כבר יותר משנה שאזרחי ישראל מתמודדים עם טראומה קשה ועם חרדה ולחץ מתמשכים בעקבות טבח 7 באוקטובר ואירועי המלחמה. רבים מהם פונים לקבלת עזרה. עמותת נט"ל, המעניקה סיוע נפשי לנפגעי טראומה על רקע טרור ומלחמה, מסכמת את העשייה המשמעותית והאינטנסיבית שלה ב־2024.
הנתונים הבולטים בדוח של נט"ל מעידים על חומרת המצב: יותר מ־54 אלף שיחות התקבלו בקווי הסיוע של נט"ל במהלך השנה החולפת. 24% מהשיחות שהתקבלו הגיעו בשעות הלילה והן כוללות עשרות שיחות של מתמודדים שאמרו כי איבדו תקווה ואת הרצון לחיות.
בנוסף, בנט"ל מדווחים על עלייה של 150% במטופלים ביחידה הקלינית של נט"ל לעומת השנה הקודמת (במרכזים טופלו יותר מ־4,000 מטופלים). נרשמה גם עלייה של כ־350% במספר שעות הטיפול הקליני בהשוואה לשנה הקודמת, כאשר ב־2024 שעות הטיפול הכוללות עמדו על כ־42 אלף שעות.
עוד נמסר כי 60% מהמטופלים ביחידה הקלינית הם מילואימניקים. לכך יש להוסיף פניות רבות של בני משפחה מודאגים, ובעיקר אימהות ובנות זוג של לוחמים ואנשי מילואים.
הלוחמים המשוחררים שפונים לקבלת עזרה בעת חזרתם מהלחימה סיפרו למתנדבי נט"ל על הפחד שלהם מהתפתחות פוסט־טראומה עתידית ועל רצונם למנוע אותה בזמן. הלוחמים סיפרו גם על תחושת האשם שחשו כאשר השתחררו מהשירות "מבלי שהושגו היעדים".
על פי נט"ל, אחד מהמאפיינים הבולטים לפניות לעזרה היתה חשיפה ישירה לטראומת לחימה, טראומת שבי, טראומת עקירה, פגיעה מינית ועוד, וחשיפה עקיפה לשחזורן החוזר ונשנה בכלי התקשורת וברשתות החברתיות. לכך מצטרפים ההיקף עצום של הפגיעה והחשיפה לעוצמה של אכזריות ורוע, שבאו לביטוי בחוויה קשה של אימה וחוסר אונים.
נושא מרכזי נוסף שעלה בפניות לנט"ל היתה הטראומה המתמשכת והאבל המושהה שחשו הפונים עקב ההמתנה המתסכלת לחזרת החטופים.
אירית אלוני, מנהלת היחידה הקלינית בנט"ל: "השנה ראינו גידול משמעותי בכמות הפניות לטיפול ביחידה. נרשמה עלייה חדה בפניות של אנשי מילואים וחיילים משוחררים שחוו אירועים טראומטיים במהלך המלחמה ושל משפחותיהם".
"מורכבות הפניות, הכוללת מציאות של ריבוי טראומות וחשיפה ממושכת למראות לחימה קשים, מציבה אתגר טיפולי ייחודי שבו המטפלים והמטופלים לעיתים חולקים חוויות של טראומות משותפות. המענה שאנחנו מספקים מתמקד בטיפול מותאם אישית המשלב שיטות חדשניות ופרוטוקולים לטיפול בטראומה, לצד הבנה עמוקה של ההשפעות המורכבות של הטראומה המתמשכת והמשותפת".
אפרת שפרוט, מנכ"לית עמותת נט"ל: "הנתונים ממחישים את עומק הטראומה ואת הצורך הקריטי במענה מקצועי ותומך. 2025 צפויה להיות שנה של עיבוד, התאוששות, חיזוק חוסן וצמיחה מהטראומה. אנו נערכים להרחיב עוד יותר את המענים שלנו כדי שנוכל להנגיש אותם לכמה שיותר פונים גם בשנים הבאות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו