חברי הכנסת עמית הלוי, זאב אלקין ואוהד טל מוועדת החוץ והביטחון התריעו בפני חברי הקבינט מפני כניסה קרקעית ללבנון לפי התוכנית הנוכחית של צה"ל שלטענתם הם נחשפו לפרטיה. הם ציינו כי הם תומכים עקרונית בכניסה קרקעית ללבנון, אך התוכנית שאליה נחשפו תוביל לדשדוש ולא להכרעה.
בלי קשר להסלמה הנוכחית בצפון, לאחר הטבח במג'דל שמס, חברי הכנסת עמית הלוי, זאב אלקין ואוהד טל מוועדת החוץ והביטחון שיגרו לפני חודש וחצי מכתב סודי לראש הממשלה ולשרי הקבינט שבו הם כותבים: "על פי המידע המצוי ברשותנו יישום התוכנית המבצעית שהוכנה על ידי צה"ל עלול להוביל את מדינת ישראל לכישלון טראגי בעל השלכות חסרות תקדים. ראשי מערכת הביטחון טועים באופן עמוק בהבנת האסטרטגיה של האויב".
במכתב ארוך, שכעת נפרסם לראשונה את עיקריו, חברי ועדת החוץ והביטחון מפרטים מדוע לטענתם התוכנית המבצעית שצה"ל גיבש לאפשרות של כניסה קרקעית ללבנון שגויה. תוכנית שלפי מקורות טרם נערך עליה דיון רציני בקבינט הרחב, אך היא כן מוכרת למג"דים ולדרגי השטח בצבא וכמובן נידונה בין צה"ל גלנט ורה"מ.
הח"כים טוענים שלמעשה בתוכנית ללבנון לא נלמדו הטעויות שנעשו בתמרון בעזה, וכי צריך להגדיר כי יעד המלחמה הוא מיטוט היכולות השלטוניות והצבאיות של חיזבאללה ולא רק הרחקתו מהגבול. הח"כים מפרטים באריכות כי גם במידה שהיעד הוא הרחקה מהגבול כפי שצה"ל מגדיר זאת, יש לבצע תוכנית אחרת.
בסקירה ראשונית, הח"כים טוענים כי תוכנית הפעולה של הציר האיראני היא להתיש את ישראל ומפרטים על כך בהרחבה. לדעתם, הציר מצליח לעשות זאת לישראל בסמטאות ובפירים העזתיים ולטענתם גם התוכנית הנוכחית תוביל להתבוססות בבוץ הלבנוני.
תחת סעיף "גבולות הגזרה של התוכנית" הם כתבו: "הפעילות המתוכננת בגזרה הדרומית של לבנון לא תסיר את איום מערכי האש של חיזבאללה, שפרושים ברובם העצום מצפון לליטני ויכולים להגיע לחיפה, לתל אביב ואף דרומה מכך. אם הפעולה הזו תסתיים בהסכם שיקבע את המצב הזה ברוח החלטה 1701, היא אף לא תסיר את איום הפשיטה, גם אם יידרש יותר זמן ותחכום לכוחות רדואן ואחרים לעבור את הגבול".
תחת סעיף "צורת הלחימה" נכתב בכפוף לפרטים שהשמטנו: "התוכנית הנוכחית בנויה באופן כללי מהקל אל הכבד. צורת הלחימה צריכה להיות הפוכה - פעולות שיחתרו להכרעה מהירה, שצריכות למוטט בשלב הפתיחה את מקורות הכוח והאש של חיזבאללה ולהגיע לעמדת שליטה במקומות האסטרטגיים בלבנון".
הח"כים תומכים עקרונית בכניסה קרקעית ללבנון, אך כאמור חושבים כי בנסיבות הללו הכרחי לנקוט צעדים אחרים הכוללים את שיקום צה"ל מבחינת כוח אדם וחימושים. כמו כן יש צורך בהיערכות אופרטיבית לתוכנית אחרת שתביא לשינוי יסודי בלבנון ולא לפעולה מוגבלת שתהיה חסרת תוחלת.
עד אז – יש להפעיל תוכנית אש חזקה הכוללת שריפות וגביית מחיר קשה בתשתיות, אשר תביא לישראל הפסקת אש טובה יותר מהסכם הוכשטיין, כדי שיהיה אפשר להיערך ולתקוף בעתיד הקרוב עם תוכנית ומשאבים טובים יותר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו