סקר חדש שנערך על ידי המכון הישראלי לדמוקרטיה ומתפרסם היום (שני) מצביע על מצוקה כלכלית משמעותית בקרב מפוני הצפון, לעומת מפוני הדרום. מהנתונים עולה כי המפונים מהצפון סובלים מפגיעה כלכלית חריפה יותר, עם שיעור גבוה יותר של פיטורים, ירידה בהכנסות, היעדר כסף נזיל, והגדלת החובות והאשראי.
אחד הממצאים הבולטים בסקר הוא הפגיעה בתעסוקה בקרב מפוני הצפון. 19% מהם פוטרו, יצאו לחל"ת או נאלצו לסגור את העסק בעקבות המלחמה – פי ארבעה משיעור דומה בכלל המדגם (5%). נוסף על כך, 38% מהמפונים מהצפון דיווחו כי ירדו בהיקף המשרה או בפעילות העסקית שלהם, לעומת 25% בלבד בכלל המדגם.
הנתונים מראים כי מעל מחצית (54%) ממשקי הבית של מפוני הצפון דיווחו על ירידה בהכנסות, לעומת 33% בלבד ממפוני הדרום.
הגדלת ההלוואות והאוברדראפט
המצוקה הכלכלית של מפוני הצפון מתבטאת גם בהיעדר נזילות כלכלית: 31% מהם ציינו כי אין להם כלל כסף נזיל, בהשוואה ל-17% ממפוני הדרום. בנוסף, 38% מהם דיווחו כי הכסף הנזיל שברשותם יספיק להם לתקופה שבין חודש לשלושה חודשים בלבד, לעומת 21% ממפוני הדרום.
בתחום האשראי, 27% ממפוני הצפון נכנסו או הגדילו את מסגרת האוברדרפט שלהם, לעומת 21% ממפוני הדרום.
כ-35% ממפוני הצפון נאלצו למשוך חסכונות או לקחת הלוואות כדי להתמודד עם המצב הכלכלי, יותר מפי שניים מהשיעור בקרב מפוני הדרום (16%) וגבוה גם מהממוצע בכלל המדגם (28%). 80% מהמפונים נדרשים לשלם משכנתא או שכר דירה – שיעור גבוה משמעותית מהנתון בכלל המדגם (57%). 33% מהם מתקשים לעמוד בתשלומים, בדומה לשיעור בקרב מפוני הדרום (27%) וכלל המדגם. עם זאת, 72% מהמפונים זכו להקלות בתשלומי הדיור, נתון גבוה משמעותית מהממוצע בכלל המדגם.
"ממצאי הסקר רק אוששו את הערכותינו המוקדמות שמצבם התעסוקתי והפיננסי של מפוני הצפון קשה ביותר, ומחייב התייחסות מיוחדת בהיבט של תעסוקה ונזילות", אמר אבירם ניצן, מנהלת המרכז לממשל וכלכלה, עורכת הסקר.
לדבריו, "אוכלוסיית מפוני הצפון עוד טרם המלחמה אופיינה ברמת שכר והשכלה נמוכים יחסית ובשיעור עצמאים ומבוגרים גבוה יחסית, שתי קבוצות המאופיינות ברמת פגיעות גבוהה וכושר התאוששות נמוך, לפיכך על ממשלת ישראל למקד את כלי הסיוע למפוני הצפון באותן אוכלוסיות פגיעות, בדגש על העצמאים והמבוגרים".
יו"ר נשיאות המגזר העסקי ותושב מטולה, דובי אמיתי: "הסקר מציב בפנינו תמונת מצב מדאיגה בנוגע למפוני הצפון, אשר נדרשים להתמודד עם אתגרים כלכליים חמורים כתוצאה ממלחמת חרבות ברזל. הנתונים מלמדים כי המפונים בצפון חווים ירידה דרסטית בהכנסותיהם, בעוד שמצבם הכלכלי קשה משמעותית בהשוואה למפוני הדרום".
עוד הוסיף כי, "במציאות הזו, החלטנו לפעול בשיתוף פעולה מלא בין נשיאות המגזר העסקי, הממשלה והפילנתרופיה, על מנת לייצר מציאות חדשה עבור תושבי הצפון. שאיפתנו איננה לחזור למצב שהיה לפני המלחמה, אלא לעצב 'צפון חדש' – מקום שבו ייווצרו הזדמנויות כלכליות אמיתיות ומסלולי צמיחה חדשים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו