מאות מהציונות הדתית בעצרת להשבת החטופים: "המחויבות לפיקוח נפש מחייבות אותנו לפעול"

דתיים-לאומיים, בהם משפחות חטופים ונרצחים, התכנסו בירושלים בקריאה להמשיך את העסקה - ולהשיב את כולם מהר ככל האפשר: "מראה השבים בשבת זועק יותר מכל מילים: כל השתהות בשחרור היא הרת אסון" • סקר: 66% מהציבור הדתי-לאומי סבור עקב מראות שלושת השבים האחרונים כי יש להאיץ את התקדמות העסקה

עצרת תפילה ותמיכה והשבת החטופים במרכז התחנה. צילום: אורן בן חקון

למרות הקור והגשם השוטף, במתחם התחנה הראשונה בירושלים התכנסו הערב (רביעי) מאות בעצרת תפילה לתמיכה בממשלה לשחרור החטופים משבי חמאס בעזה. העצרת מתקיימת בהובלת תנועת "הנני", תנועה דתית-לאומית אליה משתייכות דמויות ממגוון רחב מאוד בציונות הדתית.

עצרת תפילה ותמיכה והשבת החטופים במרכז התחנה, צילום: אורן בן חקון

מארגני העצרת קראו לממשלה להמשיך במשימתה להשיב את כלל החטופים הביתה, תוך שימת דגש על שינוי המדיניות הביטחונית המורכבת שתיווצר. "אנו מבקשים לתת ביטוי לקולה של הציונות הדתית ושותפים נוספים", נכתב בהזמנה לכנס, "המדגיש את חובת הערבות ההדדית והתמיכה בממשלה ובכוחות הביטחון".

שופט בית המשפט העליון בדימוס אליקים רובינשטיין הדגיש בדבריו את הדחיפות בקידום שלב ב' של העסקה: "החזרת החטופות והחטופים היא כיום היעד העליון של מדינת ישראל, אין בלתו. מראה השבים בשבת, דמויי מוזלמנים יוצאי מחנות השואה, זועק זאת יותר מכל מילים. כל השתהות בשחרור 'יושבי חושך וצלמוות אסירי עוני וברזל' היא הרת אסון. המחיר איננו בעבור החטופים אלא אך ורק בשל המחדל של מדינת ישראל להגן עליהם".

אליקים רובינשטיין בעצרת התפילה למען החטופים בירושלים, צילום: אורן בן חקון

ליאורה מינקה, לשעבר יו"ר תנועת אמונה, הדגישה את חובת הערבות ההדדית: "זהו קול מגוון בעמדותיו על הציר הדתי והמדיני, אך מאוחד לגמרי בקריאה להגדיר את השבת החטופים כיעד על של ישראל. הערבות ההדדית והמחויבות לפיקוח נפש מחייבות אותנו לפעול להשבת כולם, תוך שמירה על ביטחון המדינה".

צביקה גרינגליק, שאיבד את בנו שאולי ז"ל בקרבות בעזה, תיאר בדבריו הנרגשים: "השיירה נעצרה כי חסרים לנו החטופים. כשהם יחזרו לשיירה ניישר את הגב, נרים את העיניים ונמשיך ללכת. נבנה משהו שעוד לא נראה מעולם, מתוך אחדות וערבות הדדית".

עצרת תפילה ותמיכה להשבת החטופים במרכז התחנה, צילום: אורן בן חקון

באירוע השתתפו גם ד"ר עליזה בלוך, הרב אלחנן דנינו ששכל את בנו החטוף אורי ז"ל, מירב לשם גונן - אמה של שורדת השבי רומי, וכן ד"ר אלון פאוקר מקיבוץ בארי ואיתי זידנברג מניר עוז - ממובילי מהלך השיח וההסכמות בין קיבוצי העוטף לאנשי גוש עציון.

מירב לשם גונן בעצרת התפילה למען החטופים בירושלים, צילום: אורן בן חקון

הכנס מתקיים על רקע סקר שפורסם היום בנושא עמדות הציבור הדתי-לאומי באשר לסוגיית החטופים. על הסקר ענו 400 משתתפים מעל גיל 18, המזדהים כדתיים-לאומיים. מהסקר עלה כי 66% מהציבור הדתי-לאומי סבור שבשל המראות של שלושת החטופים שחזרו לישראל בשבת האחרונה, יש להאיץ את קצב התקדמות העסקה ולדאוג לשחרר כמה שיותר מהר את כלל החטופים. 15% בקרב הציבור סבור שדווקא לא, ו-19% ענו כי אין להם דעה בנושא. 75% מהנשאלים ענו שגם אחרי המראות של יום שבת האחרון, דעתם נותרה זהה לזו שהייתה להם בעבר. שאר הנשאלים (25%) העידו כי דעתם דווקא השתנתה.

הסקר בדק גם את עמדת הציבור הדתי-לאומי אל מול הצהרותיהם של נבחרי הציבור שלו. כך למשל, קצת יותר ממחצית מהציבור (51%) מסכים עם דבריו של השר בצלאל סמוטריץ׳ סביב סוגיית החטופים, המשך הלחימה בעזה והאמירה כי "לא נאנס לבצע צעדים מדיניים במסגרת עסקה", 38% לא מסכים ו-11% נותר כשהוא ללא דעה בעניין זה.

66% מהדתיים-לאומיים: בשל מראות שלושת החטופים ששבו בשבת, יש להאיץ את התקדמות העסקה, צילום: אי.פי

הסקר חילק, בין היתר, את המשיבים לשלוש תתי-קבוצות: דתיים-ליברליים, דתיים (״מיינסטרים״) ושמרנים. החלוקה הזו הניבה תוצאות מעניינות, בעיקר סביב הצהרותיו של סמוטריץ׳: על פי החלוקה הזו, 71% ממי שמשתייכים לקבוצה השמרנית העידו כי הם נוטים להסכים עם דבריו של השר, כשבקרב הקבוצה הליברלית נרשם כתון זהה שאינו מסכים עמו.

עם סיום הסקר, ד״ר מנחם לזר שביצע אותו הצליב בין עמדת המשיבים לגבי אמירות השר יחד עם השאלה כיצד לדעתם יש לנהוג כעת ביחס לעסקת חטופים. אותה הצלבה העלתה כי קיים הבדל מובחק בין אלה שחושבים שצריך להאיץ את עסקת החטופים (כאשר 53% מהם אינם מסכימים עם סמוטריץ'), לבין אלה שלא חושבים שצריך להאיץ אותה (כאשר 92% מסכימים עם השר).

בהתייחסו לסקר, אמר דניאל גולדמן, יו״ר המכון לחקר היהדות והציונות כי ״התוצאות מעידות שנגמר העידן שיש דיכוטומיה בין דאגה לביטחון ישראל ודאגה להחזרת החטופים, שאין סתירה בין דאגה לפרט ולכלל״. עוד הוסיף ש״אנשי הציונות הדתית שמבינים לעומק את צורכי הביטחון של ישראל והוכיחה זאת פעם אחרי פעם, מבינים היום יותר ויותר, שהחזרת החטופים כולם בהסכם מציל חיים עכשיו, היא צו השעה הערכי וגם משתלבת בשינוי תפיסות הביטחון והניצחון שאנחנו מוכרחים להן. מחזירים ואז מכריעים, ערכית ומעשית״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר