העלייה כקטליזטור לשיקום הצפון – אל תחמיצו את הרגע

הדרך לשיקום הצפון לאחר המלחמה עוברת דרך תכנון נכון, חשיבה ארוכת טווח והפניית משאבים בצורה מושכלת • אם נדע למנף את גלי העלייה הקרובים ואת הרצון של רבים ממשרתי המילואים להשתקע בגליל, נוכל להבטיח עתיד משגשג לאזור שכה זקוק לכך

שיקום היישובים על-ידי כוחות אוגדה 98 בקריית שמונה. צילום: דובר צה"ל

מדינת ישראל עומדת בפני גלי עלייה משמעותיים, כך עולה מהערכות ממשלתיות של משרד ראש הממשלה, משרד העלייה והקליטה ומשרד התפוצות.

לדעת רבים, תהליך זה כבר החל. מדובר באתגר לאומי, אך גם בהזדמנות אדירה – במיוחד עבור הצפון, אזור שלמרות חשיבותו האסטרטגית וההיסטורית, זקוק בדחיפות לתנופת פיתוח והתחדשות.

אם נדע לנתב את גלי העלייה הקרובים באופן נכון, נוכל להפוך את הצפון למוקד משיכה עבור עולים חדשים. אחת הדרכים היעילות לכך היא יצירת מסלולים מיוחדים שיקנו לעולים עדיפות בפרויקטים ממשלתיים לדיור.

המשמעות היא הקצאת דירות ייעודיות לעולים, ללא צורך במכרזים ממושכים, שיאפשרו להם להשתקע במהירות ולהפוך לחלק מהקהילות הצפוניות. תכנית זו, אם תיושם בצורה חכמה, לא רק שתקל על העולים, אלא תהווה מקפצה משמעותית לשיקום ופיתוח הצפון לאחר המלחמה.

בתי מטולה, צילום: נעמה שטרן

רעיון דומה הועלה בעבר גם לגבי משרתי המילואים, במטרה לעודד אותם לעבור ולהשתקע בצפון. כעת, נדרשת הרחבה של המודל כך שיחול הן על עולים חדשים והן על משרתי מילואים, שיוכלו ליהנות מהטבות משמעותיות בדיור ובתעסוקה. שילוב אוכלוסיות אלו בצפון יתרום רבות לשיקום האזור, לחיזוק חוסנו החברתי ולביסוסו כמרכז ציוני משגשג.

בנוסף, יש להעניק תמריצים משמעותיים לערים בגליל, באופן שיבטיח כפל הטבות: גם עולים חדשים וגם משרתי מילואים יוכלו ליהנות מהקלות והעדפות בדיור ובתחומים נוספים. כך ניתן יהיה ליצור מנגנון משולב שימשוך אוכלוסייה יהודית ציונית, המחויבת לחיזוק הפריפריה ולביסוסה כחלק בלתי נפרד מהעתיד הלאומי של ישראל.

אופיר שיק, צילום: חופשי

אנו עומדים בפני חלון הזדמנויות נדיר. במקום שהעולים החדשים יזרמו באופן אקראי למרכזי הערים הרוויות והיקרות, יש להפנות אותם לאזורי עדיפות לאומית, בראשם הצפון. על הממשלה לנצל את המומנטום ולייצר מדיניות שתעודד התיישבות ציונית, ותסייע לא רק לעולים עצמם, אלא גם לחיזוק אופייה היהודי והלאומי של מדינת ישראל.

הדרך לשיקום הצפון לאחר המלחמה עוברת דרך תכנון נכון, חשיבה ארוכת טווח והפניית משאבים בצורה מושכלת. אם נדע למנף את גלי העלייה הקרובים ואת הרצון של רבים ממשרתי המילואים להשתקע בגליל, נוכל להבטיח עתיד משגשג לאזור שכה זקוק לכך. זהו המבחן שלנו – האם נדע לנצל את ההזדמנות או שנחמיץ אותה?

---

אופיר שיק הוא יו"ר ארגון לב בגליל וסגן ראש מועצת גליל תחתון

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר