכבר הוגשו כלפי מתיישבים על לא עוול בכפם".
השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר היה מהראשונים שפרסמו הודעת תגובה בתמיכה בכ"ץ. לדבריו, ברמיזה לקודמו של כ"ץ בתפקיד, יואב גלנט: "יש שר ביטחון בירושלים! מברך את חברי השר ישראל כ"ץ על בשורה חשובה ואדירה, החלטתו הבוקר להפסיק את מתן הצווים המנהליים למתיישבים ביו"ש, זה תיקון עוול של שנים רבות וצדק עם אותם אוהבי הארץ. ישראל, כל הכבוד!".
"ההתיישבות ביו"ש זכאית ללגיטימציה"
ראש מועצת שומרון, יוסי דגן: "מברך את שר הבטחון - הישג לדמוקרטיה הישראלית זכויות האדם של תושבי יו"ש לא יהיו למרמס. אני מברך את חברי היקר על ההחלטה החשובה והמוסרית הזו - הסרת החרפה של המעצרים המנהליים, המפלים בצורה דווקאית את המתיישבים ביו"ש. הכלי הזה איננו פעיל כלפי מאפיונרים שרוצחים אנשים ברחובה של עיר במטעני חבלה".
עוד הוסיף דגן: "ההתיישבות ביו"ש מתנגדת בכל תוקף לפעילות אלימה, מערכת אכיפת החוק מחוייבת לפעול נגדה, אולם אך רק בכלים דמוקרטיים. הכלי הזה גם הוכח כלא יעיל, וההוכחה לכך היא שמעשים כאלו קורים גם לאחר שימוש בצווים מנהליים. ההתיישבות ביו"ש זכאית ללגיטימציה מלאה וזכויות האדם של חצי מליון תושבי יו"ש לא יהיו למרמס והן אינן שונות מזכויות האדם של אוכלוסיה בכל מקום אחר במדינת ישראל".
בארגון חוננו המייצג את העצורים המנהליים היהודים קראו לשחרר את כלל העצורים המנהליים. "מברכים על שינוי הקונספציה - המתיישבים אינם האויב. אנו קוראים לשר להורות מידית על שחרורום של כלל העצורים המנהליים היהודים שנמצאים כעת בבתי הכלא".
ראש המועצה המקומית בית אל, שי אלון, בירך על החלטת שר הביטחון ואמר: "מאז ומתמיד מתיישבי יהודה ושומרון הם חלק מעילית החברה הישראלית ומטובי בניה. זהו תיקון שאין צודק וראוי ממנו, בייחוד בתקופה זו בה מיטב תושבי יו"ש נמצאים בחוד החנית ובקרב איתן על המשך קיומה של מדינת ישראל".
"משטר עליונות יהודית"
מן הצד השני של המפה הפוליטית, החלו לזרום גם כן תגובות למהלך של כ"ץ. ח"כ טיבי בתגובה ראשונה על החלטת שר הבטחון: "מדובר בתעודת כשרות של שר הביטחון לטרור יהודי. ממשלה של תומכי טרור. מעצר מינהלי לפלשתינים בלבד. עוד הוכחה למשטר העליונות היהודית. אחר כך הם יתבכיינו על "אנטישמיות" בהאג. או בקיצור: מעצר מנהלי לא יחול על מי שבדמו זורם דם כחול לבן, בן הגזע היהודי העליון".
מתנועת "יש דין" נמסר בתגובה: "מעצרים מינהליים הם צעד דרקוני ואנטי דמוקרטי שראוי לחדול משימוש בו כלפי פלשתינים וישראלים כאחד. תחת זאת על רשויות החוק לנהל חקירות אפקטיביות ולהעמיד לדין כאשר ישנן ראיות מספקות לכך. נזכיר שאלפי פלשתינים מוחזקים במעצרים מינהליים מכוח צווי מעצר מינהלי שהשר כ"ץ לא ביטל".
בארגון "שלום עכשיו" אמרו: "ביטול צווי המעצר המנהליים למתנחלים בלבד הוא צעד ציני ומנותק שמלבין ומנרמל את הטרור היהודי ההולך ומתגבר בחסות המלחמה. במקום להילחם ביד קשה במתנחלים אלימים, השר כ"ץ מחלק להם פרסים, ומעביר מסר ברור שהאלימות משתלמת. את המחיר בשטח ישלמו חיילים, פעילים ופלשתינים".
חבר הכנסת גדי איזנקוט נמנה גם הוא על המתנגדים להחלטה. לדבריו, "החלטתו של שר הביטחון היא שגיאה חמורה ומסוכנת, צעד נוסף בדרך להסלמה חמורה ביהודה ושומרון, עליה נשלם כולנו".
"יעדם של הצווים איננו אוכלוסיה יהודית שומרת חוק, אלא גורמי טרור קיצוניים שמכתימים ומסכנים אותנו כחברה. תארו לכם שהיה מבוצע מעצר מנהלי לברוך גולדשטיין, או לרוצח משפחת דאובשה. הצעד היום הוא חלק משורת צעדים מתמשכת הפוגעת בכוונת מכוון ביכולתו של צה״ל למלא תפקידו כריבון המחויב לדאוג לשלומם ובטחונם של התושבים. הצעד האחרון של שר הביטחון מצטרף להעברת המנהל האזרחי לאחריות שר האוצר, והכפפת מחוז ש"י לשר לביטחון לאומי".
השתתפו בהכנת הידיעה: מישל מכול וחנן גרינווד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו