״אם המדינה שולחת צווי גיוס לחרדים - היא חייבת לאכוף אותם״

עליזה בלוך בשיחה נוקבת עם עידן טנדלר על עתיד החברה הישראלית • קוראת לשילוב אמיתי של חרדים וליצירת אמנה חברתית חדשה אחרי 7 באוקטובר

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 49:18
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 49:18
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions off, selected
    • default, selected
    בשביל ישראל- עליזה בלוך

    ד״ר עליזה בלוך, אשת חינוך וראש העיר בית שמש לשעבר, התארחה בפודקאסט 'בשביל ישראל' של עידן טנדלר, ואמרה כי "אחרי טבח 7 באוקטובר החברה הישראלית צריכה לחולל שינוי עצמי שבו יחודשו ההסכמות שנקבעו על ידי מייסדי המדינה. צריך להגיע להסדרים שיתאימו לכל הציבור על ידי היוזמה שלנו פנימה. ארגון חמאס מצד אחד כפה על כולנו לראות את עצמנו כחברה אחת וכעם אחד.

    עליזה בלוך ועידן טנדלר, צילום: .

    ״לחמאס לא משנה האם הוא תוקף קיבוצניק או אדם חרדי. מבחינת חמאס כולנו אותו עם ואותה זהות ומהבחינה הזו הוא גם דחף אותנו לראות את עצמנו ככאלו. אלא שאני רוצה שאנחנו ניצור לעצמנו את הזהות הזו בצורה חיובית ולא בגלל שגורם רצחני דוחף אותנו לבחוץ אל אחוות אחים", הסבירה.

     

    כשבלוך נשאלה כיצד היא חושבת שניתן לחולל תהליך איחוד חדש מהסוג הזה שיכלול בתוכו את החרדים כציבור גם כן, הסבירה בלוך שיש בכל הנוגע לכך שני חלקים של פעילות. חלק ראשון מבחינתה קשור להתנהלות המדינה וחלק נוסף קשור לדרישה של החברה בארץ מהציבור החרדי.

    "ראשית מקימי המדינה בהובלת דוד בן גוריון, החליטו להקים באופן מודע ארבעה זרמים של חינוך. זרם ממלכתי, זרם ממלכתי דתי, זרם ערבי וזרם חרדי. כל אחד מהזרמים האלו עצמאי לחלוטין ובנוגע לזרם החרדי כל התכנים שנלמדים בו נקבעים על ידי עמותות פרטיות או על ידי מפלגות. כך קורה שילד חרדי מגיל שלוש מחונך בניתוק מוחלט מהמדינה ומהצורך שלו לקחת חלק בחברה בישראל. לדוגמה כשאני הייתי ראשת העיר, הובלתי מהלך חינוכי שמסביר שהמראה של הרחובות בבית שמש הוא חלק מהאחריות שלנו כחברה. העמדה הזו נתפסה כמובנת מאליה בבתי הספר הממלכתיים והממלכתיים דתים. לעומת זאת בבתי הספר החרדים לא כולם הבינו למה יש להם אחריות על הרחוב שהוא לא שלהם. כלומר הם לא הבינו שיש להם אחריות לא רק כפרטים על הבית שלהם אלא גם על החברה על מה שקורה בחוץ. הם לא הבינו שיש לזה משמעות. הנקודה הזו לא היתה בכל בתי הספר החרדיים אבל היא מראה את הניתוק מהחברה, מתחושת האחריות הכוללת על המדינה. המציאות הזו קרתה בגלל שהם כמערכת חינוך נותקו לחלוטין מהמערכת הממלכתית. זו נקודה שבה המדינה צריכה לעשות בעצמה שינוי ולהיכנס אל בתי הספר האלו ולא לתת להם רק תקציבים ולא להתעניין כלל מה לומדים בהם. בנוסף לכך אם המדינה שלחה צווי גיוס אל צעירים חרדיים היא צריכה לאכוף את הצווים האלו. העניין הוא לא רק לשלוח צווים אלא ממש לאכוף ולדרוש את הגיוס הזה".

    בתחום החינוך ציינה בלוך עוד שיש אפשרות לייצר עבור הציבור החרדי מערכת חינוך ממלכתית עם כל לימודי הליבה אבל שהתהי ממלכתית חרדית לחלוטין. "בבית שמש הקמתי מערכת חינוך ממלכתית חרדית שנתנה לימודי ליבה ברמה הגבוהה ביותר יחד עם כל החינוך היהודי החרדי הקלאסי. הרבה משפחות חרדיות עברו לעיר מערים אחרות דווקא בגלל האפשרות הזו. גם משפחות חרדיות עלו מחו"ל בגלל האפשרות הזו. אמנם עסקנים חרדים גם התערבו ופעלו על המערכת אבל זו דמוקרטיה. אני בכל אופן בראייה שלי נטעתי את הזרעים שמלמדים את הציבור החרדי שניתן גם וגם, גם לימודים כללים וגם לימודים עם הכיוון החרדי. הזרעים האלו גם ניטעו בכל היחס אל המדינה ובכל תחומי החיים. אמנם כעת הפסדתי בבחירות אבל אם הציבור יזכור את הזרעים האלו וידרוש אותם מהעסקנים החרדיים אז הם יפעלו בכיוון הזה לטובת הציבור שלהם ועל פי הדרישות שלו", ציינה.

    "צריך לאפשר לצעיר חרדי להרגיש נוח בצה"ל"

    בכל הנוגע לשילוב החרדים באחריות על המדינה ובהתגייסות לצה"ל ציינה עליזה בלוך, כי נדרשת גם קבלה אמיתית של החברה החרדית כך שהיא תרגיש טוב בצה"ל וצעירים חרדיים לא יידרשו לבחור האם הם נשארים חרדים או שהם בוחרים לעזוב את עולמם ולהתגייס לצבא.

    "קבלה אמיתית בדמוקרטיה ובחברה שאני רוצה לבנות כאן היא עמדה שאומרת שצריך לאפשר לאחר להרגיש נוח במסגרת שהוא לוקח בה חלק. כלומר צעיר חרדי שיגיע לצבא צריך להרגיש שהוא לא צריך לבחור בין תפילה לאימון ובין העולם הרוחני שלו לבין שירות צבאי משמעותי. הצעיר הזה צריך להרגיש טוב בתוך הצבא. יש כאלו שדורשים שהחרדים יתגמשו כלפי המערכת אבל היא אומרת שאם רוצים לקבל אותם, לחבר אותם לשאר החברה במדינה אז צריך שהם ירגישו שהם חלק ולא שרוצים לשנות אותם. זו דמוקרטיה אמיתית".​​​​​​​​​​​​​​​​

    תמלל וערך: אסף גולן

    טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

    כדאי להכיר