כמנהג המסורת: אלפי בני העדה האתיופית הגיעו לחגוג את חג הסיגד בירושלים

החג מהווה ביטוי לכמיהתם של יהודי אתיופיה במשך הדורות לעלות לציון ומשמעותו "סגידה" • בחלקו הראשון של החג צמים, מתפללים ומבקשים סליחה - בחלקו השני מקיימים סעודות משותפות • הרצוג: "העלייה האתיופית מסמלת את ההבנה שזה המקום אליו אנחנו שייכים"

חג הסיגד בירושלים. צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

כמנהג המסורת, עשרות אלפי בני הקהילה האתיופית עלו היום (חמישי) לחגוג את חג הסיגד בירושלים.

החג, שמצוין מדי שנה בכ"ט בחשוון, מהווה ביטוי לכמיהתם של יהודי אתיופיה במשך הדורות לעלות לציון ולהתאחד עם שאר העם היהודי ומשמעותו "סגידה", מעין השתטחות בפני האל.

בעבר, הסיגד נחגג ביישובים מרכזיים באתיופיה כ-50 ימים אחרי יום הכיפורים, ובמהלכו בני הקהילה היו עולים להר גבוה בתפילה משותפת של גברים ונשים לשלום ציון וירושלים. לאחר מכן, ירדו בני הקהילה מההר בשירים ובנגינות, וערכו סעודות חגיגיות.

חגיגות הסיגד בירושלים, היום, צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

גם היום החג נחגג במתכונת דומה כאשר בחלקו הראשון צמים, מתפללים ומבקשים סליחה ובחלקו השני מקיימים סעודות משותפות. למעשה, משבני הקהילה עלו ארצה מאתיופיה ונוכחו לדעת כי בית המקדש אינו נבנה כפי שייחלו שייקרה במשך דורות רבים, אלה בחרו להמשיך במסורת ולהתפלל לבניית בית המקדש ולגאולה. את התפילות מקיימים הן בכותל המערבי והן בטיילת שרובר שבארמון הנציב, המשקיפה על כל אזור העיר העתיקה בירושלים.

במהלך היום אלפי אנשים הגיעו לתפילת החג המסורתית בכותל המערבי, שהתקיימה במעמד קייסים ומכובדים בקרב הקהילה. מנהיגי הקהילה וחבריה נשאו תפילות לאחדות ישראל, להצלחת הלוחמים בחזית ולחזרתם של החטופים במהרה. במתחם עצמו הוקמה גם תערוכה ייחודית עבור החג, המציגה את ההיסטוריה של הקהילה האתיופית עוד מתקופת התנ"ך אליה הוזמנו המתפללים.

צמים ומתפללים, חג ה"סיגד", צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

סגן יושב-ראש הכנסת, חבר הכנסת משה סולומון הגיע לתפילה בכותל והסביר על כוונת התפילה דווקא בימים אלה. "התפילה נאמרה עבור הצלחת כוחות הביטחון שבחזית", ציין. "היא נאמרה עבור אחדות ישראל ובניין ירושלים, עבור החזרת החטופים ועבור רפואת הגוף והנפש לפצועים. אני מאחל יום סיגד משמעותי לכולם".

תפילת החג המסורתית בכותל המערבי, שהתקיימה במעמד קייסים ומכובדים בקרב הקהילה, צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

נשיא המדינה יצחק הרצוג הגיע גם הוא לתפילה בכותל המערבי ואמר כי "אם יש ערך עליון שהעלייה מאתיופיה מסמלת יותר מכל זו ההבנה שזה הבית של כולנו, שזה המקום אליו אנחנו שייכים". בהמשך דבריו, התייחס הנשיא הרצוג ל-101 החטופים והחטופות שנמצאים בשבי חמאס בעזה, כשביניהם גם בן הקהילה אברה מנגיסטו: "האחים והאחיות שלנו עוד לא שבו הביתה מעזה. אחינו אברה מנגיסטו וכל החטופות והחטופים זועקים אלינו ודורשים לעשות הכל כדי להחזירם הבית. הם זועקים אלינו שאנחנו חייבים להשיבם, קולם זועק אלינו מתחת לאדמה, שם בעזה, ומזכיר לנו שאין מצווה גדולה יותר מפדיון שבויים".

במקביל, אלפים הגיעו לעצרת התפילה המרכזית של החג בטיילת שרובר בארמון הנציב, ממנה ניתן לראות את כל אזור העיר העתיקה. במקום התקיים גם טקס הברכות הממלכתי, ובהמשך ציינו בו את סיום הצום. ראש העיר ירושלים משה ליאון אמר ש"העלייה לירושלים הייתה ועודה חלומם של דורות יהודים באתיופיה, ואנחנו זכינו לחיות בתקופה בה החלום מתגשם". ליאון התייחס לחללי המלחמה בני הקהילה, וציין כי "לצערנו גם השנה נפלו רבים בשמירה על ירושלים ועל המדינה. גבורתם של הבנים היא שמאפשרת לנו להעלות את ירושלים בירתינו על ראש שמחתינו ולהתפלל בה לימים טובים יותר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר