משבר היחסים בין יהודים לערבים בישראל: סקר חדש ומקיף של עמותת יוזמות אברהם חושף תמונת מצב מדאיגה של הקרע בחברה הישראלית. הנתונים מצביעים על פער עמוק בתפיסות בין שתי האוכלוסיות, כאשר הרוב המכריע של האזרחים הערבים חשים יחס שלילי מצד החברה היהודית, ורוב היהודים אף מכירים בכך.
בעוד שהפשיעה והאלימות מסומנות כאתגר המרכזי בחברה הערבית, הפערים בשוויון הזדמנויות והמחלוקת סביב שותפות פוליטית ממשיכים להעמיק את השסע בין שתי החברות.
יחסי יהודים-ערבים: הנתונים המרכזיים
תפיסת היחס כלפי ערבים:
- 65.7% מהערבים חשים שהיחס אליהם שלילי
- רק 7.5% מהערבים חשים שהיחס אליהם חיובי
- 73% מהיהודים מודים שהיחס לערבים שלילי
שותפות פוליטית:
- 56% מהערבים תומכים בהשתתפות מפלגות ערביות בקואליציה
- 55% מהיהודים מתנגדים לשיתוף מפלגה ערבית בקואליציה
- 29% מהיהודים תומכים בשותפות קואליציונית
על פי נתוני הסקר, כמעט שני שליש מהמשיבים הערבים (65.7%) חשים שהיחס של החברה היהודית לזו הערבית שלילי, כרבע אומרים שהיחס ניטרלי (25.7%) ורק 7.5% חושבים שהיחס חיובי.
הסקר מגלה שבחברה היהודית יש מודעות נרחבת ליחס השלילי כלפי ערבים: 73% מהמשיבים היהודים דווחו שלדעתם היחס לחברה הערבית שלילי, 21% חשים שהוא ניטרלי, ו-4.9% בלבד תיארו את היחס לערבים כחיובי.
פערים בשוויון הזדמנויות
הסקר בדק גם את התפיסות של יהודים וערבים לגבי שוויון ההזדמנויות, בתעסוקה, בחינוך ובבריאות. על פי הממצאים 85% מאזרחי ישראל הערבים מאמינים שקיים פער בשוויון ההזדמנויות. בחברה היהודית 62% מעידים שלדעתם שקיים פער כזה.
עוד עולה מהסקר כי קרוב למחצית מאזרחי ישראל הערבים (46%) חשים שיש ירידה בתמיכה הציבורית ברעיון השוויון בין יהודים לערבים מאז הקמת הממשלה הנוכחית. 35% מאזרחי ישראל היהודים גם הם חשים כך.
האתגרים המרכזיים
בהתייחס לנושאים המדאיגים את האזרחים הערבים, 70% דירגו את נושא האלימות והפשיעה כנושא מדאיג ביותר ולאחריה מצוינים הגזענות כלפי ערבים, מצוקת הדיור והקרקע ותחום החינוך.
שותפות פוליטית - הפער בין החברות
בסוגיית ההשתתפות הפוליטית, 56% מאזרחי ישראל הערבים מצדדים בהשתתפות מפלגות ערביות בקואליציה, 11% מהנשאלים דווחו שיתמכו בכניסה לקואליציה במידה ודבר יביא להקמת קואליציה עם המחנה המועדף; 12% יתמכו אם ההצטרפות תקדם את החברה הערבית, ו-33% תומכים בכך כיוון שלדעתם הממשלה צריכה לייצג את כל חלקי החברה.
בציבור היהודי המצב הפוך, כאשר 55% מתנגדים לשיתוף מפלגה ערבית (כל מפלגה) בקואליציה. 29% מאמינים כי יש לשאוף לשותפות קואליציונית כזו.
בעמותת יוזמות אברהם, עורכת הסקר סיכמו: ״האתגרים של החברה הערבית, ובראשם הפשיעה שוברת השיאים, הולכים וגדלים. אחריותה היסודית של הממשלה לאזרחיה דורשת השקעה מסיבית ברשויות הערביות ובחברה הערבית במטרה לצמצם פערים ולקדם שוויון הזדמנויות. העובדה כי בקרב הציבור היהודי יש מודעות לאפליית הציבור הערבי, היא נקודת מוצא חיובית. בנוסף, על הממשלה לפעול באופן מערכתי להיאבק בגזענות כלפי ערבים ולשפר את היחסים בין החברות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו